Vinnäthandel del 3: en föraning om bättre sortiment utan monopol; Italienska Magasinet, Xwine, Vinupplevelser

Dela / gilla:

Om alternativet till monopolet: Svenska näthandlare, ehandel, vinhandlare. Vi provar Italienska Magasinet, Xwine och Vinupplevelser

Här kommer tredje och sista delen av rapporten från den första provningen med svenska vinbutiker på internet. Ett initiativ av Winefinder gav oss möjlighet att prova igenom ett representativt urval av viner från åtta svenska vinbutiker. I denna avslutande artikel rapporterar BKWines Magnus Reuterdahl om Italienska Magasinet, Xwines och Vinupplevelser, samt målar upp en positiv framtidsbild om Sverige utan monopol.

Alla goda ting är tre! Välkommen till den tredje och sista rapporten från nätvinhandlarnas sortiments första sortimentsprovning i denna presenterar jag de kvarvarande tre butikerna: Italienska Magasinet, Xwine.se och Vinupplevelser. Bakgrunden till denna artikel kan du läsa här: Näthandel, ehandel, vinhandel; sortimentsprovning med svenska vinbutiker.

Låt oss kasta oss in provningen, liksom i tidigare artiklar presenterar jag respektive butik och några av de viner som gjorde störst intryck på mig. Alla butikerna betalar enligt egen utsago såväl skatt som moms i Sverige.

Nätvinhandlarprovning i Stockholm
Nätvinhandlarprovning i Stockholm, copyright Magnus Reuterdahl

Italienska Magasinet

Italienska Magasinet har sin bas i Karlshamn, Blekinge, och startade sin verksamhet 2009. Butiken är öppen årets alla dagar (1). Minimumbeställningen är 6 flaskor varefter man kan lägga till valfritt antal flaskor. Bland dessa kan man blanda fritt men man säljer också färdiga lådor. Frakten är inte inbakad i priset utan kostar 150 kronor om man beställer mindre än 18 flaskor, beställer man 18 eller fler ingår frakten.

Vid sidan av vinförsäljning håller man också vinprovningar men man kan också hyra en kock och en sommelier för en kväll då det på företaget finns två kockar och tre WSET level 3-certifierade sommelier. Under 2013 kommer man också att börja arrangera resor till Italien.

För närvarande har man ett 60-tal viner, och har viner från Italiens alla 20 regioner, samt ett antal grappa och likörer. Man beräknar dock öka sortimentet under 2013 med ett 20-tal viner samt öl. När man letar producenter strävar man efter att bidra till småskalighet och ekologiska värderingar i vinvärlden varav många är helt eller delvis ekologiska eller biodynamiska.

Till provningen hade man tolv viner varav åtta röda, två vita och två mousserande viner.

Favoriter från Italienska Magasinet

Le Piane Maggiorina 2011

Det är en smygande charmör, ganska slank, elegant med mjuk frukt, lite blommor och mjuka tanniner. Vid första smutten är den lite intetsägande, vid andra flörtig och vid tredje intagande! Det här skulle jag vilja prova igen med lite mat eller en varm sommarkväll.

 

Le Piane Maggiorina 2011
Le Piane Maggiorina 2011, copyright Magnus Reuterdahl

Giacomo Fenocchio Barbera d’Alba 2010

Det här är riktigt trevligt, friskt men med underliggande skogstoner, en hint av tryffel och mörka bär. Det är väl balanserat och har en snygg syra. I första hand till mat och gärna med några års lagring. Även nebbiolon var riktigt trevlig. Intressant producent.

Mer om Italienska Magasinet.

Giacomo Fenocchio Barbera d'Alba 2010
Giacomo Fenocchio Barbera d’Alba 2010, copyright Magnus Reuterdahl

Xwine

Även nästa butik, Xwine.se, har fokus på Italien men också en hel del viner från Frankrike. Man har haft öppet sedan 2007 och har sitt kontor i Göteborg. Butiken är alltid öppen för beställning (1), men man levererar bara en gång i månaden. Beställningen görs i lådor om 6 flaskor. Antingen sex flaskor av samma sort eller som färdiga blandlådor. Blandlådan innehåller vin från en och samma gård då vinerna packas på respektive gård. Det tillkommer en leveranskostnad som täcker frakten från Frankrike till Sverige men är fri om man beställer för över 5000 kronor. Antingen kan man hämta ut vinerna på något av utlämningsställena eller beställa hemleverans, här skiftar priser lite.

Utöver vinförsäljning så fokuserar de också på vinprovningar, främst i Göteborg men också i Stockholm. Man anordnar inte vinresor men erbjuder boende på flertalet av de vingårdar man har knutit till sig.

Idag har man ett 50-tal viner i sitt sortiment, främst från små, genuina vingårdar i Italien och Frankrike.

Jag har provat en hel del av Xwines viner vid ett tidigare tillfälle, läs mer på min egen vinblogg. För dagen visade man upp elva viner; åtta röda, ett vitt, ett rosé och ett sötvin.

