Lyx: nio topp-bordeauxer från årgång 2000

Dela / gilla:

En provning med viner från Roberson Wine, till salu i Sverige

Roberson Wine lanserar sig i Sverige som en ny internethandlare inriktad på högklassiga och exklusiva viner (mer vinhandlare på internet här). Man inledde sin aktivitet med att bjuda in till en exklusiv provning av Bordeaux-viner från årgång 2000. BKWines reporter Wilhelm Arnör var på plats.

Som nyrekryterad reporter för BKWine deltog jag i en Bordeaux-2000-provning i för en tid sedan. En provning som var lite av startskottet för Robersonwine.se och ett exempel på events som genomförs. Robersonwine.se är relativt ny som webleverantör av vin i Sverige. De är särskilt inriktade på att erbjuda det högkvalité-segment som Roberson Wine lagerför i England av upp emot 2000 titlar av äldre (2005 och äldre) Bordeaux, Bourgogne, Kaliforniska viner och andra franska utvalda områden. Leveranser sker i första hand varannan vecka direkt till dörr för kunderna.

Krister Bengtsson (grundare av BraVin.se) som arrangerade kvällen har varit delaktig i tillkomsten av siten liksom förstås Adam Green ansvarig för affärsutveckling på Roberson Wine och tillika kvällens provningsledare.

Tasting wines over lunch
Tasting wines over lunch, copyright BKWine Photography

Provningen gick av stapeln på Stockholms Vinkällare och var en enflaskprovning uppdelad i tre grupper, med alla viner från millenieåret 2000.

Grupp 1:

  • Château Smith Haut Lafitte, Pessac-Léognan 1390 kr,
  • Château Brane-Cantenac, Margaux, 845 kr,
  • Château Léoville-Barton, St Julien, 1665 kr,

Grupp 2:

  • Château Grand-Puy-Lacoste, Pauillac, 1025 kr,
  • Château Pichon-Longueville (Baron), Paullac, 2055,
  • Château Cos D’Estournel, St. Estèphe, 1025 kr.

Grupp 3:

  • Château Canon La Gaffelière, St. Emilion, 1210 kr,
  • Château Figeac, St. Emilion, 1755 kr,
  • Vieux Château Certan, Pomerol, 2415 kr.

Redan nu vill jag påpeka att dessa viner fanns på sortimentet vid tidpunkten för provningen och med priser som gällde då. Roberson har sina viner i eget lager men som ni alla vet är vinmarknaden idag en äkta marknad med tillgång och efterfrågan och med snabba förändringar.

Årgång 2000: en katastrof som inte blev

2000 är ett år som från början såg ut att bli ett riktigt dåligt år, först en kall vinter, sedan problem med mögel och sen blomning och inte speciellt varmt i juni och juli. Men i slutet av juli kom värmen och stannade ända in till skörden med avbrott för något mindre regn i slutet av september. Men olika odlare valde ändå olika strategier mot slutet varför 2000 betraktas som ett mycket bra år men där kvalitén ändå kan skifta betydligt mellan olika slott.

Provningen av 2000-vinerna

Grupp 1:

2000 Château Smith Haut Lafitte, Pessac-Leognan: 

Mörk koncentrerad färg med små mognadstoner. Doft elegant och komplex med inslag av ceder, läder och stall. Smaken harmonisk och medelfyllig, elegant men samtidigt lite stram och hyfsat lång.

Ett bra vin och lite överraskande för mig som inte följt slottet under senare år. Familjen Cathiard som ägt det sedan 1990 har investerat mycket under många år för att höja kvalitén och intresserar sig idag för de biodynamiska metoderna.

Chateau Smith Haut Lafitte, Pessac Leognan, Graves
Chateau Smith Haut Lafitte, Pessac Leognan, Graves, copyright BKWine Photography

2000 Château Brane-Cantenac, Margaux:  

Medelfylligt anslag av svartvinbär, tobak, lakrits, inslag även av paprika och aningen plommon. Kraftfull, lätt bärig smak med tydliga tanniner.

Saknar lite av den klassiska Margaux-elegansen.

Topping up oak barrels at Chateau Brane Cantenac
Topping up oak barrels at Chateau Brane Cantenac, copyright BKWine Photography

2000 Château Léoville-Barton, St Julien:

Mörk röd färg men liten mognad. Något tillbakadragen, knuten doft men tydliga och trevliga toner av jord, eukalyptus och frukt. Fyllig i både doft och smak med fin strävhet, mycket frukt och lång eftersmak, enkel och rättfram.

Välgjort vin av Anthony Barton som nu i 7e generationen (äldsta Cru-Classé familjen) äger och driver slottet med sin dotter Lilian.

Chateau Leoville Barton, Saint Julien
Chateau Leoville Barton, Saint Julien, copyright BKWine Photography

Av det tre vinerna i flight 1 blev min personliga favorit Château Smith Haut Lafitte tack var den harmoniska elegans den utstrålade, tätt följd av Léoville-Barton.

