Att köpa vin direkt från vinproducent eller vinhandlare i utlandet: direktimport

Dela / gilla:

Att lagligt handla vin direkt från en vinproducent eller vinbutik, och från vissa nätvinhandlare

Det finns idag flera sätt för svenskar att köpa vin (och annan alkohol). ”Direktimport”, där du beställer vin från ett annat land, direkt från en vinproducent eller vinaffär, är ett. Här är lite information om hur det går till, inklusive detaljer om hur du ska göra. Plus spekulationer om vad riskerna är om man struntar i reglerna och bara beställer.

Systembolaget, det så kallade ”monopolet”, har idag bara ca 60 % marknadsandel. Med andra ord så köper vi svenskar 40 % av det som konsumeras via andra kanaler. Då kan man ju undra hur alkoholpolitiskt effektivt ett sådant ”monopol” är men det får jag återkomma till en annan gång.

Det finns flera olika alternativ för svenskar att köpa vin (och annan alkohol) idag:

  1. Systembolaget, med sitt jämförelsevis ganska begränsade utbud
  2. Från vinimportörer, via Systembolaget och det så kallade ”beställningssortimentet” (här finns en lång lista med svenska vinimportörer)
  3. ”Privatimport” via Systembolaget
  4. Från nätvinhandlarna (här finns en lång lista med med nätvinhandlare), två olika varianter:
    1. Nätvinhandlaren är registrerad hos skatteverket och betalar alkoholskatt å dina vägnar
    2. Nätvinhandlaren överlåter till dig att betala alkoholskatt. Många, däribland myndigheter, liksom nätvinhandlare i den ovanstående gruppen, anser att detta inte är lagligt, utom om du själv uppfyller mycket precisa villkor (se nedan).
  5. Från vilken vinbutik eller vinproducent som helst i Europa
A wine shop in Beaune
A wine shop in Beaune, copyright BKWine Photography

Sen tillkommer ju förstås andra ”kanaler”:

  1. Resandeinförsel
  2. Restaurangförsäljning
  3. Illegal försäljning
  4. Smuggling
  5. Hemtillverkning

Det är nummer 1 och nummer 2 (och antagligen den oändligt lilla mängden nr 3) som räknas in i ”monopolförsäljningen” och som endast når upp till runt 60 % av all alkoholkonsumtion.

I den här artikeln tänkte jag titta närmare på nr 5, hur man beställer vin från vilken vinproducent eller vinhandlare som helst, inom Europa, inom EU för att vara precis(!), och får vinerna levererade hem till dörren.

Även fall 4.b, nätvinhandlare som inte betalar in alkoholskatt för dig, torde täckas in av samma regler. Där krävs alltså en mer aktiv insats av dig, jämfört med de näthandlare som agerar ombud åt dig och betalar in alkoholskatten.

Det är viktigt att notera ”inom EU” eftersom reglerna bara gäller för säljare inom EU, men utanför Sverige. Vill du köpa direkt från t.ex. USA eller Schweiz (eller Åland!) så går det inte alls lika lätt.

Det kan också vara klokt att notera att exakt hur reglerna fungerar är en tolkningsfråga och till och med olika myndigheter är inte alltid överens om detta.

Tack EU!

Vi kan tacka EU för att det idag går att handla direkt från leverantörer utanför Sverige. Det var tack vare EU som Sverige 2008 tvingades tillåta att privatpersoner handlar vin (och sprit och öl) från säljare i andra EU-länder.

Så här gör man för att köpa vin från vinhandlare och producenter

Så här går det till om du vill köpa vin (plus ett antal andra specialbeskattade varor) från en säljare inom EU, men utanför Sverige, och vill göra allt enligt konstens alla lagliga regler. I alla fall enligt Skatteverkets tolkning av lagen (något förenklat):

  1. Du själv måste ordna med transporten (se mer nedan)
  2. Leveransen måste anmälas i förväg till Skatteverket på en särskild blankett (SKV 5386)
  3. Du ska ställa säkerhet hos skatteverket på ett belopp som motsvarar punktskatten (alkoholskatten). Med andra ord, du ska själv räkna ut skatten och betala in den i förväg.
  4. Med leveransen (med vinerna) ska följa ett särskilt ”ledsagardokument”. Mer om detta nedan.
  5. När varorna förts in i Sverige så ska du redovisa punktskatten i en skattedeklaration.