Favoriter från Xwine

Fratelli Revello Barbera d’Alba 2010 och 2011.

Två årgångar som till viss del skiljer sig åt, bägge bra men där jag föredrar årgång 2011. 2011 är lite mörkare i tonen, lite mer koncentrerad och en snygg ekfatskrydda. Jag skulle personligen lagra det något eller några år men det har fin potential. 2010 är dock drickmogen just nu.

 

Fratelli Revello Barbera d'Alba 2010 och 2011.
Fratelli Revello Barbera d’Alba 2010 och 2011, copyright Magnus Reuterdahl

Domaine de Brescou Terra Sanguina 2009

Det här är ett riktigt trevlig vardagsvin för hösten, särskilt om du har gott om vilt i frysen. Fint fatad, mörk frukt, snygg syra och lite lagom kryddigt – enkelt, okomplicerat och bra! Kul extra detalj är att vinet görs av den svenska vinmakaren Lars Torstensson.

Mer om Xwine.

Domaine de Brescou Terra Sanguina 2009
Domaine de Brescou Terra Sanguina 2009, copyright Magnus Reuterdahl

Vinupplevelser

Sista butiken ut är Vinupplevelser som öppnade 2010/2011. Man har sitt huvudkontor Brönshöj i Danmark och kontor i Malmö. Butiken är alltid öppen (1). Vid beställning måste man beställa minst sex flaskor och minst två flaskor av varje vin alternativt någon av de färdigblandade lådorna. Normalt ingår frakten i priset. Vid sidan av vinförsäljning arrangera man också vinresor till Italien och Frankrike. I sortimentet finns ca 75 viner från relativt små producenter. Via resorna får man möjlighet att besöka flera av dem.

Till provningen hade man med tolv viner varav elva röda och ett mousserande. Två viner stack ut lite extra:

Favoriter från Vinupplevelser

Barolo Cannubi Damilano 2008

Givetvis alldeles för ungt, men kan man hålla fingrarna borta kan detta bli riktigt bra. Lång komplex smak, lite kryddig med inslag av torkade blommor och ingefära, snygg syra och mörk choklad och mocka i avslutet.

 

Barolo Cannubi Damilano 2008
Barolo Cannubi Damilano 2008, copyright Magnus Reuterdahl

Donna Olga Brunello di Montalcino 2006

Donna Olga Brunello di Montalcino 2006
Donna Olga Brunello di Montalcino 2006, copyright Magnus Reuterdahl

När jag väl kom över namnet, jag är ledsen men det är inte ett bra namn, insåg jag att det dock är ett trevligt vin. Doften är fatad med inslag av chark, plommon, körsbär och tobak samt en fin mineralitet. Komplex och det finns flera lager av dofter. Vinet i sig är ungt men har börjat hitta sin form och fin redan nu även om jag gärna skulle hålla på det ytterligare några år. Det är elegant, har en snygg struktur med fin frukt och en snygg kryddighet med inslag av tobak, mentol, söta kryddor och en liten rökighet . Jag gillar den här och skulle gärna återkomma till det.

Mer om Vinupplevelser.

En föraning av det rikare vinutbud Sveriges skulle få utan monopol!

Tittar vi på alla de åtta butikerna finns en viss slagsida på att de har sina huvudkontor i södra Sverige. Detta hör sannolikt samman med att Winfinder som har sitt kontor i södra Sverige och denna första gång lyckades med att locka flera av sina kollegor från denna del av Sverige. Det är också intressant ur en annan aspekt.

Leker man med tanken på att det svenska monopolet en dag upphör är det inte osannolikt att fler av dessa näthandlare, ehandlare och digitala säljare faktiskt skaffar sig en IRL-butik på en eller flera ställen.

Utifrån dessa vinbutikers sortiment och kontor synes det kunna dyka upp kul butiker på många håll med sortiment som ingalunda ser ut som de dystopiska BiB-hyllor på närköpet många målar upp.

Kommer ni ihåg när man tog studenten och framtidstron stod på topp: Än klappar hjärtan med friska slag, och den ljusnande framtid är vår. Jag tror på en ljusnande framtid för vinälskare den dag vi är fria att handla det vi vill från dem vi vill och näthandeln är ett steg på den vägen.

— av Magnus Reuterdahl

Detta är den tredje och sista artikeln i en serie om tre:

Redaktörens kommentarer:

(1) Detta till skillnad från vissa butiker som bara säljer vissa utvalda viner under en begränsad period.

(2) Du hittar en fullständig (så fullständig som det nu går) lista på alla de ”svenska” näthandlarna för vin och sprit här: Svenska vinbutiker på internet.

Magnus Reuterdahl är en hängiven vinbloggare. Han skriver bloggen Aqua Vitae ”Magnus Reuterdahls vinblogg”, där han blandar kommentarer om viner med andra artiklar på temat vin. Till vardags är Magnus arkeolog. Du kan även följa Magnus på twitter på @reuterdahl.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

2 svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?