Handla vin från City Gross, tack vare samarbete med Winefinder

Dela / gilla:

City Gross och Winefinder har startat ett samarbete som innebär att City Gross kunder enkelt kan beställa vin från Winefinder.

Winefinder var en av de första (eller kanske till och med allra först) med att etablera sig som s.k. distanshandlare. Sedan några år tillbaks är det helt lagligt för svenskar att handla vin från andra än Systembolaget under två villkor:

  1. Säljaren är utanför Sverige men inom EU
  2. Ett antal regler och villkor om bl.a. skatt måste följas

CityGross är ett av Sveriges största detaljhandelsföretag och har varit tidigt ute med att sälja mat på internet med sin ”City Gross Matkasse”.

Winefinder logoMed det här initiativet kommer City Gross kunder kunna köpa ett antal blandade vinpaket som Winefinder tagit fram speciellt för City Gross kunder. Vinet levereras antingen direkt hem till kunden eller så kan man hämta det i en av City Gross butiker (som då agerar sk utlämningsställe).

– Genom en avancerad tekniklösning kan kunden enkelt handla av Winefinder och få sina viner levererade samtidigt med sina matkassar från City Gross, säger Ole Nielsen.

– Vi vill driva på utvecklingen av svensk dagligvaruhandel och menar att det nu är dags att göra det möjligt för våra kunder att enkelt få tillgång till kvalitetsviner samtidigt med maten, säger Carola Grahn, ansvarig för området Mat & vin på City Gross.

Jag tycker det är ett spännande initiativ som, om det slår väl ut, säkert kommer att sätta ytterligare fart på nätvinhandeln i Sverige. Det finns redan idag ett fyrtiotal vinbutiker på internet.

Winefinders och City Gross initiativ är på sätt och vis en Fågel Fenix. Det är snarlikt vad Mark Majzner, en annan nätvinhandelspionjär, gjorde för ett antal år sedan, redan 2009, då han drev Australian Wine Club (sedermera Mark’s Viner, sedermera Vinoteket). Han var på god väg att etablera samma sorts samarbete med Coop (Konsum, Mataffären, KF) fram till dess politiska påtryckningar (via KF, Posten och, förmodades det på den tiden, Systembolaget) satte stopp för det initiativet… Det blev till och med omskrivet i Financial Times.

Man får hoppas att City Gross är mindre mottaglig för den typen av påverkan.

Australian Wine Club (Antipodes Premium Wines) etablerade även under 2011 ett samarbete med MatHem.se som dock inte längre verkar vara aktivt.

Dagens nätvinhandlare kämpar i motvind. Systembolaget driver aktivt en politisk kampanj för att sätta käppar i hjulet för detta. Systembolaget tycks vilja med alla medel stoppa svenskarnas nyvunna frihet att kunna köpa vin på internet. Man kan undra hur Systembolaget gentemot sin ägare kan motivera att man tar på sig rollen som politisk propagandaorgan, istället för att fokusera på det uppdrag man har, att driva detaljhandel.

Säkerligen är det också så att Systembolaget vill göra allt för att hindra konkurrenter från att ta marknadsandelar. Men faktum är att Systembolaget redan idag inte har mer än drygt 50% marknadsandel: resten av alkoholkonsumtionen i Sverige kommer genom andra kanaler än Systembolaget. Nätvinhandlarnas roll är dock fortfarande marginell. Den uppskattas till bara runt någon procent.

Det är intressant att notera att City Gross hänvisar till en utredning gjord av HUI, Handelns Utredningsinstitut, för att förklara sin satsning. Den utredningen är beställd av Systembolaget för att ha som slagträ och hotbild i den debatt om alkoholreglerna som kommer att följa på en statlig utredning som ska presenteras 1 juli (tyvärr verkar dock inte Systembolaget ha läst utredningen eftersom man upprepat felciterar den).

Ironi!

Jag återkommer till Systembolagets politiska propaganda i en annan artikel.

Mer:

Här nedan följer pressmeddelandena.

[hr]

Winefinder AB

Winefinder erbjuder kvalitetsviner till City Gross kunder

Winefinder AB – 2013-06-26 11:05

Winefinder erbjuder fr. o m idag privatpersoner över 20 år ett antal utvalda kvalitetsvinlådor på www.citygross.se. City Gross blir därmed första dagligvarukedja i Sverige som ingår ett samarbete med Winefinder.