Inte lätt, men inte heller omöjligt. Nederst i artikeln kan du hitta en länk till en broschyr från Skattverket som ger dig en hel del mer detaljer. Det ser kanske skräckinjagande ut inledningsvis men är nog inte så krångligt i praktiken.

Du själv ordnar transporten

Att ”du själv ordnar” med transporten är viktigt. Den måste framför allt betalas separat (betalningen är väl i stort sett det enda som visar vem som haft kontakt med transportfirman).

Om säljaren, t.ex. en vinproducent, inkluderar transportkostnader i sin faktura till dig duger det inte, enligt skattemyndigheterna. Om säljaren gör det så måste han, enligt skattemyndigheterna, vara registrerad i Sverige och själv göra likande deklaration som beskrivits ovan. Eller snarare, vara registrerar för ”distansförsäljning”. (Det är på denna regel många anser att de nätbutiker som inte betalar skatten, utan överlåter till dig, köparen, att betala skatten, faller.)

I vilken utsträckning denna regel strikt tillämpas vet jag inte. Det är ju i stort sett alltid så att när man köper varor så lägger säljaren på transportkostnaden på fakturan. Att då kräva motsatsen av skattetekniska skäl verkar vara ett konstruerat krav med enda syfte att göra processen omöjlig att genomföra.

Ledsagardokument

Det är du som köpare som ska se till att det finns ett ”ledsagardokument” (ibland kallat ”förenklat ledsagardokument”) i leveransen men det är givetvis säljaren som får se till att stoppa in det i paketet. Du kan nog snällt be säljaren att lägga med dokumentet. Går nog enkelt, i alla fall om du själv fyllt i det.

Ledsagardokumentet ska enligt reglerna vara utfärdat på en blankett från säljarens land men det är du som köpare som är ansvarig för att se till att dokumentet finns. Du kan ”ge fullmakt” åt säljaren att göra det om han är samarbetsvillig eller har rutin på det. Se dock den viktiga kommentaren nedan!

Det är en standardiserad EU-blankett så i praktiken behöver du inte använda avsändarlandets blankett. Och även om du använder avsändarlandets blankett så räcker det med att läsa instruktionerna på svenska. ”Man brukar använda det svenska” fick jag som svar på en fråga till Skatteverket.

Dessutom fick jag dessa hjälpsamma instruktioner:

När du fyller i det kan du fylla i ditt namn både som avsändare och mottagare men skriv leverantörens adress som c/o-adress i rutan för avsändare. I ruta 4 kan du ta tex fakturanumret som ett referensnummer och i ruta 6 anger du det diarienummer som ditt ärende får hos oss [Skattemyndigheten]. Sen ska det nog inte vara några större problem. Du skickar dokumentet till leverantören så att det får gå med varorna bara.

Med andra ord, i praktiken: fyll i den svenska blanketten, skicka den (email/fax) till säljare och be att han lägger med pappret i kartongen.

Jag vet heller inte hur noga det är att det finns ett ledsagardokument. Om man betalat skatten (med garantideposition) utan att det finns ett ledsagardokument, vad händer då?…

Det verkar som om de myndigheter som hanterar detta är mycket hjälpsamma! När jag hade en fråga så fick jag ett vänligt svar på email inom någon dag.

Uppdatering: Om moms

Jag fick en fråga: “Men vad gäller momsen? Ska man betala svensk moms också?”

Det har varit mycket diskussion om detta med svensk moms i media, framför allt i samband med de sk nätvinhandlarna. Det fick mig att tänka efter: vad gäller för momsen? Nätvinhandlarna betalar ju momsen; det brukar noga anges på deras sajter.

Jag blev osäker på vad som gäller för privatpersoner. I skatteverkets informationsbroschyr nämns inte momsen alls för alkoholvaror.

Jag kontaktade skatteverket med en fråga:

”Men vad gäller för svensk moms? Speciellt i det fallet att moms redan betalats i ursprungslandet där man köpt varan innan det skickas till Sverige.”

