Jenny Dobson, nyzeeländsk vinmakare och vinkonsult med fransk touch | Britt på Forbes

Dela / gilla:

Jenny Dobson är en av Nya Zeelands mest erfarna vinmakare. Men hon började faktiskt inte göra vin på Nya Zeeland förrän 1996. Då var fortfarande den nyazeeländska vinindustrin i sin linda. Och 1979, när Jenny ville lära sig vinmakning, då fanns det inga möjligheter att göra det på hemmaplan.

”Jag hade en examen i kemi”, säger Jenny, ”och jag ville lära mig om vin. Så jag åkte till vinets land, Frankrike. Jag hade turen att få arbeta med underbara människor i Frankrike. Jag lärde mig filosofin kring vinet, njutningen.”

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”Jenny Dobson, New Zealand Winemaker And Wine Consultant With A French Touch”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Redan som ung flicka var hon fascinerad av aromer. ”När jag växte upp fanns det mycket få restauranger som fick servera vin i Nya Zeeland. Det fanns ingen vinkultur. Men min far är engelsman och vi drack vin hemma. Jag fick smaka och jag blev fascinerad av de olika dofterna i ett vin. Jag tror att det var anledningen till att jag blev intresserad av vin. Det finns en vetenskaplig bas för vinframställning, men det finns faktiskt också en konstnärlig sida av vinmakning som inte följer kemins regler. Den utmanar dig. Jag tycker faktiskt att jag får mer glädje från den konstnärliga sidan. Men visst hjälper det att ha en examen i kemi. ”

Jenny Dobson, winemaker and wine consultant in New Zealand
Jenny Dobson, winemaker and wine consultant in New Zealand, copyright BKWine Photography

Jenny arbetade sexton år i Frankrike, framför allt i Bourgogne och Bordeaux. 1995 tillbringade hon ett år i Western Australia. De gör en del fantastiska viner där, säger hon, men av familjeskäl ville hon tillbaka till Nya Zeeland. ”Då var Nya Zeelands vinproduktion fortfarande på pionjärstadiet så det var väldigt intressant. Jag kom tillbaka 1996. ”

Hon bosatte sig i Hawke’s Bay. Hon tillbringade tolv år som chefsvinmakare på Te Awa Estate. Nu arbetar hon som konsulterande vinmakare hos flera producenter i Hawke’s Bay, som Unison Vineyard, William Murdoch och Sacred Hill. Hon gör också egna viner. Det finns för närvarande två viner i hennes Jenny Dobson Range, ett vitt och ett rött.

Se vår intervju med Jenny på denna video:

Det vita är ett suveränt vin av druvan fiano, mycket ovanlig i Nya Zeeland. Fiano är en gammal druvsort från södra Italien och inte den enklaste druva att ha att göra med i vingården. Jenny hade möjlighet att köpa druvorna från en vinbonde under tre år och sedan fick hon leasa vingården. ”Det är viktigt att ha mångfald”, säger hon, ”det finns så mycket sauvignon blanc.”

Vinet har en fantastisk textur med hasselnötsaromer och en liten bitterhet i slutet, antagligen från druvans tjocka skal, som lyfter vinet och ger det karaktär. Ett superbt matvin.

Fiano from Hawke's Bay, made by Jenny Dobson, New Zealand
Fiano from Hawke’s Bay, made by Jenny Dobson, New Zealand, copyright BKWine Photography

Hennes röda vin har precis släppts och det är en merlot-dominerad blandning där hela druvklasar, med stjälkar och allt, läggs i jästanken. Vinet har fått namnet Doris efter Jennys ”avant-gardistiska” mormor. ”Normalt sett vill man inte ha med stjälkarna från Bordeaux-druvor”, säger hon. Men uppenbarligen fungerar det för Doris. Jenny är mycket nöjd med resultatet. ”En av fördelarna med hela klasar är att man får mer tillgängliga tanniner”, menar hon.

Tog hon ett europeiskt tänkande med sig tillbaka till Nya Zeeland? Ja, säger hon, på sätt och vis. Hur hon gjorde vin, hennes vinmakningsfilosofi, skilde sig mycket från den i Australien (där de flesta av Nya Zeelands vinproducenter förmodligen hade fått sin utbildning).

”Jag betonade mer arbetet i vingården snarare än det inne i källaren. En av de stora skillnaderna var att jag inte var rädd för syre i tillverkning av röda vin. På den tiden såg de Australien-utbildade vinmakarna syret som en fiende. ”

Syrah in a vineyard in Hawke's Bay, New Zealand
Syrah in a vineyard in Hawke’s Bay, New Zealand, copyright BKWine Photography

De såg också blandnings-momentet på olika sätt. Att blanda druvor var en del av hennes vinmakning i Frankrike, inte minst i Bordeaux. När hon kom tillbaka till Nya Zeeland, märkte hon att vinmakarna bara blandade när de hade problem. De försökte dölja ett fel genom att blanda, medan hon gjorde vinet bättre. ”Detta har förändrats nu, naturligtvis”, vill hon gärna påpeka.

Vad har förändrats på 25 år i Nya Zeeland? Enligt Jenny är den största förändringen sauvignon blancs stora ökning. ”Den planterade arealen i Hawke’s Bay har knappast förändrats på 25 år, medan den i Marlborough har ökat från under 4000 hektar till 25 000 hektar. Det mesta är sauvignon blanc. ”Utvecklingen av sauvignon blanc har varit extraordinär och på vissa sätt skadlig för mångfalden i Nya Zeeland.”

Kort sagt är det svårt för andra druvsorter att få uppmärksamhet. Samtidigt medger hon att det är trevligt att landet nu är känt för något annat än bara rugby och All Blacks.

Vineyards in Hawke's Bay, Unison Vineyards, New Zealand
Vineyards in Hawke’s Bay, Unison Vineyards, New Zealand, copyright BKWine Photography

Och andra druvor vinner mark. Pinot noir har redan fått en viss ryktbarhet och, säger hon, nu har turen kommit till chardonnay. ”Vi har fantastisk chardonnay i alla våra vinregioner. Varje region har sin distinkta karaktär och stilarna skiljer sig också inom regionerna

Hon påpekar att syrah från Hawke’s Bay är en annan upptäckt väl värd att göras. ”Jag älskar vår syrah. De är i världsklass. Och våra Bordeaux-blandningar har en nyzeeländsk friskhet som skiljer dem från andra.”

Om du kommer till Nya Zeeland och bara har tid att besöka en vinregion (Gud förbjude), bör du definitivt, enligt Jenny, åka till Hawke’s Bay. ”Vi har mångfalden. Här kan du smaka sauvignon blanc, gewurztraminer, pinot gris, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir, Bordeaux-blandningar.” Och Fiano, inte att förglömma.

”Det bästa med vin är mångfalden”, säger Jenny. ”Vi dricker vin för vår njutnings skull. Man skulle tröttna till och med på världens bästa vin om man drack det varje dag. ”

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”Jenny Dobson, New Zealand Winemaker And Wine Consultant With A French Touch”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

[box type=”info”]

Nya Zeeland är ett fantastiskt vinland att upptäcka och bjuder på många överraskningar och överväldigande upplevelser. Det och mycket mer kan du uppleva på en vinresa till Nya Zeeland med BKWine.

Rest till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Överväldigande fantastiska vinresor. BKWine vinresor.

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?