Torsdag 13 juni: Dags för Systembolagets lotteri: Vinnaren får runt 40 000 – 60 000 kronor

Dela / gilla:

Hur Systembolaget subventionerar lyxviner

Emellanåt kommer några flaskor Romanée Conti, Domaine de la Romanée Conti (DRC), till Sverige. Nu på torsdag kommer Systembolaget att lansera detta vin i en ”ny” årgång (2010). Det kommer att finnas fyra flaskor av Romanée Conti till försäljning i Systembolagets ”webblansering” 13 juni. Varje flaska kostar 34 850 kronor. Vanlig 75-cl flaska.

Det är ett av världens dyraste viner, eventuellt världens dyraste, beroende på hur man räknar.

Dyraste, men billigt, billigt

På världsmarknaden kostar det här vinet runt två till tre gånger så mycket. Det är i viss utsträckning svårt att veta det exakta priset, eftersom det är flaskor som sällan finns på en vanlig vinlista i en butik.

The stone cross marking the Romanee Conti and Richebourg vineyards
The stone cross marking the Romanee Conti and Richebourg vineyards, copyright BKWine Photography

I Sverige kostar det här vinet alltså bara en bråkdel av vad man får betala i andra länder. Varför? Tja, antagligen beror det på att Systembolagets prissättning är rent mekanisk. Man tar ingen hänsyn till marknaden, och vad marknaden är beredd att betala. Man tar heller ingen hänsyn till det internationella priset for vinet. Man köper in det och lägger på sina mekaniskt beräknade pålägg.

Det är svårt att tro att importören eller Systembolaget underprissätter vinet för att de anser att det är en social välgärning…

Systembolagets lyxvinslotteri

Trots att vinet kostar nästan 35 000 kronor per flaska kommer det säkerligen att bli stor rusning till webblanseringen. Det kommer att vara massor med personer som vill köpa det här underprissatta vinet. Det blir ett rent lotteri vem som kommer att bli den nye ägaren till en flaska. Rent lotteri.

Det är lätt att gissa vad som sen kommer att hända. Den lycklige vinnaren tar sin flaska med sig på resa till utlandet och säljer den till normalt marknadspris. Även efter det att flygbiljetten är betald kommer det att bli ett flertal tiotusenlappar över. En bra vinst för den som vunnit på Systembolagets lotteri!

Det är knappast troligt att någon av flaskorna Romanée Conti blir kvar i Sverige.

”Vad bra det är med Systembolaget och monopolet” tänker kanske någon, ”Man kan ju köpa exklusiva viner till riktigt billigt pris”. Tvärtom, menar jag. Varför ska vi ha ett monopol som subventionerar lyxviner? Varför inte ta ett rimligt marknadspris för dem? Så kunde priset på andra viner, som dricks upp i Sverige, kanske bli aningen lägre.

Manna från himlen eller subventioner från Systembolaget

Att sälja något till underpris, under normalt marknadspris, är att subventionera varan. Man säljer varan till ett pris under vad den borde kosta. Det är en indirekt subvention. ”Indirekt” därför att man inte ger ut några pengar. ”Subvention” därför att produkten säljs långt under marknadspris.

Man avstår från en del av den normala försäljningsmarginalen till förmån för kunden som får betala ett lägre pris än normalt för varan.

Man kan kanske jämföra det med att ett företag säljer en leasingbil till sin anställd till ett underpris. Det blir en anställningsförmån som beskattas. Kanske borde de som köper Romanée Conti påläggas extra skatt för förmånen de fått att köpa flaska till underpris?

Lyckliga de som vinner Systembolagets lyxvinslotteri och får åtnjuta Systembolagets subventioner!

Skriv gärna en kommentar!

[box]

Fick en kommentar (på Facebook) från en representant från importören (i alla fall från en med samma namn) på artikeln, som är intressant att återge:

En än gång, generellt är försäljningspriserna inte lägre i Sverige på dessa viner när de släpps på förstahandsmarknaden. Gör faktakoll innan ni skriver. Kolla till exempel vad vinerna kostade hos Corney & Barrow i England, Wine Taylor i Norge, hos den danska importören, vad vinerna kostar på förstahandsmarknaden i Tyskland. I senaste numret av The Wine Spectator, June 15, 2013, har Bruce Sanderson en kolumn om DRC 2010. Där framgår också förstahandspriset på USA-marknaden för bla Romanée-Conti 2010, vilket anges till cirka 34.000 – 36.000 kronor inklusive en svensk moms på 25% (28.600 -32.500 inkl New York skatt). (Vad sedan en eller ett fåtal flaskor som kommer ut på andrahandsmarknaden kostar är en annan sak). Att Sverige skulle avvika från normala förstahandspriser känns som en märklig synpunkt.

Mitt svar på detta:

Jag kan förstå att du som importör av det här vinet vill undvika att dina viner används som exempel i ett negativt sammanhang, för att illustrera monopolet bisarra bieffekter. Om du med “förstahands”-priser menar primörpriser, grossistpriser, historiska butikspriser som inte längre existerar e dyl så är det inte så relevant i resonemanget.

Som du säger, det är lätt att kolla. Några aktuella butikspriser: $12,750 (84 091 kr), $13,950 (92 005 kr), 13,310 EUR (116 002 kr), £10,000 (102 325 kr, in bond), £13,432.80 (137 747 kr), 13900 CHF (98 831 kr): genomsnittspris utanför Sverige: 105 166 kr. Och Sverige: 34 850 kr. Inklusive moms och andra skatter om jag förstår det rätt.

