”Nyhetssajten” Vinnet: när saker inte är som de verkar. Eller är de? Journalistik eller reklam?

Dela / gilla:

VinNet.se logo
VinNet.se logo

I förra Briefen skrev vi om VinNet (VinNet: Spännande ny nyhetssajt om vin? Eller olaglig marknadsföring?) en ny svensk sajt som, enligt vad som står på sajten ”drivs av vinentusiaster” och har som motto ”vinnyheter på nätet”. Vad som är märkligt, skrev vi i Briefen, är att Vinnet uteslutande skriver om viner som säljs av PrimeWine-gruppen. Vi konstaterade också att enligt svensk marknadsföringslagstiftning är det inte tillåtet att maskera reklam och få det att se ut som journalistik. Vi har inte fått någon kommentar på artikeln från PrimeWine.

Men Elke Jung på Vinbanken tog upp historien och kontaktade PrimeWine för en förklaring: ”Vem står bakom Vinnet?” Så här svarade PrimeWines talesman enligt Vinbanken ”PrimeWineGroup har inget ägande i Vinnet. PrimeWine och Mondowine är samarbetetspartners med Vinnet i form av annonsering och några av grundarna av Primewine är delägare i vinnet. Då vinnet är nystartat är det än så länge bara Primewine och Mondowine-produkter på hemsidan. Anledningen till att inte andra importörer bjudits in än är för att sidan inte är färdigutvecklad.

Nets to shield vineyards from wind
Nets to shield vineyards from wind

Intressant. Vi sa dock aldrig att PrimeWine äger Vinnet. Däremot så undrade vi om det är förenligt med god journalistik och svensk marknadsföringslagstiftning att försöka få reklambudskap att se ut som journalistik. PrimeWine säger nu att de är ”samarbetspartner”, dvs annonsör på Vinnet.

Det finns dock INGA annonser på Vinnet. Jo, det finns faktiskt en, för Sydafrikaresor, men så vitt vi vet äger inte PrimeWine Sydafrikaresor. Det finns en del andra knappar som ser ut som annonser men det är bara interna länkar på sajten. Inga vinannonser på sajten alltså. Eller ser PrimeWine hela sajten som en annons och att de därmed finansierar Vinnet, även om de inte äger den.

Men hur överensstämmer det med svenska marknadsföringsregler? Att en sajt presenteras som en journalistisk nyhetssajt, men i själva verket är reklam? Eller så menar PrimeWine något annat. Vem vet? Var finns de annonser som uppenbarligen PrimeWine betalar Vinnet för?

Talesmannen för PrimeWine bekräftar att ägarna till Vinnet och PrimeWine åtminstone delvis är samma. Kan man då tro att ”informationen” och ”nyheterna” på Vinnet kommer att vara oberoende och kritiska gentemot PrimeWine? ”Vinnyheter på nätet”? Eller reklam för PrimeWineGroup?

Talesmannen för PrimeWine verkar dock mycket insatt i Vinnets verksamhet – anmärkningsvärt mycket med bakgrund av att hon menar att det är två oberoende företag. Hon säger t.ex. att ”anledningen till att inte andra importörer bjudits in än är för att sidan inte är färdigutvecklad”. Vi kan inte låta bli att undra: hur många andra vinimportörer, konkurrenter till PrimeWine, kommer att vara intresserade av att delta i en sajt som drivs av PrimeWines ägare?

Raw fish on a plate
Raw fish on a plate

En annan svensk vinsajt, Wow News, har också skrivit om Vinnet, under rubriken ”Ny svensk vinnyhetssajt – Flera importörer bakom ny vinsajt”. Där figurerar en av sidans grundare, Johan Olsson (hans namn finns dock ingenstans på Vinnets egen sajt.). Han uttalar sig till Wow News: ”På sidan kommer vi dagligen att fylla på med nya nyheter och matnyttig information. Vi kommer regelbundet fylla på med vintips och filmer direkt från våra producenter.” Hoppsan! ”Våra producenter”. Vad betyder det? Representerar Vinnet vissa producenter? Vinnet är ju en nyhetssajt… Mer: www.wownews.se

Enligt notisen i Wow News är Vinnet ett samarbete mellan olika vinimportörer. Av allt att döma är detta felaktigt. De enda viner som omnämns på sidan är viner från PrimeWineGroup. Vilka är de andra importörerna? Och hur kan det vara förenligt med god marknadsföringspraksis att ett antal leverantörer (eller en) driver en “nyhetssajt”?

Grundfrågeställningen är ju samma som förut: är Vinnet en journalistisk nyhetssajt? Eller reklam? Om det är en ”nyhetssajt”, varför skriver man i så fall uteslutande om PrimeWineGroups viner? Och uteslutande positivt? Eller är Vinnet en reklamsajt? Som gör sitt yttersta för att se ut som en nyhetssajt? (Och hur stämmer det i så fall med svensk marknadsföringslagstiftning?) Och varför anstränger man sig så att dölja vem som ligger bakom sajten?

Och spelar det egentligen någon roll om det bara är PrimeWine eller om det är flera importörer som ligger bakom? Är det OK att marknadsföring låtsas vara journalistik, bara för att det är flera importörer inblandade?

Är det en snilleblixt från någon marknadsförare som tänkt ”vi gör en sajt som ser ut som information och nyheter, men vi pratar bara om våra egna viner – jättebra reklam för ingen tror att det är reklam!”?

Vad tycker du?

I förra Briefen:VinNet: Spännande ny nyhetssajt om vin? Eller olaglig marknadsföring?

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?