Sexism och jämlikhet i vinförpackningar

Dela / gilla:

Vad tycker du är mest suggestivt?

  • Stiliserade pussmunnar och uttycket ”Wacky Chicks”, eller
  • En lättklädd (i underkjol?) ung flicka, en trånande man med en blomma i handen och namnet ”Untouched”?
Wacky Chicks Label
Wacky Chicks Label

För några månader sedan kunde vi berätta att vinimportören Vinovativa fått sitt vin Wacky Chicks refuserat av Systembolaget därför att det hade pussmunnar på etiketten och namnet Wacky Chicks.

Kyssmunnarna och namnet i kombination gör att vi anser att det ger intryck av att alkoholkonsumtion höjer den fysiska eller psykiska förmågan, främjar social eller sexuell framgång eller löser problem som ensamhet eller tristess

…meddelade Systembolaget (som så att säga, är både åklagare och domare i en sådan här fråga) importören och förbjöd försäljningen. Systembolaget fick, enligt WoW News, medhåll av alkoholgranskningsmannen Gun Neuman (knuten till Sprit och Vinleverantörernas Förbund, m.a.o. indirekt en representant för importörerna; Neuman har nu efterträtts av Mattias Grundström).

Nyligen såg vi en helsidesannons i en vintidning för vinet ”Untouched” (”orörd”) från importören Primewine (eller ”Untouched by Girasol Rosé” som hela namnet lyder). Det är en bag-in-box så det finns en stor yta att trycka bilder på.

Untouched Rose all sides
Untouched Rose all sides

Bilden på framsidan föreställer en ung flicka, tunnt klädd, som knappt ser ut att ha passerat tonåren. På ena kortsidan finns en bild på en ung man med en blomma i handen och ett hoppfullt leende med texten ”the hopeful rival”. På baksidan finns en bild av en ensam, nedslagen man med texten ”alone in love”, uppenbarligen promenerande bort ensam från sitt misslyckade erövringsförsök, och på den fjärde sidan den unga flickan med en annan man och texten ”picking real love”. (Se stor bild nedan.)

Man kan också fundera över vad namnet ”Untouched” kommer ifrån. Det är inte särskilt svårt att se det som en anspelning på den unga flickan på bilden och på hennes ungdom. (Förpackningen är formgiven av reklam- och marknadsföringsföretaget Motherland.)

Som importören Multibev (del av Primewine) säger i sin reklam ”du har väl inte missat den lilla kärlekshistorien på boxen?”.

Systembolaget har valt att på sin sajt, i produktlistan, visa den mer oskldiga baksidan med den ensamma mannen i stället för framsidan med den unga flickan. En slump? Eller av vilket skäl?

Men Systembolaget anser uppenbarligen att en lättklädd flicka och en kärlekshistoria inte innebär något problem. Vi kan inte annat än undra: vilken av förpackningarna som mest ”ger intryck av att alkoholkonsumtion höjer den fysiska eller psykiska förmågan, främjar social eller sexuell framgång eller löser problem som ensamhet eller tristess”? Eller har man olika normer för boxvin som säljer stora volymer (”Sveriges mest sålda rosé”) och för flaskor som säljs i beställningssortimentet?

Så vi undrar: vilken av de två förpackningarna förefaller att mest anspela på sex, framgång och lösta problem med ensamhet och tristess? Vilken verkar rikta sig mest till en ungdomspublik?

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Untouched by Girasol rose bag in box
Untouched by Girasol rose bag in box

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

4 svar

  1. Det går knappast att ha mer dubbelmoral än vad Systembolaget har idag – å ena sidan sälja alkohol, å andra sidan köra med pekpinnar om folks alkoholvanor. Att man stoppar flaskor med snygga etiketter och istället låter ett lådvin med en ”kärlekshistoria” säljas är att sila mygg och svälja kameler. Otroligt. Skärpning Systembolaget!

  2. Jag kan väl bara konstatera att bedömningen är tämlingen godtycklig… Regelverket är bevisligen diffust och kan appliceras på vilken produkt som helst. Systembolaget har inga egna och tydliga regler för hur etiketter får se ut, vilket betyder att de kan refusera precis vad de vill, om de vill.

    Fru Neuman, omnämnd ovan, representerade den lilla (men på Systembolaget voymmässigt gigantiska) skara vinimportörer som säkerligen inte vill stöta sig med SB:s kommunikationsavdelning. Hade vi (Vinovativa) varit medlemmar i hennes förening betvivlar jag att svaret varit detsamma.

    Vänligen / Jörgen Lindström, inköpschef Vinovativa

  3. Snälla,snälla,snälla

    Vem har spelat ut sin roll i det svenska alkoholpolitikens värld?

    Behöver ni gissa?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?