Vinnäthandel del 2: utmärkt komplement till Bolaget; Franska Vinlistan, Invinitum, Vinstocken

Dela / gilla:

Om alternativet till monopolet: Svenska näthandlare, ehandel, vinhandlare. Vi provar Franska Vinlistan, Invinitum och Vinstocken

Ett antal svenska vinbutiker på internet, vinnäthandlare, slog sig ihop och erbjöd en gemensam sortimentsprovning. Ett tillfälle att prova igenom vinerna från dessa vinaffärer på internet och se vad de går för. I denna andra artikel (av tre) synar BKWines Magnus Reuterdahl butikerna Franska Vinlistan, Invinitum och Vinstocken.

Det finns idag ett drygt 40-tal näthandlare som riktar sig mot den svenska marknaden, för en tid sedan anordnades den första samlade sortimentsprovningen av ”nätviner” för press och skribenter. Vid detta tillfälle presenterade åtta ehandlare några av sina viner. I del 1, Sortimentsprovning med svenska vinbutiker på internet, kan du läsa mer om bakgrunden .

Precis som i den förra delen presenterar jag här några av vinbutikerna samt några favoriter av de viner jag provade. Gemensamt för alla dessa butiker är att de anger att de betalar skatt och moms i Sverige och att de riktar sig mot den svenska vinmarknaden och vinkonsumenten. Däremot skiljer sig såväl sortiment som idén bakom butikerna.

Nätvinhandlarprovning i Stockholm
Nätvinhandlarprovning i Stockholm, copyright Magnus Reuterdahl

Franska Vinlistan

Vi slutade i viss mån i Frankrike i förra inlägget så vi fortsätter på den inslagna vägen med Franska vinlistan. Man började verksamheten redan 2009 under namnet Franska Bolaget men gick 2012 ihop med www.vinlistan.com och bytte namn till Franska Vinlistan.

Man har för närvarande omkring 200-250 viner. Man är dock inte bunden till några producenter, utan återkommer till vissa men letar ständigt efter nya spännande producenter.

Butiken är alltid öppen (1) och man säljer olika typer av ”lådor”, både mer specialiserade och blandlådor. Just nu har man en Champagnelåda, tre champagner, tre stilar. Man har också en låda som presenterar Frankrikes klassiska vindistrikt. Man säljer också lådor om sex viner. Ibland har man också andra erbjudande såsom två-pack, eller enstaka magnumflaskor.

Man kan hämta ut vinerna i Stockholm, Göteborg, Linköping och på Öland. Leverans till dessa utlämningsställen ingår i priset. Man kan också få vinerna hemkörda med bud för 120 kr extra i Stockholm, Göteborg och Borås. Bor du i andra delar av Sverige levereras vinerna med DHL eller Schenker för 240 kr.

Huvudkontoret ligger i Paris men man hör också olika aktiviteter i Sverige, framförallt vinprovningar. Man kör 2-3 provningar per månad och champagnemiddagar med olika teman. Vinlistan arbetar med att vara ”konsekvent” när de väljer viner, att hitta en röd tråd av bra kvalitet men också en smakprofil som kunderna ska känna igen sig i med fokus på Frankrikes klassiska distrikt, med liten slagsida mot Champagne. På sortimentsprovningen hade man 12 viner varav sju röda, ett vitt och fyra mousserande.

Favoriter från Franska Vinlistan

David Léclapart L’Artist 2006 Blanc de Blancs extra brut

Just en av champagnerna var en av provningens höjdpunkter: David Léclapart L’Artist 2006 Blanc de Blancs extra brut. Ung! Lagra! Potential! Här finns citrusfrukter, en fin lite höstäpplig ton av gula äpplen, nötter och sten, en skarp syra som är precis men en aning skarp, torrt. Om några år kommer detta vara fantastiskt.

David Léclapart L'Artist 2006 Blanc de Blancs extra brut
David Léclapart L’Artist 2006 Blanc de Blancs extra brut, copyright Magnus Reuterdahl

Chateauneuf du Pape Domaine de la Côte de l’Ange 2010

Ett kul lite udda vin är en vit Chateauneuf du Pape från Domaine de la Côte de l’Ange 2010. jag är svag för denna typ av vin med en lite fet rund kropp. I detta fall har det en snyggt integrerade ekfatston, och en hel del kropp. Dominerande frukt men elegant; kraftfullt men mjukt med en fin kryddig lite skoglig eftersmak. Till fågel, kalv eller kanin.