Rent praktiskt erbjuds den som är över 20 år och prenumererar på City Gross Matkasse en möjlighet att beställa vinlådor med inledningsvis sex eller tolv flaskor kvalitetsvin med olika inriktning. Viner som också finns på Systembolaget är garanterat billigare och alla köp omfattas av Winefinders kvalitetsgaranti.

Lådorna kan hämtas i City Gross butiker som i det fallet fungerar som utlämningsställe, alternativt levereras i hemmet.

– Allt fler svenskar köper mat och vin på nätet och en betydande tillväxt, på bekostnad av butikskanalen, förväntas framöver. Winefinder har valt City Gross som partner då vi anser att City Gross ligger längst framme inom området mat på nätet, säger Ole Nielsen, Winefinders VD och grundare.

– Genom en avancerad tekniklösning kan kunden enkelt handla av Winefinder och få sina viner levererade samtidigt med sina matkassar från City Gross, säger Ole Nielsen.

– Vi vill driva på utvecklingen av svensk dagligvaruhandel och menar att det nu är dags att göra det möjligt för våra kunder att enkelt få tillgång till kvalitetsviner samtidigt med maten, säger Carola Grahn, ansvarig Mat & vin, Bergendahls Food.

Winefinder, som hjälper kunder importera attraktivt prissatta kvalitetsviner har via sina leverantörer tillgång till ca 20 000 viner och marknadens absolut bästa teknik, lager- och logistiklösning.

Winefinder har ett unikt kontrollsystem, där köparen vid utlämning kontrolleras avseende rätt ålder, att denne ej är påverkad samt att en langningssituation ej föreligger. Via en elektronisk återkoppling säkerställs att alla leveranser gått rätt till.

City Gross

City Gross blir första dagligvarukedjan i Sverige med hemleverans av vin när man nu börjar erbjuda lådor med kvalitetsvin tillsammans med sin matkasse.

Från och med nu kan personer över 20 år beställa vinlådor för hemleverans tillsammans med sin City Gross Matkasse. Syftet är att göra det enklare för konsumenter att tryggt köpa kvalitetsviner till attraktiva priser.

Ett utslag för att satsningen ligger rätt i tiden är att Handelns Utredningsinstitut (HUI) nyligen presenterade en rapport, där man menar att e-handelns tillväxt i andra branscher på bekostnad av butikskanalen tillsammans med en ökad mognad hos konsumenten talar för att alkoholförsäljningen på nätet bedöms öka framöver.

– Vi vill driva på utvecklingen av svensk dagligvaruhandel och menar att det nu är dags att göra det möjligt för våra kunder att enkelt få tillgång till kvalitetsviner samtidigt med maten, säger Carola Grahn, ansvarig för området Mat & vin på City Gross.

City Gross samarbetar med nätvinhandelsföretaget Winefinder, som från Danmark säljer vin till privatpersoner i Sverige genom så kallad distansförsäljning. Att handla vin från utlandet har varit lagligt sedan 2008 under förutsättning att köpen följer samma försäljningsregler som hos Systembolaget avseende ålderskontroll mm vid köp- och leveranstillfälle, samt att svenska skatter betalas.

– Allt fler inser fördelarna med att handla vin på nätet, vilket gör att samarbetet med City Gross utifrån deras matkasseupplägg känns helt rätt, säger Ole Nielsen, Winefinders VD och grundare.

Rent praktiskt erbjuds den som prenumererar på City Gross Matkasse nu möjligheten att beställa ur ett sortiment av för City Gross speciellt framtagna vinlådor med inledningsvis sex eller tolv flaskor kvalitetsvin med olika inriktning. Lådorna kan hämtas i anslutning till butiken, som i det fallet fungerar som utlämningsställe precis som för City Gross Matkasse, alternativt levereras med hemleverans tillsammans med matkassen.

Sedan lanseringen av City Gross Matkasse våren 2012 har försäljningen ökat vecka för vecka. Den är redan en av de fem största på den svenska marknaden och förväntas under 2014 omsätta i storleksordningen 200 mkr. Tillväxtpotentialen bedöms vara fortsatt mycket stor. Bl a utökas löpande upptagningsområdet, breddas sortimentet med nya kassar (nyligen lanserades t ex en laktosfri kasse resp en grillkasse) och tillförs komplementvaror från Hem & Fritidssortimentet (t ex kan man beställa grillar).

Bergendahls Food äger och driver City Gross, landets fjärde största dagligvarukedja med 33 butiker. Bergendahls är idag ett av landets fem största svenskägda familjeföretag och det hundraåttonde största (enl Veckans Affärer).

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?