Ny vinbutik på internet: Winerepublic

Dela / gilla:

Ytterligare en vinbutik på internet (”nätvinhandlare”) dök upp idag, på min radarskärm: Winerepublic.se. Vin ”vin gjort med passion, attityd och ärlighet” säger man att man jobbar med.

wine-republic-logoWinerepublic är en av de nya ”distanshandlarna” som säljer vin direkt till konsument, med hemleverans. Det är numera, sedan ett antal år, lagligt tack vare att EU har ställt krav på Sverige i enlighet med den öppna inre marknaden. Man refererar ofta i sammanhanget till den s.k. ”Rosengrensdomen” 2007.

Man tillhör den grupp av nätvinhandlare som hjälper dig att betala moms och alkoholskatt och med att ordna med transporten. Läs mer om reglerna för att handla vin från utlandet här. Winerepublic har sin butik baserad i Danmark.

Hos Winerepublic finns det tre sätt att handla:

  • välj de viner du själv är intresserad av från deras sortiment
  • köp någon av deras ”färdigblandade” lådor
  • prenumerera på regelbundna leveranser

Låt oss ta en titt på sortimentet!

En snabbkalkyl visar att de har 150-200 olika viner i lager plus ett drygt 20-tal blandade temalådor. Antagligen en bra bit mer än vad man skulle hitta på flaska i de flesta Systembutiker runt om i landet, i motsvarande prissegment. Priserna börjar strax under 100 kronor och går upp till 600 kr. Ett fåtal producenter som jag känner till och uppskattar (Roger Sabon i Chateauneuf, Frey Sohler i Alsace…).

Pluspunkter:

  • Ännu en ny internetbutik!
  • Intressant prisläge på vinerna.
  • Verkar vara hyfsat sortiment.
  • Klart redogjort vilka som ligger bakom verksamheten. En av svårigheterna som nätvinhandlarna har är att Systembolaget och anti-alkohollobbyn med alla medel försöker att misstänkliggöra verksamheten. Då är det bra att tydligt med vem som driver verksamheten. I detta fall anger de till och med emailadresserna till de två personer som ligger bakom.
  • Mycket måttlig fraktkostnad.
  • Du väljer själv den köpmodell som passar dig.

Minuspunkter:

  • Lite knölig navigation och inte särskilt ”snygg” design
  • Dålig rubriksättning / presentation av många av vinerna. Rubriker som ”Louis Fabre Les”, ”Mapuche” och ”Chateauneuf du” säger inte mycket av vad som döljer sig bakom rubriken.

Finns nog en del förbättringsutrymme i sortiment och presentation men är ändå något som jag tycker verkar intressant att pröva för den nyfikne.

Prova själv Winerepublic och berätta vad du tycker!

Det finns idag, så vitt vi vet, ett fyrtiotal vinbutiker på internet som säljer direkt till svenskar (hela listan!).

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?