Chateauneuf du Pape Domaine de la Côte de l'Ange 2010
Chateauneuf du Pape Domaine de la Côte de l’Ange 2010, copyright Magnus Reuterdahl

Château Daugay 2010, Saint-Emilion

Man hade också med ett gäng bordeauxer, två lite enklare och två med lite mer umpf. Château Daugay 2010, Saint-Emilion var den som fångade mina smaklökar. Sammetslen mörk frukt med tanniner i bakgrunden som tar tag i gommen, snygg kryddighet, lakrits och bra längd. Med lite lagring kommer detta bli riktigt trevligt, men det är en aning för ungt än!

Mer om Franska Vinlistan.

Château Daugay 2010, Saint-Emilion
Château Daugay 2010, Saint-Emilion, copyright Magnus Reuterdahl

Invinitum

Nästa butik heter Invinitum. Man har sitt huvudkontor i Dragör i Danmark och ett Sverigekontor i centrala Malmö. Butiken har funnits sedan juli 2008 och är alltid öppen.

Man kan välja fritt hur mycket man vill handla, dock tjänar man på att köpa flera flaskor då fraktkostnaden per flaska minskar. Mest tjänar man dock om man handlat för mer än 2500 kronor: då det är fraktfritt. Man har också olika färdigblandade lådor med olika teman, till exempel prova-på-lådor, vinprovningslådor, lagringsvinlådor med mera.

Frakten ingår alltså inte i priset och är differentierad beroende på vilken region du bor i. Denna indelning bestäms av Bring. Budkostnaden är 149 kr, 210 kr eller 240 kr. Man levererar i hela landet. Idag har man cirka 200 viner i sortimentet främst från Europa.

De flesta vinerna kommer från små odlare, gärna ekologiska eller biodynamiska, dock står kvaliteten i första rummet varför man erbjuder en hundra procent nöjd-kund-garanti. Man erbjuder också vinprenumerationer i tre prisklasser och tre tidsintervaller. Vardagslyx, Exklusiv, Premium; månadsvis, varannan månad eller en gång i kvartalet.

Vid sidan av butiken bedriver man också vinprovningar i sin medeltida vinkällare i Malmö samt  anordnar även Winemaker’s Dinner i samarbete med restauranger och sina producenter. Man kan också besöka Invinitums lager i Dragör och köpa vin direkt därifrån, efter överenskommelse.

Till sortimentsprovningen hade man med sig 12 viner, sju röda viner, fyra vita och ett mousserande.

Favoriter från Invinitum

Recaredo

Jag har tidigare provat några av Invinitums produkter (2). Cavan Recaredo Brut Nature 2007 Gran Reserva är något av en favorit även om 03:an var den riktiga höjdpunkten (dock inte med på denna provning). Så här skrev jag då: I näsan kommer toner av citron, söta frukter och stenrökighet. Smaken är syrlig, fräsch & torr. Här finns citron, lime och lite grapefrukt tillsammans med syrliga gröna äpplen och en aning lite mandel. Tillsammans ger detta en liten krämig ton som balanserar upp den knivskarpa syran och med en aning bitter angostura och fina lite kalkiga mineraltoner i avslutet. Eftersmaken ligger kvar länge. Elegant och ungt är ordet som poppar upp i huvudet, drick nu eller lagra några år. Vid detta tillfälle provade jag flera av dessa cavor, läs mer på min egen vinblogg.

Recaredo 2007 brut nature, cava
Recaredo 2007 brut nature, cava, copyright Magnus Reuterdahl

Suenos Crianza Cabernet Sauvignon 2008, Andalusien

Suenos Crianza Cabernet Sauvignon 2008, Andalusien. Ytterligare ett spanskt vin dock med en svensk koppling då producenten Rickard Enkvist kommer från Sverige. Det här är ett kul vin, med en snygg blommighet, mörk frukt, fin sötma, paprika och mörk choklad. Det här är charmigt, rustikt med lite oslipade ytor och en liten kantighet. Det är inte typiskt spanskt utan personligt och det som det saknar i finess tar det igen i personlighet. Kul! (166 kr)

Mer om Invinitum.