Jag fick snabbt svar från Skatteverket:

”Privatpersoner behöver inte betala moms i Sverige för alkohol som de har köpt i andra medlemsstater. Det är alltså bara alkoholskatten som ska betalas här i dessa fall. Är något företag inblandad i försäljningen, t ex vid distansförsäljning, så blir det både moms och alkoholskatt i Sverige.”

Tack Skatteverket för mycket snabbt svar!

Med andra ord, som privatperson ska du betala in punktskatten (alkoholskatten) men slipper betala svensk moms (du har ju redan betalat moms i ursprungslandet).

Och om man struntar i allt detta, och bara handlar?

Det är en ganska komplicerad eller i alla fall knölig procedur att följa allt detta. Åtminstone första gången man gör det. Om man nu tycker det är för tillkrånglat och helt enkelt struntar i det, vad händer då?

Många säljare i Europa, både vinproducenter, vinbutiker och internetsajter, säljer rutinmässigt ”på postorder” eller på internet. Man kan lätt beställa vin och få det hemlevererat. Det fungerar enkelt och smidigt: man beställer vad man vill ha och betalar en måttlig transportkostnad. Precis som det skulle fungera i Sverige om vi inte hade monopolet.

Man kan göra exakt samma sak om man råkar bo i Sverige: Beställa av en butik eller hos en producent i England, Frankrike, Italien etc och sedan be honom att ordna transporten hem. Många säljare skulle inte tveka.

Vad är risken?

Risken är då att leveransen fastnar i tullen. Eftersom alla villkoren ovan inte är uppfyllda.

Är den risken stor?

Det vet jag inte. Jag har aldrig provat. (Jag bor i Frankrike och här är detta inte ett problem. Vi beställer ofta med hemleverans.) Men vad jag hört sägas av personer som prövat, i bloggar, forum etc, är att det i de allra flesta fall fungerar utan problem. De flesta leveranser kommer hem till dörren utan att ”fastna” i tullen.

Kan jag åka i fängelse?

Om det skulle gå illa, och paketet stoppas av tullen, förefaller det ändå inte som om det skulle bli en katastrof.

Så här står det på Tullverkets sajt:

”Fråga: Vad händer om jag inte anmäler och ställer säkerhet men ändå beställer alkoholvaror via internet? Svar: Om transporten med alkoholvarorna påträffas, beslutar Tullverket att omhänderta alkoholvarorna. Den skattskyldige påförs sedan beslut om skatt (alkoholskatt) samt ett transporttillägg som är 20 procent av alkoholskatten.”

”Fråga: Vad händer när jag har betalat in alkoholskatten? Svar: Beslutet om omhändertagande av alkoholvarorna upphävs. Den som gör anspråk på varorna (skattskyldig/mottagaren) ansvarar för att de hämtas hos Tullverket. Om du har beställt alkoholvaror inklusive transport, bör du göra upp med transportören om vem som ska hämta alkoholvarorna. Om transportören hämtar ska du ge denne en fullmakt.”

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Ett bra tillfälle att pröva endera av ovan nämnda metoder är ju en vinresa. Ta en titt på vinreseprogrammet från BKWine så kanske du kan hitta något som kan locka till en inköpsresa (eller bara en vanlig vinresa)![/box]

Källor

Mer information:

Ett särskilt tack till FineWines.se (se ovan) som bidrog med mycket information och med många av de ursprungliga källhänvisningarna.

Jag kan tillägga att i forumtråden ovan på FineWines.se finns också många kommentarer och råd om hur det fungerar att handla på olika webbshoppar i Europa. Bra och dåliga erfarenheter från olika vinsajter!

Vad är din erfarenhet?

Det vore intressant att höra vad din erfarenhet är av detta. Skriv gärna en kommentar!

[box type=”alert” style=”rounded” border=”full”]OBS: DETTA ÄR BARA EN BESKRIVNING AV HUR JAG UPPFATTAR REGLERNA. DET BÖR INTE TOLKAS SOM JURIDISK RÅDGIVNING. VAR OCH EN BÖR SJÄLV SKAFFA SIG ALL BEHÖVLIG INFORMATION.[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

29 svar

  1. Jeg har en teori. Det kan være jeg tager fejl, men min erfaring siger noget andet om myndighederne interesse/vilje til at implementere deres egne love. Hvis der er plads nok i kommentarboksen, vil jeg sende den separat.