Grupp 2:

2000 Château Grand-Puy-Lacoste, Pauillac:

Mörk Bordeauxröd med begynnande mognad. Doft med inslag av choklad, tobak och ek och lite stallkänsla. Fyllig med tydliga tanniner men något kort i eftersmaken.

Polerat och sannolikt bättre om 5 år.

Chateau Grand Puy Lacoste, Bordeaux
Chateau Grand Puy Lacoste, Bordeaux, copyright BKWine Photography

2000 Château Pichon-Longueville Baron, Pauillac:

Mörk härligt karminröd med tydliga mognadstoner.  Doft härligt mogen med både rik yppig frukt och klassiska svartvinbärstoner. Harmonisk smak och en ganska snabbt avklingande strävhet.

Chateau Pichon-Longueville, Pauillac, Bordeaux
Chateau Pichon-Longueville, Pauillac, Bordeaux, copyright BKWine Photography

2000 Château Cos d’Estournel, St. Estèphe:

Mörk och tät i färgen med liten bräm. Elegant i doften med lite av St Estephes typiska mineraltoner men ändå varm, fruktig, nästan ”plummy”, komplex med många intryck. Smaken är fyllig och lika elegant med tydligare svartvinbärskaraktär utan att vara bärig. Bra omslutande tanniner och riktigt lång eftersmak.

Chateau Cos d'Estournel, Bordeaux
Chateau Cos d’Estournel, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Château Cos d’Estournel vinner denna flighten överlägset över de båda andra från Pauillac enligt min åsikt. Förhoppningsvis inte bara för att jag känner igen mig då jag nyligen provat årgångarna 91, 92, 93 som var överraskande bra.

Grupp 3:

2000 Château Canon La Gaffelière, St. Emilion:

Mörkt röd med tydlig mognad i färgen. Fylliga dofter och varma toner av eukalyptus, lakrits och plommon, en mogen doft. Smaken är harmonisk och elegant, ett vin som är lätt att tycka om.

Planterat med 55 % merlot, 45 % cabernet franc och 5 % cabernet sauvignon på sina 19,5 ha, gör tysken Joseph-Hubert, och framför allt hans son Stephan, Graf von Neipperg elegant vin.

Chateau Canon La Gaffeliere, Saint Emilion
Chateau Canon La Gaffeliere, Saint Emilion, copyright BKWine Photography

2000 Château Figeac, St. Emilion:

Tät i färgen och med begynnande mognadstoner men inte så mörk. Elegant, komplex doft av lakrits och mynta. Smaken är också komplex, rik, stor och lång med inslag av paprika och rotfrukter.

Ett harmoniskt härligt vin med goda framtidsutsikter.

Familjen Manoncourt, idag med svärsonen greve Eric d’Aramon i spetsen, äger och driver fortfarande detta familjeslott.

View over the vineyard and chateau, Chateau Figeac, Saint Emilion
View over the vineyard and chateau, Chateau Figeac, Saint Emilion, copyright BKWine Photography

2000 Vieux Château Certan, Pomerol:

Inte heller lika mörk i färgen och med liten bräm. I början knuten och svårfångad doft av plommon och mineraler. Öppnar upp sig efterhand med varma fruktdofter. Merlot-dominansen och pomerolkaraktären ännu tydligare i smaken med rik, kryddig smak med plommon som tydligaste frukt. Långt och elegant mot slutet med stor potential.

Vieux Chateau Certan and its court yard, Pomerol
Vieux Chateau Certan and its court yard, Pomerol, copyright BKWine Photography

Château Figeac blir trots allt mitt val som vinnare av denna flight och faktiskt även hela provningen. Ett mycket välbalanserat och stort vin idag som kommer fortsätta glädja konsumenter under lång tid framöver så länge man har det kvar i källaren eller, som robersonwine.se säkert vill, köper det via deras site.

Jag kan man bara konstatera att provningen var mycket väl disponerad och initierat kommenterad på engelska av Adam Green på ett föredömligt sätt.

Leveransdugligheten hos Robersonwine.se har jag inte testat själv än men den välskrivna webben på svenska ser föredömligt enkel och lättnavigerad ut. Den förefaller fylla sin plats på marknaden. Mycket nöje!

Wilhelm Arnör skriver stundom om vin på BKWine Magazine. Wilhelm har varit en engagerad vinamatör ända sedan han grundade Vincollegiet på KTH 1976. Idag är han på dagtid företagsledare i IT-branschen.

[box type=”info”]Kanske blir du sugen på att själv åka till Bordeaux, prova vinerna och besöka slotten?

Ta en titt på vad BKWine kan erbjuda: vinresor till Bordeaux med både utsökta viner och exklusiva måltider! Alla bilder ovan kommer från BKWines vinresor.[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?