8 goda skäl att besöka dramatiska Douro-dalen i Portugal | Britt på Forbes

Dela / gilla:

”Det här vinet heter Abandonado”, säger Catarina Sousa på Quinta da Gaivosa. ”Det kommer från en mycket brant, till och med farlig, sluttning av stenig skifferjord och med 85-åriga vinstockar. Vingården var övergiven under lång tid (därav namnet på vinet); den var helt enkelt för svårarbetad.”

Nu tar Domingos Alves de Sousa och hans familj hand om denna fantastiska vingård och de gör ett magnifikt vin därifrån.

Vinproducenterna i Douro-dalen är vana vid hårt arbete. De branta sluttningarna, ofta terrasserade, som erbjuder sådana hisnande vyer för vinturisterna innebär svåra förhållanden för dem som arbetar i vingården. Det mesta arbetet måste göras manuellt, inte minst skörden.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”8 Reasons To Visit The Dramatic Douro Valley In Portugal”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Att se det spektakulära, magnifika landskapet är en av orsakerna till att åka till Douro-dalen i norra Portugal. Detta är definitivt en av de mest spektakulära vinregionerna i världen. En annan är att du tycker om portvin, eftersom det är här det görs. Men idag utgör de torra Douro-vinerna en allt större del av produktionen. Så även om söta, förstärkta viner inte är din grej finns det all anledning att åka hit.

The Pinhao village on the Douro River
The Pinhao village on the Douro River, copyright BKWine Photography

De torra vinerna, både de röda och vita, är bland de allra bästa i Portugal. De har en helt egen karaktär och ofta stor personlighet. Man har motstått all import av internationella druvor. En druva, tinta roriz, delar man med Spanien, där den går under namnet tempranillo. Gamla vingårdar, som den där Abandonado kommer ifrån, är så kallade fields blends vilket innebär att flera druvsorter – det kan vara så många som 40–50 olika – är planterade tillsammans i en enda blandning i vingården.

Även om du föredrar dina viner torra bör du ge portvinerna en chans. Att smaka en 20-, 30-, eller till och med 40-årig tawny är en upplevelse. Med en sådan i glaset, eller en välmogen vintage, kanske du till och med ändrar dig och blir en portvinsfantast. Det kloka är att vara redo att smaka på både portviner och torra viner. Och att ta med bra skor för vingårdsvandringar.

Här är åtta platser som du inte bör missa i Douro-dalen:

Quinta do Panascal, Fonseca

Hos Panascal, en quinta (vingård) som ägs av berömda portvinshuset Fonseca, kan man vandra runt ägorna på egen hand och beundra de dramatiska sluttningarna med utsikt över floden Távora. Avsluta med en provsmakning av till exempel deras sällsynta ekologiska port och Guimaraens Vintage. En varm sommardag kan du koppla av i trädgården med en uppfriskande cocktail på vit port och tonic, en port-tonic.

The spectacular view from Quinta do Panascal in the Douro
The spectacular view from Quinta do Panascal in the Douro, copyright BKWine Photography

Quinta da Gaivosa

Quinta da Gaivosa, som drivs av Domingos Alves de Sousa och hans familj, ligger ungefär halvvägs mellan Vila Real och Peso da Regua. Domingos var en av pionjärerna för torra, högklassiga Douro-viner. Alla deras viner är utmärkta. Den vita Branco da Gaivosa, är en av mina favoriter. Den är gjord med fyra lokala druvor, malvasia fina, gouveio, arinto och avesso. Dessa druvor tillsammans ger ett komplext och uppfriskande vin med munkänsla och textur, passionsfrukt och vita blommor.

View over the vineyards from Quinta da Gaivosa
View over the vineyards from Quinta da Gaivosa, copyright BKWine Photography

Quinta do Tedo

Quinta do Tedo har ett underbart läge vid floderna Tedo och Douro. Ägarna, Kay Bouchard från Kalifornien och Vincent Bouchard från Bourgogne, har skapat en mycket välkomnande egendom. De gör naturligtvis vin, röda Douro-viner och portvin. De erbjuder sina besökare en 3 kilometer lång vacker vandringsled längs Tedo och en bistro som är öppen för lunch och middag. Och det bästa är att efter middagen behöver man inte åka därifrån. Quinta do Tedo har nämligen fem sovrum. Man kan vakna upp i detta fantastiska landskap och njuta av en rejäl, hemmalagad frukost. Perfekt för några dagars avkoppling.

