Pinot Grigio: Från Lady Gaga till nytt konsortium delle Venezie

Dela / gilla:

Det är inte alla druvsorter som är så berömda att Lady Gaga skriver en sång om dem, men det är pinot grigio. Det är i Italiens nordöstra hörn man producerar mest pinot grigio i hela världen och nu satsar de tre regionerna Veneto, Friuli och Trentino på att göra gemensam sak för att pinot grigio ska behålla sin plats i rampljuset.

All the Pinot, Pinot Grigio girls

Pour your heart out

Watch your blues turn gold

All the Pinot, Pinot Grigio girls

Keep it real cold

‘Cause it’s a fired up world

Oh, oh, make it all make sense

Oh, oh, does it all make sense

Oh, oh, make it all make sense

Så sjunger Lady Gaga i sin sång Grigio Girls och texten passar också som soundtrack till den första konferensen för det nybildade ”konsortiet” DOC delle Venezie som hölls i Venedig i slutet på oktober. (Red: Konsortium, consorzie, är den organisation som i stora delar är ansvarig för regler och marknadsföring i italienska vindistrikt.) Konsortitet, som förenar tre regioner, Veneto, Friuli Venezia Giulia och Trentino, har verkligen ”poured their heart out” och vill gärna fortsätta se ”the blues turn gold”.

A Venice canal
A Venice canal, copyright A Johansson

Och mycket guld handlar det om, det ser man på konsortiets siffror. Trentino, Friuli och Veneto står för 43 procent av hela världens produktion av pinot grigio och hela 85 procent av den italienska. Den totala arealen med pinot grigio i de tre regionerna når 26 400 hektar och varje år gör man dryga 200 miljoner flaskor. Det är fler än tio tusen odlare som säljer druvor (eller druvmust) till de 362 producenter som buteljerar under eget namn. Det mesta säljs utomlands, endast fyra procent säljs i Italien.

Presidenten för DOC delle Venezie, Albino Armani, säger att han tycker det är viktigt att förmedla att man står för kvalitet och är förknippade med sitt land. Det nybildade konsortiet har en gondol som symbol och vill förmedla ännu starkare att man är ”made in Italy”.

”Vi måste bli starkare på den inhemska marknaden och förmedla att vi står för kvalitet. Våra viner kontrolleras av femtio olika delegationer så man kan vara säker på att man får en bra produkt när man köper en pinot grigio DOC delle Venezie”, säger Albino Armani.

Map of delle Venezie pinot grigio region
Map of delle Venezie pinot grigio region

Men den internationella marknaden blir allt tuffare.

”Våra konkurrenter är inte andra vita viner som till exempel sauvignon blanc från Nya Zeeland men däremot mousserande viner som vår egen prosecco och roséviner från Provence”, säger Ettore Nicoletto, som tills nyligen representerade gruppen Santa Margherita, som gjort dundersuccé med sin pinot grigio i USA. Nordamerika är den största marknaden tillsammans med England, tillsammans köper de sjuttio procent av all exporterad pinot grigio från Italien. Men i de två länderna finns det risk för att bli tagen för given och det är viktigt att nå ut till yngre konsumenter och använda sig av en mer modern formgivning av buteljer och etiketter.

Christy Canterbury, Master of Wine och journalist från New York, visade hur premiumsegmentet på den amerikanska marknaden ökar och hur pinot grigio behåller den tredje positionen bland de druvsorter som konsumeras mest i landet. ”Trots det starka trycket från amerikansk pinot gris förblir den italienska pinot grigio alltid ett vin som uppskattas av den genomsnittliga konsumenten. Men det är nödvändigt att arbeta mot högre kvalitet, territoriell identitet och en mer modern förpackning för att främja en ny bild av DOC delle Venezie, speciellt bland USA:s sommelierer och opinionsledare”, berättade hon.

Vineyard and mountain landscape with village in Conegliano-Valdobbiadene (Prosecco) in Veneto
Vineyard and mountain landscape with village in Conegliano-Valdobbiadene (Prosecco) in Veneto, copyright BKWine Photography

Inne på samma spår är engelska Emma Dawson, även hon Master of Wine och inköpare på Berkmann Wine Cellars.

”Pinot grigio måste arbeta för att inte vara det billigaste vinet på vinlistan, som man är idag. Det finns stora möjligheter att lyckas med det på en engelska marknaden om inte Brexit sätter käppar i hjulen”, säger Emma Dawson med lätt ironi i rösten.

Hon säger också att man måste arbeta på att förmedla en starkare territoriell identitet och en högre kvalitet för att komma bort från stämpeln som ett enkelt, billigt massproducerat vin.

Sandro Sartor, från Constellation Brands, en av världens största vin-, sprit och ölhandlare, tycker att det är viktigt att DOC delle Venezie är skrivet i större bokstäver än pinot grigio på etiketterna. ” På det sättet kan konsumenten lättare skilja på en pinot grigio från Italien från övriga pinot gris”, säger han.

Albino Armani avslutar med att påpeka vikten av att arbeta tillsammans och göra gemensam sak för att den italienska pinot grigions framgångssaga ska fortsätta.

Och i bakgrunden sjunger Lady Gaga:

Oh, oh, make it all make sense

Oh, oh, does it all make sense

Oh, oh, make it all make sense

Åsa Johansson är BKWines fotfäste i Italien. Hon bor i Florens sedan tidigt 2000-tal och hon är passionerat intresserad av allt italienskt. Hon kom till Italien för att läsa statskunskap och blev kvar.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?