Sherry, ett toppenvin som även finns som färskvara

Dela / gilla:

Prova Tio Pepe Fino En Rama för en stor vinupplevelse

Ett av världens mest underskattade viner är nog Sherry. Det tycker jag är synd, mycket synd. Inom det här segmentet finns det mycket stora fynd att hitta till fortfarande mycket rimliga priser. Tio Pepes Fino En Rama är ett ypperligt exempel.

Nu tänker jag naturligtvis inte på kommersiella storsäljare och uppsötade produkter som Bristol Cream och Dry Sack. En riktigt bra sherry tycker jag skall vara snustorr! Om man sedan vill ha en ljus fino eller en lagrad och oxiderad amontillado eller en palo cortado är naturligtvis en smakfråga. Men alla dessa ger en oerhörd vinupplevelse till en ringa slant!

Finfin fino

Men det som vi nu skall tala om är den ljusa torra typen som kallas fino. Vinet kommer från distriktet Jerez som ligger i sydvästra Spanien. Närmaste och största staden är Cadiz, som grundades för över 3 000 år sedan av fenicierna.  Druvan är till 100 % palomino, som man först jäser ut till ett torrt vitt vin och sedan förstärker med druvsprit till ungefär 15-15,5 % alkoholhalt.

Det unga vinet läggs på 500 l fat av amerikansk ek som kallas bota eller butts på engelska. Faten fylls till fem sjättedelar för att ge utrymme för den flor som man hoppas ska bildas.

Tio Pepe Fino en Rama label
Tio Pepe Fino en Rama label, copyright Roland Eriksson

Först flor, sedan solera och barnkammare

Flor bildas av jästsvampen saccharomyces beticus, och skapar ett flytande ”lock” ovanpå vinet som skyddar vinet från oxidering och ger det den speciella doft- och smakkaraktären som är en unik upplevelse.

Det som sedan sker är att man lagrar vinet i ett så kallat solerasystem. En solera består av ekfat som staplas ovanpå varandra med de äldsta vinerna längst ned och de yngsta högst upp.

Det vin som ska buteljeras tas från de understa tunnorna (c:a 1/3 varje år), vilka i sin tur fylls på från de näst understa tunnorna och så vidare uppåt. Vinet från den nya skörden fylls på i de översta tunnorna.

Detta är orsaken till att sherry vanligen inte är ett årgångsvin: äldre vin blandas ut med yngre vin hela tiden. Det finnas alltså små kvantiteter gammalt vin i varje flaska, då inga tunnor töms helt. De unga vinerna som tillsätts till de äldre håller flor vid liv. Det äldsta och “nedersta” stadiet kallas solera, medan de övre och yngre stadierna kallas för criaderas (“barnkammare”). Ända upp till sju criaderas kan ingå i ett solerasystem.

Soleran blev ett sätt att utjämna årgångsskillnader samtidigt som ett ungt vin som tillsattes i soleran upplevdes som äldre när det blandades ut med gamla viner.

Månadens vin med anor tillbaks till 1844: Fino en rama

Tio Pepe Fino från firman Gonzales Byass är från en av världens äldsta soleror. Den startades redan 1844 och produktionen är mycket stor.

Men månadens vin är lite speciellt, Tio Pepe Fino En Rama Gonzales Byass är en limiterad upplaga på 10 752 flaskor som tappades direkt från faten utan vare sig filtrering eller klarning när ”flortäcket” var som tjockast under våren 2013. Mina flaskor är buteljerade den 8/4 2013 och bör konsumeras inom tre månader för att behålla största möjliga fräschör.

Och vad får du i en butelj Fino En Rama?

Ett blekgult vin, med en stor intensiv, lätt parfymerad doft som påminner om vita syrener, citrus, nybakat bröd och jäst. Smaken är torr och fyllig, med en lätt parfymerad druvton, med drag av jäst och en läcker efterbeska, lång kryddig eftersmak med balanserad beska. Helt klart värt +++++. Fynd!

Vinet passar som aperitif, till Pata Negra, Oliver, Manchego och alla typer av tapas, som t.ex. räkor med mycket vitlök eller grillad bläckfisk.

Det finns just nu cirka 100 st flaskor kvar på bolaget med beställningsnummer SB 96901, pris 149:-.

Men om den nu skulle vara slut köp gärna den vanliga Tio Pepe Fino eller Valdespinos Fino Inocente som bara kostar 50-60:- för en halvflaska.

Tio Pepe Fino en Rama
Tio Pepe Fino en Rama, copyright Roland Eriksson

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?