View over the river Tedo from Quinta do Tedo
View over the river Tedo from Quinta do Tedo, copyright BKWine Photography

Palàcio de Mateus, Vila Real

Detta är ett praktfullt, fantastiskt palats byggt på 1700-talet. Vinkällaren är ännu äldre än så. Man kan ta en promenad i trädgården som delvis är lika gammal som palatset. Efteråt kan man smaka på några utmärkta viner tillverkade av vinfirman Lavradores de Feitoria, ägare till 19 olika quintor i Douro varav Mateus är en. Några av Feitorias viner finns på Systembolagets beställningssortiment: Zig Zag, Três Bagos (vit och röd) och Meruge (vit och röd). Alla rekommenderas, inte minst det fantastiskt goda Meruge Branco, gjord till 100 % av intressanta druvan viosinho.

Om du någon gång har druckit Mateus Rosé känner du kanske igen palatset från etiketten. Mateus Rosé har dock inget att göra med palatset eller de viner som produceras av Lavradores de Feitoria. Hur palatset hamnade på etiketten till Mateus Rosé är en helt annan historia.

Palácio de Mateus in Vila Real
Palácio de Mateus in Vila Real, copyright BKWine Photography

Restaurang Toca da Raposa, Ervedosa do Douro

Den här restaurangen bör du definitivt inte missa om du åker till Douro-dalen. Maten är traditionellt portugisisk och mycket god. Dessutom känner man sig alltid mycket välkommen. Börja med lite lokal ost med bröd och olivolja som förrätt. Som huvudrätt rekommenderar jag cabrito (killing, en av de bästa portugisiska specialiteterna) tillagad à la Ervedosa (varje by har sitt eget recept för cabrito) eller deras goda vildsvinsgryta. Vinlistan är superb. Be om rekommendationer. De har många små, intressanta producenter som man aldrig hört talas om.

Restaurant Toca da Raposa in Ervedosa
Restaurant Toca da Raposa in Ervedosa, copyright BKWine Photography

Quinta Quevedo, São João de Pesqueira

Om man fortsätter från Ervedosa lite längre upp i bergen når man så småningom São João de Pesquera, som överraskande nog, för att det känns som om man är mitt ute i ingenmansland, är en ganska stor stad. Här ligger Quinta Quevedo.

Det egentliga namnet är Quinta da Senhora do Rosário, och Quevedo Port Wine, och egendomen drivs av familjen Quevedo, Claudia, vinmakaren och hennes bror Oscar. Åk hit för deras fantastiska tawny. Jag rekommenderar starkt deras vita port med 30 års fatlagring. Vem kunde föreställa sig att en vit port kunde smaka så gott?

The view from Quevedo Port Wine
The view from Quevedo Port Wine, copyright BKWine Photography

Restaurang DOC, Folgosa do Douro

Den mycket begåvade Rui Paula är en av de mest kända kockarna i Portugal. På restaurangen DOC, längs floden Douro, halvvägs mellan Peso da Regua och Pinhão, är köket kreativt och vackert presenterat av den mycket skickliga personalen. Rui Paula tar portugisiska specialiteter, lägger till lite fransk touch och skapar något mycket elegant och välsmakande. Man blir alltid lite överraskad. Vinerna är ofta lokala, ibland till och med från själva byn Folgosa eller i närheten. På sommaren sitter man ute på terrassen, på floden. Utsikten är fantastisk; det är helt magiskt.

The DOC Restaurant in Folgosa, Douro
The DOC Restaurant in Folgosa, Douro, copyright BKWine Photography

Vinbaren Prova, Porto

En bra idé är att stanna några dagar i staden Porto innan eller efter besöket i Douro-dalen. Prova är, tycker jag, den bästa vinbaren i Porto. Den ligger centralt, nästan mittemot Palácio da Bolsa och ett stenkast från floden. Fantastiskt urval av viner och små läckra saker att äta. Prova den torkade skinkan och den lokala osten. Diogo och hans anställda hjälper dig att välja ett extra gott vin.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”8 Reasons To Visit The Dramatic Douro Valley In Portugal”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Vill du inte planera allt själv, och kanske dessutom få ett ännu mer vänligt mottagande, så kan du komma med på ett vin- och matäventyr på vinresan till Dourodalen med BKWine.

Res till världens vinländer med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Härligare och godare vinresor. BKWine vinresor.

The Prova wine bar i Porto
The Prova wine bar i Porto, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?