    Ciao,

    Carlo

  2. Det kanske beror på vad det rör sig om. Men erfarenhet inskränker sig till några få kontakter med myndigheter för att få förtydliganden.

    (Det finns gott om plats i kommentarsrutan!)

    1. Carlo Merolli (https://www.carlomerolli.dk/) har skrivit en lång kommentar på den engelska versionen av denna artikel. Jag kopierar over kommentaren hit:

      “I have a theory”…

      Som I måske ved, har jeg valgt at ikke længere sende vin til private kunder i Sverige.

      HVAD ANDRE GØR

      Mange af jer gør mig opmærksom på, at der er andre danske og tyske
      kollegaer der bliver ved med at sende til private i Sverige UDEN at de
      er registreret som “distantforsäljarer” hos Skatteverket.

      Jeg kan kun svare for mig selv og for mit firma.
      Naturligvis er det konkurrenceforvridende, at Skatteverket/Tullan
      ikke er mere aktive på dette felt, men både som udlænding og som
      vinhandler kan jeg næppe blande mig i den del af sagen og
      i interne svenske affærer.

      Den officielle indstilling (marts 2013) fra Skatteverket kan resumeres her:

      ” Tyvärr så är det så att finns många bolag i Europa som medvetet eller omedvetet
      sålt alkohol till svenska kunder utan att vara
      registerade som distansförsäljare. Vissa har blivit kontaktade av Skatteverket
      och uppmanade att registera sig, men kontrollinsatsen
      har tyvärr varit begränsad.
      Förhoppningsvis kommer insatserna att utökas de kommande åren så att
      de seriösa aktörerna inte utsätts för en illojal konkurrens.”

      MEDDELAKTIG ??

      Der er dog et aspekt, der måske kan tåle mere belysning: hvis det er rigtigt at
      man kan ikke forlange at politiet fanger alle forbrydere, det er lige så rigtigt
      at Skatteverket har alle de “operators”, der sender vin til Sverige på et “sweet spot”: nettet.

      Det burde kræve meget lidt indsats og få resourcer at efterchecke at alle de vinhandlere
      i de mange vinblogs, der bliver nævnt som vinleverandører, også har deres svenske skattepapirer i orden.

      Ved ikke at være mere aktiv på denne front er Skatteverket indirekt medskyldig til
      både konkurrenceforvridning og mangel på indtægt i de svenske statskasser ?

      Spørgsmålet er lige så berettiget som uvedkommende for min del af vinhandel:
      i venten på at Skatteverket “utökar insatserna” må jeg bekæmpe den “illojala konkurrens”
      med stadigvæk bedre vine og bedre MUK priser!

      Men jeg kan ikke undlade at spørge mig selv: er det tænkeligt at Skatteverket/Tullan lukker
      et øje og gerne to for ikke at genere de vinproducerende EU-partners ? eller er der andre rimelige forklaringer til at “kontrolinstansen har tyvärr varit begränsad” ??

      Ciao,

      Carlo

      1. Carlo,

        Tack for kommentar. Kan forsta dina synpunkter.

        Men det ar en sak jag inte forstar.

        Jag hur svenska myndigheter/tull/skatteverk formodas har jurisdiktion i andra lander.

        Lat mig forklara:

        1.
        Det finns ”distansforsaljare” som ar registrerade hos skatteverket, som betalar tull och moms, som arrangerar transporten kunden i Sverige.

        Dessa maste vara registrerade hos skatteverket.

        OK.

        2.
        Men det ar ocksa tillatet, tror jag i alla fall, for svenskar att handla fran vilken vinhandel eller vinproducent som helst (inom EU men utanfor Sverige). Det ar inget krav pa att saljaren/butiken ska vara registrerad hos skatteverket.

        Men i det fallet maste koparen, dvs personen i Sverige, sjalv betala in tull & skatt, och maste ”sjalv” arrangera transporten.

