Törst, en ny svensk vintidning

Dela / gilla:

Maria Collsiöö är sommelier och journalist med ett förflutet på Systembolaget och vinkällaren Grappe i Stockholm. Nu har hon startat en ny svensk vintidning, Törst, som kommer ut med 4 nummer om året. De två första numren kom ut under andra hälften av 2019. Jag träffade Maria som hastigast i Stockholm i slutet av november för en kort intervju.

Att starta en tryckt vintidning idag, är inte det ganska modigt?

”Jag har jobbat som frilansskribent nu i några år”, svarar Maria, ”och jag har fyllt 50. Jag ville göra något roligt. Det är svårt att få jobb och man är styrd. Jag vill göra på mitt sätt.”

Det var dags att kasta sig ut från berget, tyckte hon. En granne och tillika designer blev hennes partner i projektet. Hennes gamla lärare under studieåren på journalistskolan Poppius sa ”gör en provtidning”. Maria testade idén på en massa människor. De flesta var positiva. Hon träffade annonsörer och i januari 2019 kände hon att ”nu måste jag börja”.

”En tryckt tidning känns fint att hålla i”, svarar hon på frågan om de unga idag läser tryckta tidningar. Det lilla formatet gör att den är lätt att ta med sig, stoppa i väskan, läsa på bussen eller tunnelbanan.

Maria Collsiöö, utgivare av tidningen Törst
Maria Collsiöö, utgivare av tidningen Törst, copyright BKWine Photography

Varje nummer har ett tema. ”Jag vill fokusera på något i varje nummer. Det ska finnas en röd tråd”, säger hon, ”och olika ingångar till ämnet. Jag har inte bara vinjournalister som skribenter utan även kulturjournalister.”

Första numret handlar om Bordeaux. ”Det kändes kul att ha Bordeaux. Jag vill visa en annan bild, allt som finns runtomkring, kulturen inte minst.”

I tidningen intervjuas bl.a. Julien de Beaumarchais de Rothschild om hur man väljer vilken konstnär som ska ta fram etiketten till Château Mouton-Rothschild.

Törst är befriande fri från poäng. ”Visst kan poäng vara ett pedagogiskt redskap men det är svårt att sätta poäng på vin”, menar hon. Vinrekommendationer finns med i tidningen, med pris och med kort omdöme.

Nummer 2 handlar om bubblor från alla möjliga regioner. Med det andra numret tycker jag att Törst har hittat formen. Det är mer text, mer att läsa, helhetsintrycket är snyggare.

”Jag vill inte vara förutsägbar”, säger Maria. Och Törst är helt klart en annorlunda svensk vintidning. Bara det att det finns fler tecknade illustrationer än fotografier bryter av mot det traditionella. Det händer mycket i tidningen. Man bläddrar igenom den och blir nyfiken. Och börjar läsa.

Törst finns, i alla fall inte ännu, i tidningskiosker, så beställ en prenumeration på tidningens sajt istället: https://torst.se/.

Tidningen Törst utgiven av Maria Collsiöö
Tidningen Törst utgiven av Maria Collsiöö, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?