Det förefaller som om det aktuella butikspriset i Sverige är väsentligt lägre än i andra länder, med en fri marknad. Har du andra butiker att hänvisa till som säljer till ”svenskt” pris så är jag glad om du talar om vilka, så kan jag uppdatera artikeln. Så jag förstår inte vad du menar är fel. Dagens butikspris är mycket lägre i Sverige än i andra länder. I genomsnitt (enl ovanstående urval) 70 316 kr, eller 67 % lägre.

Det är svårt att förstå poängen med ett statligt kontrollerat monopol som underprissätter lyxviner på det viset. Bara en av illustrationerna på de märkliga effekterna av att ha ett monopol.

Kan jag nu förvänta mig att få kommentarer som ”men det är väl jättebra att vi kan köpa Romanée Conti till mycket billigare priser i Sverige”? Vem gynnar det? Är det därför vi har ett monopol?

[/box]

La Romanee Conti Grand Cru vineyard in Vosne Romanee
La Romanee Conti Grand Cru vineyard in Vosne Romanee, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

6 svar

  1. Jag finansierar mitt vinintresse genom att köpa DRC och sen sälja dessa. På detta sätt har jag över åren kunnat skapa en mycket fin vinkällare utan kostnad. Jag håller med om att det är lite konstigt att Systembolaget gör som de gör men eftersom det är som det är, anser jag att det är ett utmärkt sätt att finansiera en annars dyr hobby. Att visa viner med högt renommé eller höga betyg säljs till underpris i Sverige gör också att mitt vinintresse ökat mångfaldigt. Man anstränger sig för att hitta dessa viner och man känner att man gjort ett kapp istället för en förlust. Sverige är världens bästa vinland enligt mig. Vinsten hamnar hos konsumenterna och entusiasterna snarare än distributörerna.

    1. Ja, La Tache. Jag vet inte om det är sant eller seriöst det du skriveer. Låter nästan lite för fyndigt. Kanske är det ironi eller satir. Men det skulle mycket gärna kunna vara sant.

      Då är det klart att det är trevligt för de fyra som har turen (för det är det det handlar om) att köpa någon av flaskorna.

      Men jag kan inte förstå att man kan tycka att det är vettigt med ett monopol på grund av det. Speciellt som det dessutom bidrar till ett utarmat vinutbud och av allt att döma inte alls bidrar till folkhälsan.

  2. Det är ju inte helt korrekt det du skrivier. Dels så kan kunder till Vinunic i Sverige köpa vinerna för samma pris, dels så kan många andra i Europa handla för dessa priser.

    Priset trissas ju på andrahandsmarknaden, dvs för de som inte har kontakter eller de få som lyckas få en via Systembolaget.

    Är ju ingen monopolvän men i det här fallet så tycker jag inte Systembolaget gör något fel. Har inga problem med sättet de lanserar dessa viner på. Det är trots allt mer öppet än kompiskorruption eller andra sätt.

    /Anders

    1. Jag menar inte heller att Systembolaget gör något “fel”. Jag belyser en av de bisarra effekterna av att vi har ett monopol. Och att kalla det lotteri verkar ganska korrekt.

      Sen kan man ju också ifrågasätta varför Systembolaget över huvud taget ska ta in sådana här viner. Vad är poängen?

      Kan man idag köpa dessa viner till det priset från Vinunic? Undrar jag om det verkligen är korrekt. Förvånar mig att Vinunic själva inte påpekat det (se kommentar ovan).

      I vilka andra butiker kan man köpa Romanée Conti för runt 4000 euro? Kommentaren ovan i tillägget (från Vinunic) menade också att så var fallet, men det visade sig (efter förtydligande) att man tidigare hade kunnat köpa dem till det priset men inte längre. Historiska priser är inte relevanta i jämförelsen. Inte heller eventuella dolda källor som man endast kan komma åt med ”kontakter”. Jag pratar om den öppna marknaden. (Även om det skulle intressera mig vad det är for ”kontakter” som kan leverera vinet till det priset idag.)

      Så ännu så länge har jag inte sett något som verkligen motsäger prisbilden eller poängen i beskrivningen ovan.

      1. Prisbilden på DRC är välkänd. Oavsett om man har förmånen att få köpa av den första handlaren som släpper vinet i Europa eller inte så kan man räkna med att ”tjäna” dessa pengar eller dricka det till ”lågt” pris. Så fort du har vinet i din hand har det gått upp ett antal 100%

        Du kan inte gå in och köpa vinet av Vinunic idag eller tidigare i år. Du har fått tilldelning om du är med i deras vinklubb.

        Dock kan inte en distributör ta ut extrema påslag för viner de köpt av DRC, det vill inte producenten och den distributör som gör det har inte kvar distributionen i framtiden.

        Som jag skrev på facebook:

        ”Så här fungerar ju ”finewines”-marknanden. De attraktiva producenterna, DRC, Cathiard, Leroy, Selosse, Giacomo Conterno etc tilldelar sina distributörera ett vissat antal av deras viner. För vissa av dem som DRC är allt extremt eftertraktat, för andra som Selosse och Conterno vissa av vinerna. Handlarna säljer sedan till utvalda kunder, lottar ut dem, säljer till medlemmar etc med ett normalt till kanske lite högre påslag. De kunder som får köpa kan sedan sälja på andrahandsmarknaden och det gör också vissa handlare”

        Så det här har inget att göra med Systembolaget att göra. Samma sak gäller i resten av Europa.

        1. Jag saknar fortfarande informationen om var någon stans i Europa eller annorstädes man idag kan köpa vinet till ett snarlikt pris.

          Det är en etablerad handel med de här vinerna där det offentliga priset inte är någon stor hemlighet.

          Och så vitt jag kan bedöma är marknadspriset idag i storleksordningen av vad jag beskrivit i artikeln.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?