        Det ar, sa vitt jag kan forsta, ocksa helt lagligt. (Det ar hur man da ska ga till vaga som jag beskriver i den har artikeln)

        3.
        Sen finns det de saljare (internetbutiker osv) som saljer till svenskar och ordnar med hemleverans, utan att betala in skatt/moms, och utan att vara registrerade hos skatteverket.

        Detta ar inte lagligt. Men den som da bryter mot lagen ar inte saljare, utan koparen.

        Sa vitt jag forstar.

        Med andra ord:

        Det ar inte du i Danmark som (eventuellt) gor nagot fel (eller dina mindre ”laglydiga” kollegor), det ar koparen i Sverige som gor fel.

        Du i Danmark lyder inte under svensk lag.

        Kanske missforstar jag situationen, men det ar i alla fall sa jag tror att det fungerar.

        -Per

        1. Sverige/Skatteverket har træffet en aftale med EU: den aftale gælder alle EU borgere. Hvis jeg sælger uden at respektere svensk lov er jeg både skyldig i skattesvig i Sverige OG medskyldig i den svenske købers eventuelle skatteunddragelse. Sådan er i hvert fald Skatteverkets fortolkning af situationen.

          Min pointe er at registrering i Sverige for udenlandske EU leverandører (mig) medfører øget omkstninger ( vederlag til svensk ombud og mere administration) og derfor er i praksis en hindring til den frie bevægelse af varerne som EU er funderet på ( læs : BURDE være funderet på).

          Det ville være rart at høre Skatteverkets kommentar til din fortolkning og til min fortolkning, hvis der er nogen ansvarlig funktionær , der kan driste sig til at kommentere, ikke den konkrete sag, mens Skatteverkets noget
          uengagerede opførsel hvad konsekvensen i denne sag angår.

          1. Carlo,

            Har fatt ett klargorande fran skattemyndigheten som i stort bekraftar min tolkning av hur det ligger till.

            Det raknas som distansforsaljnng om foljande krav uppfylls:

            Om någon
            1) säljer alkohol till svenska privatpersoner,
            2) varorna flyttas från ett annat EU-land direkt till köparen och
            3) säljaren ombesörjer transporten (själv eller via anlitat transportombud) så är det frågan om distansförsäljning.

            ”Om det är frågan om distansförsäljning ska säljaren registrera sig för moms och alkoholskatt i Sverige samt ställa en säkerhet till Skatteverket avseende betalningen av alkoholskatten. Brister säljaren i detta avseende blir mottagaren av varorna skyldlig att betala alkoholskatten, detta trots att det alltså är frågan om distansförsäljning”, sager Skatteverket.

            Om nagon av dessa punkter inte uppfylls sa ar det inte distansforsaljning. Och det ar for att driva distansforsaljning som man maste vara registrerad som saljer, betala in skatt till svenska skatteverket osv.

            Om det inte ar distansforsaljning, dvs nagot av tre villkoren ovan inte ar uppfyllt, sa blir istället ””den som för in eller tar emot” varorna här i landet [som ar] skyldig att betala alkoholskatten. Vem detta är beror på omständigheterna kring de enskilda införslarna.”

            I pdf-dokumentet lankat ovan framgar det att detta vanligen tolkas som att det ar koparen som da ar ansvarig for skatter etc.

  3. Hej Per,

    Tak for din mail. Dit svar bekræfter Skatteverkets mildest sagt tvetydig indstilling til sagen:

    Men OK,sådan har Sverige valgt at administrere dette emne og ”who am I to disagree” ?

    Men lad os antage at jeg skulle vælge at fortsætte: jeg skulle gøre køberen klar at ”den som för in eller tar emot” varorna i Sverige [som ar] skyldig att betala alkoholskatten” samtidigt med at jeg kan roligt fortælle at risiko for at Tullan standser vinforsendelse er svindende lidt og at i så fald er vinen tabt uden mulighed for kompensation.

    Ergo, ved ikke at implementere sine egne regler på en konsekvent måde er Skatteverket med til at give den nok så falske men konkrete indtryk at private kan bestille vin i et andet EU land uden at frygte for at blive ramt af Tullans kontrol. Samtidig er Skatteverkem med til at favorisere illoyale konkurrence og at reducere de beløb der måtte tilflyde den svenske statskasse.