Suenos Crianza Cabernet Sauvignon 2008, Andalusien
Suenos Crianza Cabernet Sauvignon 2008, Andalusien, copyright Magnus Reuterdahl

Vinstocken

Sist ut i denna artikel blir Vinstocken. Man öppnade butiken 2010 och har öppet dygnet runt. Man levererar vinerna varje vecka. Frakten kostar 189 kr. Man kan antingen köpa färdiga paket om sex flaskor eller välja 12 och blanda fritt. Bland paketen kan nämnas franska slottsviner, röda vinterviner, italienska viner med flera. Man jobbar med att hitta intressanta producenter från så väl nya som gamla världen i olika prisklasser. För att säkerställa att kunderna är nöjda har man en nöjd-kund-garanti.

Vid sidan av vinbutiken har man bland annat jobbat med vinresor och lottade nyligen ut en vinresa till Frankrike tillsammans med NK och man har ett vinforum kopplat till hemsidan.

För närvarande har man omkring 180 viner i lager och kontor på Österlånggatan 28 i Gamla Stan, Stockholm. Till provningen hade man med sig 12 viner, åtta röda, tre vita och ett mousserande.

Favoriter från Vinstocken

Champagne Baron Albert Tradition AC brut

Vi börjar med en riktigt trevlig champagne, som var helt okänd för mig, Champagne Baron Albert Tradition AC brut. Det här är en trevlig vardagschampagne gjord på pinot meunier och chardonnay som fungerar bra till såväl mat som fest. Smakrik med fin mousse, äpple, citrus, bröd och nötter. Så där lite lagom på, men med elegans och friskhet. (262 kr)

Champagne Baron Albert Tradition AC brut
Champagne Baron Albert Tradition AC brut, copyright Magnus Reuterdahl

Pechstein, Reichsrat von Buhl 2009, Grosses Gewächs, Pfalz

Man har också en riktigt trevlig riesling Grosses Gewächs från Pfalz. Pechstein, von Buhl 2009. Det här är en riktigt trevlig riesling med doft av torkade exotiska frukter, solvarm sten, och sommar. Smaken är fräsch och ren med en snygg ton av exotisk frukt och med strålande syra med massor av sten (skiffer). Ung men god som den är. Lagra och den kommer bara bli bättre åtminstone de kommande åren. (349 kr)

Pechstein, Reichsrat von Buhl 2009, Grosses Gewächs, Pfalz
Pechstein, Reichsrat von Buhl 2009, Grosses Gewächs, Pfalz, copyright Magnus Reuterdahl

Bodega Domeco de Jarauta Lar de Sotomayor Rioja Tempranillo 2008

Bland de röda fastnade jag för Bodega Domeco de Jarauta Lar de Sotomayor Rioja Tempranillo 2008. Ett snyggt sammansatt vin med fin balans, lite krondill blandat med mörka bär och tobak i doften. Smaken är med lite mörkare bär, bra integrerade ekfatstoner samt läder och tobak med en trevlig eftersmak. Trevligt rödtjut för såväl vardag som fest. (159 kr)

Mer om Vinstocken.

Bodega Domeco de Jarauta Lar de Sotomayor Rioja Tempranillo 2008
Bodega Domeco de Jarauta Lar de Sotomayor Rioja Tempranillo 2008, copyright Magnus Reuterdahl

Ett utmärkt komplement till Bolaget

Sammantaget efter att ha gått igenom mina noter efter fem butiker, tre kvar som kommer i nästa del, är jag nöjd. Jag tycker att det finns en hel del här som är utmärkta komplement till Bolaget. En hel del jag skull kunna tänka mig att köpa, en del för vardagsbruk annat för lagring. Möjligen saknar man de där högsta topparna men hur ofta hittar man dem på en vanlig sortimentsprovning? Eller på de tillfälliga släppen på Systembolaget? Å andra sidan slapp man alla BiBar!

I nästa och avslutande del återkommer jag till de tre sista butikerna: Xwine.se, Italienska Magasinet och Vinupplevelser.

