Roccafiore Umbrien, Italiens bästa grechetto

Dela / gilla:

”Gör bara inte samma viner som de din farfar gjorde, sa mina kompisar när jag berättade att jag skulle börja göra egna viner”, berättar Luca Baccarelli från gården Roccafiore i Umbrien och skrattar.

Han farfars viner var rustika, trubbiga och tunga. Tvärtemot vad Luca gör idag.

”I Umbrien har vi alltid varit isolerade och det speglar även vår karaktär och våra viner. Vi är rustika, enkla, rättframma och pålitliga personer”, säger Luca.

Umbrien, och inte minst området kring Todi där Roccafiore ligger, är otroligt vackert. Det ser ut som ett orört Toscana med medeltida pittoreska byar, ett böljande landskap med vingårdar och olivlundar som turas om att visa upp sin skönhet.

Luca Baccarelli, winemaker at Roccafiore in Umbria
Luca Baccarelli, winemaker at Roccafiore in Umbria, copyright the winery

Druvan grechetto

Men just det där med ”rustika och enkla” är något Luca velat ändra på. Hans vita vin Fiorfiore, gjort på hundra procent grechetto di todi, är tvärtom elegant och komplex.

”Det svåra med druvan grechetto är att den lätt samlar på sig socker, förlorar syra och får för tjockt skal, och ger rustika tanniner till vinet”, berättar Luca.

För att få bot med detta har han ökat skördeuttagen för att få mindre koncentration i frukten. Han har även ändrat beskärningsmetod från enkel till dubbel guyot. ”För att få mer balans mellan bladverk och frukt”, säger Luca.

”Det är också väldigt viktigt att skörda vid exakt rätt tid. På bara någon dag kan man förlora all syra i vinet”, säger han och tillägger, ”jag föredrar att skörda två dagar för tidigt än två dagar för sent”.

I källaren gäller det också att vara noggrann. ”Vi undviker kontakt med skalen som ger tanniner och vi tar även bort kärnorna”, berättar han.

Roccafiore arbetar hantverksmässigt och har experimenterat med olika jäsningsfat och lagringskärl. ”Idag lagrar jag vinet i redan använda tonneaux och tio procent lagras i terracottakärl”, säger Luca.

Grechetto Fiofiore har en härlig friskhet, är stramt men samtidigt fylligt med toner av tropiska frukter, kamomill, hö och gula äpplen. Det är komplext, syrligt och mycket gott.

Roccafiore Fiorfiore, grechetto from Umbria
Roccafiore Fiorfiore, grechetto from Umbria, copyright A Johansson

Sangiovese från Umbrien

På Roccafiore gör Luca även vin på sangiovese, precis som sin granne Toscana.

”Vår sangiovese är för nyfikna vinälskare som vill prova på något nytt”, säger Luca. Han tycker att sangiovese från Umbrien är fylligare, rundare och mindre sträv än den från Toscana. ”Vi har ett varmare klimat i Umbrien jämfört med Toscana och det speglar sig i vinerna”, säger han.

Hans sangiovese från 2017, ett riktigt varmt år, är fyllig med påtagliga tanniner, mogna körsbär, intensiv rubinröd färg och har trots det varma året en fint bibehållen syrlighet.

”Om man gillar fotboll så skulle en toskansk sangiovese spela mittfältare medan den från Umbrien vore forward”, säger Luca.

Och jag antar att han menar att Umbrien är redo att gå till anfall. I alla fall skulle jag inte bli förvånad, inte efter att ha provat vinerna från Roccafiore.

Läs mer om dem på deras sajt roccafiorewines.com

Åsa Johansson är BKWines fotfäste i Italien. Hon bor i Florens sedan tidigt 2000-tal och hon är passionerat intresserad av allt italienskt. Hon kom till Italien för att läsa statskunskap och blev kvar.



Det är en särskild upplevelse att prova vinerna på plats, i deras ursprungsmiljö. På en vinresa till Italien med BKWine får du prova många goda viner.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

BKWine vinresor. Vinresor som inga andra.



 

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?