    Som sagt, kan jeg ikke tillade mig at blande mig i hvordan Skatteverket administrere vinimporten til private.
    Min teori, supporteret af min erfaring, er at Skatteverket har lavet en stiltiende pagt med
    private forbruger, der bestiller via internet : ”Officielt skal I betale vinafgift og moms, men
    vi nedprioriter dette område, enten fordi

    1) der for resourcekrævende at kontroller DHL. FedEx, Ops, bring og alle de andre fragtførere

    2) eller fordi importen via nethandel er svindende lidt ( det ved jeg ikke om det er).

    3) eller måske fordi det er en delikat, for ikke at sige speget sag, der kunne risikere at iigen blive indbragt til EU domstolen. Ja fordi:

    registrering, sikkerhedsstillelse, løn til ombud, dobbelt toldregnskab er alle tiltag som koster penge. Lidt eller meget, er de en meromkostning der pålægges en vare som burde nyde af den frie bevælighed i EU og som i forvejen er beskattet i et andet EU land ( Man kan naturligvis modregne den danske vinafgift mod den svenske, men igen er et unødvendigt bureaukratisk omkostning og iøvrigt et tab for den af de to stater – Danmark eller Sverige – da afgifterne er ikke ens.

    Ciao,

    Carlo

  4. Hej,

    Min ytterst personliga tolkning är att Skatte/tullverket inte skulle stoppa en försändelse där vinskatten är betald, även om ledsagardokumentet inte är rätt ifyllt eller att vinhandlaren ordnar med transporten. Det är enbart skatten som styr och Skatteverket är inte intresserat av fler prejudikat från EG-domstolen i alkoholfrågor, de har ju hittills inte gått Svenska myndigheters väg och jag tror inte dagens hållning skulle hålla i domstol denna gång heller. Svenska myndigheter är medvetna om detta men man har samtidigt en attityd utåt i Sverige att det är svårt att få hem vin från annat EU-land.
    Jag har fått en vinförsändelse stoppad (utan vare sig ledsagardokument eller egenhändigt ordnad transport, dock med betald alkoholskatt), tullen ringde upp mig, och bad direkt om ursäkt när jag förklarat att skatten var betald och att referensnummer fanns på lådan. Dagen efter kom lådan hem.

    1. Mycket intressant med kommentarer om hur det fungerat i verkliga livet! Vi har ju inte haft möjlighet att prova… Kanske inte alltid fungerar lika lyckosamt… Vem vet?

      Tack.

  5. Jeg kender ikke til en ”Folkebevægelse mod Systembolaget” og lignende aktiviteter. Ergo hvis det svenske folk er tilfreds med monopolet, so be it. En ændring kan nok kun ske ad politiske vej, derfor anser jeg alle de andre tiltag som spild af tid, penge og gode energier.

    Dog hvis jeg var en svensk skattebetalende borger, der ”synes godt” om SB og lever med det, ville jeg undre mig lidt: hvorfor bliver jeg forskelsbehandlet ?

    Altså: en udenlandsk EU borger
    kan sælge vin til private svensker (via distantforsäljning eller den meget almindelige og af SB ”tålt smugling”) men jeg, svensk borger, kan ikke. Selv om jeg er med via min skattebillet at betale for opretholdelse af SB. Der findes værre former for diskrimination og bare alle lande i Europa var så velordnede som Sverige, men man må da indrømme at situationen erjuridisk lidt skizofren.

    Det bekræfter mit indtryk at SB er midt i et vadested, for ikke at sige krydsild: på den ene side bruges kræfter og penge for at opretholde et monopol, der hører attehundrede tallet til, på en anden side lukkes der en øje eller gerne to for ikke at komme i yderligere carambolage med EU.

    Hvis jeg var svensker ville jeg gøre mit for at kræve at : enten gør SB sit job ordentligt, konsekvent og fuldt ud, så at jeg ikke forskelbehandles, eller ville jeg arbejde for afskaffelse af monopolet. Sikkert det sidste. Men (sikkert til landets glæde) er jeg ikke svensker og så fortsætter jeg med at sige velkommen til de svenske vinelskere, der finder vejen til mit lager og betaler i MUK. Fine della storia.

