Förföriska Sicilien

Dela / gilla:

En ö med vin, oliver, mat och sol mitt i Medelhavet

Sicilien, ön, solen, vinerna, olivoljan, maten… Den största ön i medelhavet har mycket som gör att man längtar dit. Britt Karlsson reste till Sicilien och upptäckte en region med ganska okända men o så dynamiska vinodlare, spektakulära landskap, och en unik gastronomi. Här är hennes berättelse.

För mer fotografier från Sicilien, ta en titt på denna fotoessä på BKWine Magazine: Sicilien: vin, mat, vingårdar, historia och landskap i bilder.

A Greek temple on Sicily
A Greek temple on Sicily, copyright BKWine Photography

Sicilien förför. Medelhavets största ö har en alldeles egen charm som gör att man gärna åker tillbaka.  Kanske är det läget. Nordafrika är inte långt bort. Eller den vilda, bergiga naturen och vulkanen Etna som stolt tronar i öster.

Eller det grekiska arvet i form av templen i Agrigento och den underbara lilla kuststaden Syracusa som lockar med nyfångad grillad fisk på en av hamnrestaurangerna.

Ta god tid på dig när du är ute och kör!

Att bli förförd av de sicilianska vinerna är lätt. De blir bara bättre och bättre vare sig det gäller de vita, röda eller de söta. Det var länge sedan Sicilien var synonymt med Marsala.

Sicilien är en bergig ö. Man måste ta god tid på sig när man är ute och kör. Bara 14 % av ön är flackt slättland. Det är varmt och torrt, förutom runt Etna där det faktiskt regnar 1000 mm om året.

Men tack vare alla berg är det lätt att hitta svalka för vinrankorna. ”Våra vinrankor börjar vid 350 meter och går upp till 800 meter. Den höga höjden ger friskhet och fina aromer”, berättar Laura Orsi, vinmakare på Tenuta Regaleali, som ligger nästan mitt på ön. Egendomen drivs av familjen Tasca d’Almerita och är en kvalitetsreferens för Sicilien.

The vineyards and landscape at Tenuta Regaleali in Sicily
The vineyards and landscape at Tenuta Regaleali in Sicily, copyright BKWine Photography

Etnas svarta jord

Nerello mascalese aging in big casks in an Etna winery
Nerello mascalese aging in big casks in an Etna winery, copyright BKWine Photography

Från Regaleali åker vi rakt österut, mot Etna, Europas högsta aktiva vulkan. Och ett av Europas mest spektakulära vindistrikt. Här odlas nerello mascalese, planterad på vulkanens sluttningar i den svarta lavajorden.

Vinrankorna är som låga, knotiga buskar.

En av de första i modern tid att inse kvalitetspotentialen var Andrea Franchetti. År 2000 skapade han sin Tenuta di Passopisciaro, belägen på Etnas norrsida, 1000 meter över havet. Vinrankorna är 100 år gamla och beskurna med traditionell alberello till låga och knotiga buskar.

Nerello mascalese trivs bra här i den mörka lavajorden. Den är finfördelad och gör att rötterna lätt kan tränga djupt ner. Heta dagar och svala nätter ger lång växtsäsong och en skörd som kan vara så sen som slutet av oktober eller november.

Black lava rock soil on Etna
Black lava rock soil on Etna, copyright BKWine Photography

Nero d’avola – siciliansk storhet

One of the buildings at the COS winery
One of the buildings at the COS winery, copyright BKWine Photography

Vi drar oss lite längre söderut, mot Syracusa och Ragusa. Små robusta olivträd syns längs vägen. Den gyllene olivoljan är en viktig ingrediens i matlagningen på Sicilien. Här finns gott om lokala olivsorter. Nocellara är en av de bästa. De högklassiga olivoljorna har precis den rätta kryddigheten och bitterheten. De används till allt och kan avnjutas till alla sicilianska specialiteter.

Vi närmar oss Ragusa. Detta är druvan nero d’avolas hemtrakter. Druvan är Siciliens mest kända och ger fylliga, smakrika viner, inte minst i distriktet Pachino söder om barockstaden Noto.

”Ett rött vin att dricka till sushi”

Mellan Ragusa och Vittoria finns Siciliens första, och för närvarande enda, DOCG, Cerasuolo di Vittoria. Druvorna är frappato och nero d’avola. Frappato ger ett körsbärsdoftande vin med ganska lätt kropp och många Cerasuolo di Vittoria är gjorda i den lättdruckna stilen.

