Goda viner och provensalsk charm på Domaine De Mourchon i södra Rhônedalen | Britt på Forbes

Dela / gilla:

Södra Rhône-dalen ligger i regionen Provence, närmare bestämt i den västra delen av Provence. Här finns städer som Avignon, Orange och Nîmes. Platser som andas historia och som leder tankarna till påvar och romerska lämningar. Här finns storslagna lavendelfält, pittoreska byar och olivlundar. Det är en fantastisk region för en semester. I väntan på en sådan, upplev lite av dessa vackra platser hemma genom att smaka på vinerna från södra Rhône.

Södra Rhône-dalen är en stor vinregion med ett antal olika vinstilar. Röda viner dominerar men här finns smakrika och fylliga vita, liksom Frankrikes mest berömda roséviner från Tavel. Druvorna växer uppe i bergen, på slättlandet och i Rhône-deltat.

Denna artikel publicerades ursprungligen på Forbes.com.

Côtes-du-Rhône är den stora övergripande appellationen och den täcker in ett område på 40 000 hektar. Vingårdarna finns på båda sidor av den mäktiga floden Rhône. Runt 70 byar har rätt till Côtes-du-Rhône Village-appellationen. Några få av dessa kan också lägga till namnet på sin by på etiketten. Séguret, som du kan läsa om längre ner i texten, är ett exempel.

The Seguret village in the southern Rhone Valley
The Seguret village in the southern Rhone Valley, copyright BKWine Photography

Den högsta nivån är de cirka femton byarna eller platserna som har sin egen appellation. Dessa kallas ofta cru i Frankrike. Är man en cru sätter man enbart byns namn på etiketten. Några kända exempel är Gigondas, Vacqueyras, Luberon, Vinsobres, Beaumes-de-Venise och naturligtvis Châteauneuf-du-Pape.

Châteauneuf-du-Pape har varit känt under en lång tid och följaktligen kan producenterna där ta ut relativt höga priser för sina viner.

De andra vinerna i södra Rhône-dalen är dock ofta oerhört prisvärda. Det har faktiskt skett en kvalitetsrevolution här de senaste 15–20 åren. Södra Rhône är definitivt ett ställe att leta efter viner med karaktär till rimliga priser.

”Den här delen av Frankrike är ett paradis för dem som söker goda, komplexa men ändå lättdruckna röda viner på syrah och grenache”, säger Kate McKinley på Domaine de Mourchon.

The view over the winery and the valley at Domaine de Mourchon, Rhone
The view over the winery and the valley at Domaine de Mourchon, Rhone, copyright BKWine Photography

Denna utmärka familjefirma ligger nära den pittoreska staden Séguret som blickar ner över vingårdarna från toppen av en kulle. Egendomens vingårdar ligger på 350 meters höjd. ”På sommaren är det visserligen varmt här men det är svalare än nere i dalen”, säger Kate. ”Det gör att druvorna kan hålla fast vid sin naturliga syra lite längre. ”

Vädret här kan vara utmanande och syrah och grenache är motståndskraftiga. Speciellt om vinstockarna är gamla. Kate och hennes familj har några som är mycket gamla. Egentligen var det dessa gamla stockar som gjorde det möjligt för dem att slå sig ner här.

För drygt 20 år sedan bodde och arbetade Kates pappa, Walter McKinley, i Skottland. Men han började leta efter ett pensioneringsprojekt. Han ville ha ett fint ställe att bo på. Han är en stor vinälskare och detta ställe var naturligtvis perfekt. ”Det var dock inte så lätt att köpa en vingård här”, berättar Kate.

Old vines in the vineyards of Domaine de Mourchon, Rhone
Old vines in the vineyards of Domaine de Mourchon, Rhone, copyright BKWine Photography

”70 % av marken här ägs av jordbrukare som säljer sina druvor till kooperativet. Lyckligtvis för oss ville en familj sälja just denna vingård eftersom den inte var tillräckligt produktivt. Vinrankorna är gamla och sluttningarna på kullen är svåra att arbeta maskinellt. Men just det var intressant för oss eftersom vi ville göra viner av hög kvalitet.”

De branta sluttningarna ger bra solexponering. Jorden är mager. Det översta jordlagret är mycket grunt, inte ens 20 cm. ”När vi planterar en vinranka här”, säger Kate, ”kommer den att behöva arbeta hårt direkt. Vi vill att våra vinrankor ska kämpa. Vi bevattnar dem lite i två år, sedan får de klara sig själva. Rötterna måste leta sig ner i jorden. ”

Vinrankorna producerar därmed färre klasar och färre flaskor men vinerna får mer koncentration. ”När jag först kom hit tog det mig lite tid att inse att mindre är mer”, säger hon.

Allt detta visar sig i vinerna. Det är inte extremt kraftfulla viner. Det är mer en smakkoncentration.

Domaine du Mourchon är nu ekologiskt certifierad. ”Vi har en ständig vind som håller vinrankorna starka och torra och det minskar risken för svampsjukdomar”, menar Kate.

Wine fermenting in a barrel at Domaine de Mourchon, Rhone
Wine fermenting in a barrel at Domaine de Mourchon, Rhone, copyright BKWine Photography

Av Domaine de Mourchons goda och karaktärsfulla viner finns för närvarande Tradition 2017 för 149 kronor i tillfälliga sortimentet på Systembolaget (95779). Några andra, bl.a. det vita La Source, finns på beställningssortimentet.

Domaine de Mourchon Tradition 2017, Séguret Côtes du Rhône Villages

65 % grenache, 25 % syrah och 10 % carignan. Balanserat med röd frukt och viss kryddighet. Det finns en viss saftighet som gör det lättdrucket men också struktur. Bra syra.

Domaine de Mourchon Family Reserve Syrah 2017, Séguret Côtes du Rhône Villages

Mörkt i färgen, välstrukturerat med typiska syrah-toner av läder, svartpeppar och svarta vinbär. Stor intensitet i fruktaromerna. Mycket gott.

Domaine de Mourchon Family Reserve Grenache 2017, Séguret Côtes du Rhône Villages

Runt och elegant med röd, mogen frukt, lite kryddigt och med ett uppfriskande slut. Superbt bra grenache.

Domaine de Mourchon La Source 2018, Côtes du Rhône Blanc

Ett trevlig vitt gjort av druvor som är typiska för södra Frankrike: grenache blanc, roussanne, marsanne, clairette och bourboulenc. Blommig, aromatiskt, friskt och lättdrucket. Sval jäsning i rostfria ståltankar.

Familjen McKinley tycker om att experimentera. Det senaste tillskottet är en 100 % syrah utan tillsatt svavel. Med sin saftiga och läskande frukt är det mycket tilltalande. Man tar en slurk och man vill genast ta en till. Ett tecken så gott som något på att vinet är gott.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?