  6. Hej,

    Jag har precis genomfört ett köp från Italiensk vingård via steg 3 – ”Privatimport” via Systembolaget. Fel tråd för detta men om det finns intresse av att veta mina erfarenheter om denna punkt så säg till!

    /Thomas

      1. Okej här kommer mina efterenheter från att privatimportera genom Systembolaget. En kortfattad version.

        Vi besökte vingården Tamburini som ligger i norra Chianti september 2013, prövade några viner och vi fastnade för 2 av deras viner som var riktigt prisvärda. Vingården hade ingen importör i Sverige och vi ville gärna beställa ett ganska stort antal flaskor, 96 flaskor blev det till slut. Vill man kolla in vingården lite närmare så gör det här https://www.agricolatamburini.it/home_eng.html

        Jag beslutade att kontakta Systembolaget och be dem ta in vinerna efter att ha läst på denna sida https://www.systembolaget.se/Tjanster/Privatimport/.

        Systembolaget ville veta (kortfattat):
        Kontaktuppgifter till vingården
        Vilka viner jag ville beställa
        Hur många flaskor av varje vin

        Exakta uppgifter som Systembolaget behöver finns på deras beställningsssida: https://www.systembolaget.se/Tjanster/Privatimport/Lagg-till-dryck/

        Efter detta kontaktade Systembolaget vingården och det mailades några gånger innan slutgiltiga orden kunde läggas. Bland annat så var Systembolagets information om frakt och kollin ganska otydlig vilket gjorde att jag fick ändra orden något. Systembolaget var väldigt hjälpsamma i detta läget och kände att de hade en hög service nivå.

        Då kommer vi till priset… och det är väl det värsta i detta… såhär blev priset per flaska från vingården till en Systembolaget-butik i Sverige. Allt inkluderat. Kostnaden är per ett av vinerna.

        Italo 2010 Rosso SEK 82,85 (EUR 9,50, egentligen 12 euro men vingården gav rabatt)
        + Handelsmarginal 19% = 98,5915 kr
        + Fast påslag om 3,5kr = 102,0915 kr
        + Frakt, 32,21 kr/flaska = 134,3015 kr (fraktkostnaden fick vi genom att dela 3479 kr med antalet buteljer i offerten, det vill säga 108 flaskor)
        + Glasåtervinning 0,30kr/flaska = 134,6015 kr
        + Alkoholskatt = 150,7865 kr
        + Moms 25% = 188,483125 kr
        Utpris 188 kr styck (Utpriset avrundas till hela kronor.)

        Så från 82,85kr till 188kr

        Jag valde att lägga orden i alla fall då jag tyckte att jag hade lagt så mycket energi i frågan och att vinet möjligtvis var värt de pengarna. De åker in i lagringskylen direkt i ett par år.

        Värt att tänka på:
        – Försök innan beslättningen skapa en god kontakt med vingården, då går allt lättare.
        – Informera vingården vad du bestämmer med Systembolaget.
        – Förmedla till vingården att de skall försöka packa kollin á 12 flaskor (eller fler) då man betalar frakt per kolli.
        – Du måste betala 30% av totala ordervärdet innan Systembolaget lägger slutgiltiga ordern.
        – Systembolaget behandlar endast fulla kollin och kan inte blanda olika viner i samma kolli (låda).

        Hoppas det gav någon info!

        /Mvh Thomas Svensson

  7. Hej Per!
    De regler du tar upp gäller för ”svenska privatpersoner”. Vet du vad som gäller för utländska medborgare eller personer bosatta utomlands som vill importera till Sverige? Eftersom du är bosatt i Frankrike precis som jag själv, kanske du vet?
    Hälsningar
    — christer

    1. Reglerna torde gälla för privatpersoner bosatta I Sverige, vare sig de är svenskar eller inte. Det är inte något som rubriceras ”import”.

      I andra fall, t.ex. om man bor utanför Sverige, så skulle jag anta att man i så fall får registrera sig som importör. Som redan flera hundra företag gjort, bl.a:
      https://www.bkwine.com/sv/reportage/mer/svenska-vinimportorer/

      Reglerna i texten ovan gäller endast *för privat bruk* och bor man inte i Sverige så kan man ju inte ha något *privat bruk* i Sverige…

      1. I vårt fall har vi sommarstuga i Sverige men vi är alla bosatta utomlands. Efter det att jag fick ditt svar kollade på Skatteverkets hemsida. De talar bara om ”privatpersoner”, så man får väl anta att det även gäller personer bosatta utanför Sverige.