Med låga skördeuttag höjs dock koncentration i vinerna. Valle dell’Acates Il Frappato är opretentiöst men mycket gott med massvis av röd frukt. ”Ett rött vin att dricka till sushi”, säger Francesco Ferreri, vinmakaren, ”men det passar också utmärkt till mozzarella och tomatsås”.

Cerasuolo di Vittoria Classico from COS, copyright BKWine Photography

Apelsinblomster och lerkrus

Grillo IGT Sicily ageing in cask
Grillo IGT Sicily ageing in cask, copyright BKWine Photography

Sicilien på våren doftar härligt av zagara, apelsinträdets vita blommor. På gårdsplanen framför Valle dell’Acates vinkällare är doften speciellt påtaglig. Egendomen har fyra hektar med apelsinträd och inte helt oväntat har man skapat ett vitt vin som heter Zagra, gjort på druvorna grillo och inzolia. Det är ett aromatiskt vin med fina, friska mineraltoner.

Att prova vin ger god aptit och vi har tur, vi är inte långt ifrån en av Siciliens bästa restauranger.

På vingården Gulfis restaurang i Chiaramonte tillagar kocken en minnesrik måltid till oss. Produkterna är lokala, de flesta kommer från havet. Brödet är hembakat och vi äter det med Gulfis olivolja gjord på oliven tonda iblea. Den fruktiga och peppriga smaken passar även mycket bra till svärdfisken som är lätt marinerad i oljan och citronsaft.

”Amoforor bevarar smaken av terroiren.”

Innan vi lämnar Ragusa-området tittar vi in hos trevlige Giusto Occhipinti på COS.

Giusto har valt att odla ekologiskt. ”Vi har ett bra klimat, vi behöver inte använda några kemiska produkter”, säger han. Allra bäst tycker han det är att både jäsa och lagra vinerna i lerkrukor. ”Det blir lite samma effekt som ek”, säger han, ”vinet andas, men leran ger ingen smak. Jag vill hellre ha terroir-smak i mina viner.”

A local fish elegantly served for lunch
A local fish elegantly served for lunch, copyright BKWine Photography

Chardonnay och riesling hos Planeta

Vi fortsätter längs sydkusten och vi kör förbi siluetterna av de grekiska templen i Agrigento och snart är vi hos ett av de stora stjärnskotten, familjen Planeta. Egendomen är stor och modern.

Familjen är också stor och många familjemedlemmar jobbar tillsammans på gården. Man blandar friskt inhemska druvor med mer kända internationella. Man har haft stor succé med sina chardonnay-viner, både rena och blandade med grecanico. Från Etna kommer deras blommiga och friska Planeta Carricante, gjord av druvan carricante. Och vi ser fram emot att smaka deras riesling som är nyplanterad på 900 meters höjd.

Vineyards at Planeta, Sicily
Vineyards at Planeta, Sicily, copyright BKWine Photography

Som avslutning söt Muscat

A glass of luscious sweet Sicilian wine
A glass of luscious sweet Sicilian wine, copyright BKWine Photography

Sicilien har alltid varit känd för sina söta viner. Marsala naturligtvis, ett starkvin gjort på grillo, inzolia och catarratto.

Men man gör söta viner runt hela ön. På de eoliska öarna och på Pantelleria görs det fina, söta muscat-viner.

På denna karga, vindpinade ö är vinodling inte en dans på rosor.

En av de mer kända är just Moscato di Pantelleria. På denna karga, vindpinade ö, med det vackra namnet Pantelleria, är vinodling inte en dans på rosor men resultatet blir fantastiskt koncentrerade och smakrika viner. Druvan är zibibbo, också känd som muscat d’alexandrie. Undantagsvis gär man torrt vitt vin av den men mest blir den till lustfyllda söta viner.

De söta vinerna är idag återigen mycket efterfrågade. Och när vi nu lämnar Sicilien för denna gång så vet vi att vi snart kommer tillbaka.

Jag drömmer redan om gastronomiska godsaker som pasta con fave, cannolo, grillade sardiner, färska räkor från Porto Palo, sjöborrar, bläckfisk, lammstuvning… Med ett glas gott vin och några skvättar olivolja.

Allt från Sicilien. Med minnen av solen.

Den här artikeln har tidigare publicerats i en kortare version på Systembolaget.se.

[box type=”info”]Det här är bara några av de skatter och upplevelser som man hittar på Sicilien. Längtar du efter att uppleva mer av vinerna och maten på Sicilien så kom på en vinresa med BKWine. Ta en titt på våra reseprogram eller våra skräddarsydda resor![/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?