— av Magnus Reuterdahl

Detta är den andra artikeln i en serie om tre:

Redaktörens kommentarer:

(1)

Detta till skillnad från vissa butiker som bara säljer vissa utvalda viner under en begränsad period.

(2)

Vi har också skrivit på BKWine Magazine tidigare om några av Invinitums viner. Använd sökrutan för att hitta artiklarna.

(3)

Du hittar en fullständig (så fullständig som det nu går) lista på alla de ”svenska” näthandlarna för vin och sprit här: Svenska vinbutiker på internet.

Magnus Reuterdahl är en hängiven vinbloggare. Han skriver bloggen Aqua Vitae ”Magnus Reuterdahls vinblogg”, där han blandar kommentarer om viner med andra artiklar på temat vin. Till vardags är Magnus arkeolog. Du kan även följa Magnus på twitter på @reuterdahl.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

3 svar

  1. Och hur uppfattar ni prisnivån? Jag tycker priserna verkar vara minst sagt ansträngda i många fall. Roberssons priser (i stort) ter sig som rena rama rånet. Både jämfört BS och tyska/danska näthandlare. Pechstein Riesling GG har jag för mig jag köpte via BS för >300 kr.

  2. Har inte tittat särskilt på prisnivån i detta fall. Generellt så är annars min erfarenhet att priserna på Systembolaget ofta är höga i jämförelse med andra länder på viner i ”normalprisklass”.

    Det finns t.ex. undantag, som t.ex. vinet från Portugal Ramos som är mycket billigare i Sverige än i ursprungslandet. Det kan bero på flera saker: t.ex. specialprissättning för den svenska marknaden för att förvissa sig om att stanna i ett visst produktsegment (och därmed distribution till alla 420 butiker), eller att det faktiskt inte är samma vin det rör sig om, eller annat.

    I vissa fall är vinerna billiga i Sverige, men det gäller framför allt mycket dyra viner med stor efterfrågan (DRC är ett omtalat exempel). Eftersom Systembolaget inte tar hänsyn till marknaden och marknadspriset utan bara applicerar ett mekaniskt påslag kan det då bli ”billigt” (typ ”det kostar ’endast’ 14 000 kr i Sverige jämfört med 18 000 kr utomlands”. Resultatet blir då lätt att vinet inhandlas på Systembolaget av någon fiffig person som sedan säljer det i utlandet med god förtjänst.

    Men för att återkomma till nätvinhandlarna. Det är kanske inte att man kan spara några kronor genom att handla hos dem som är det viktigaste. Snarare är det väl att det finns tusentals andra viner, som inte finns på Systembolaget, att välja mellan. (Och om jag inte minns fel så har väl t.ex. Winefinder en prisgaranti.) Och att det är mycket smidigare och bekvämare kanske?

  3. Precis som Per skriver är priserna varierade, ibland är de billigare, ibland på samma nivå och ibland dyrare. Precis som med alla andra butiker och varor måste man som kund titta på om man tycker att varan är för dyr eller om man kan hitta den billigare någon annanstans.

    En annan sak som kan göra det svårt att jämföra priser är tillgång och efterfrågan. Dvs det vin som du hittade för X kr på bolaget vid en tidpunkt kan nu vara slutsålt där medan en nätvinhandlare har fått tag i det senare till ett annat pris vilket under tiden kan ha gått upp.

    Andra faktorer som gör att priser kan skilja är årgångar. Ett (av många) problem med Systembolaget är att de är ganska dåliga på att uppdatera sin databas med årgångar eller ange dem överhuvudtaget. Ofta anges bara provad årgång vilket inte behöver vara densamma som säljs.

    Min uppfattning är att dock att de flesta nätvinsbutiker står sig bra i en prisjämförelse med Systembolaget. Ofta har man lägre priser eller det samma som Systembolaget. En del är dock dyrare (särskilt om man räknar in frakt). Sant är dock att nätvinbutikerna i sin tur är dyrare än nätbutiker som i första hand inte vänder sig mot Sverige utan resten av EU (även inklusive skatt).

    Den stora fördelen är just att man kan hitta viner som bolaget (inkl. beställningssortimentet) inte för eller årgångar som inte finns tillgängliga.

    Magnus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?