  8. Jag har undersökt med myndigheter och det verkar stämma vad som skrivs ovan.
    Problemet för mig har varit hittills att jag har inte hittat ett transport företag som vill göra det. Jag har kontaktat DSV, posten DHL och tre till och får olika svar att det inte går
    JFN

    1. Jose – lite sent, men ändå:

      Svenska fraktföretag fraktar inte alkohol :-)

      Beställer du vin från ex.vis Spanien, ska du kontakta DHL i Spanien (eller DB Schenker eller annat transportföretag i Spanien) för transport till sverige med upphämtning av vinet hos försäljningsstället.

      knepigt, men tyvärr är det så. skulle f.ö. tro att det alltid är enklare och blir billigare att beställa transporten i avsändarlandet även för mera normala varor.

      -anders

  9. Vi tar hem champagne enligt 5ish ovan.

    Det har blivit ganska många pallar genom åren.

    Min fundering gäller den franska alkoholskatten- bör inte vingården dra av den i sitt pris?

    Hittills har de inte gjort så.

    1. Tror jag inte. Om vingården säljer till en privatperson så måste de väl ta ut skatten? Hur skulle de kunna undvika det?

      Om försäljningen däremot är till ett företag i ett annat land inom EU så faktureras normalt inte momsen.

      Men som företag får du inte ta in något vin till Sverige. (Utom om du har importlicens.)

      Alltså: köpare=privatperson, vingården måste fakturera moms.

      Någon som har annan uppfattning?

      1. För momsen är vi överens.

        Frågan gällde alkoholskatt och jag har undersökt frågan.

        Det var som jag trodde, betalar man skatt i Sverige, ska man inte betala den i Frankrike (eller annat EU-land)

        Vinskatten i frankrike ligger dock på enbart några centime per flaska, så man ska upp i stora volymer innan arbetsinsatsen betalar sig.

        Större gårdar, som har vana att exportera till privatpersoner, har särksilda flaskor för detta, utan det franska skattemärket (Recoltante/N)

        1. OK. Men det är inte uppenbart på vilken grund du (eller säljaren) kan hävda att alkoholskatten inte ska betalas i ursprungslandet. Du köper ju i princip varan lokalt i Frankrike och är i princip själv ansvarig för att ordna transporten till din destination.

          Så hur skulle säljaren kunna motivera för sin skattemyndighet att inte ta ut punktskatten (alkoholskatten)?

  10. Någon som har ett förenklat ledsagardokument från Italien att ladda ner?

  11. Hei Per.
    Ser att denne tråden er gammel, foruten Therese Brahed sin kommentar. Er du fortsatt aktiv her? Jag har någon frågor (blir lite svensk/norsk om verandra) ang. import som privatperson. Jag är norsk statsborger men med hus och adresse i Sverige ( i tillegg til i Norge) och svensk personnummer (har bodd 12 år i Sverige).
    Siden Norge ikke er innenfor EU gjälder jo andra regler her, så tenkte att beställa direkt ifrån en vingård jag känner till i Italien och inn till Sverige.
    Har lest om ledsagerdokument och punktskatt, men undrar lite om detta med transport. Hur gör man det? Några tips? och vad med kostnader? f.eks om man köper en flaske som koster 8 euro i Italien….hur många bör man importere innan det lönner sig? Undrar ochså om du vet om det är någon skillnad om jag är norsk statsborger?

    1. Min gissning ar att det viktiga ar att det ar en leverans till en privatperson med adress i Sverige. Skulle knappast tro att det gor skillnad vilken nationalitet man har.

      Transport – hur man vill. Posten, DHL, FedEx eller vem som helst som accepterar att transportera vin. Ofta kan nog producenten hjalpa till, de brukar ha en leverantor som de arbetar med. Kostnad? Kan nog bara de svara pa.

  12. Hej:)
    Tack så mycket för svar. Då kollar jag lite vidare :) mvh Bodil

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?