Gigondas – vindistriktet i ständig envig

Dela / gilla:

En lillebror är alltid en lillebror. Även när han växt ikapp sin storebror, snott hans moped och kysst hans flickvän. Den som till äventyrs kan sätta Gigondas på kartan pekar i samma svep ut Châteauneuf du Pape. Om odlingarna i Gigondas är 1 230 ha odlar storebror mer än det dubbla. På systembolaget kostar den dyraste buteljen från Gigondas 499 kr medan den dyraste från Châteauneuf du Pape är … javisst, självfallet dubbelt så dyr. Till och med stenarna på marken är större i Châteauneuf du Pape (grands galets, men det är en helt annan historia).

Men de som fattat tycke för södra Rhône har sedan länge insett vinningen att ta avtagsvägen upp till byn med samma namn som vinet. Gigondas.

På Operaterrassen i Stockholm hade representanter från Gigondas tagit plats, dukat upp och bjudit in till provning. På klockslaget tio hälsade Louis Barruol från Château de St Cosme de fyrtioåtta deltagarna välkomna. Förmiddagssolen fyllde rummet med ett behagligt ljus och 384 upphällda glas spred en aura av vitala, röda toner. Att temat är rött är oundvikligt eftersom det inte odlas något vitt i kommersiell skala i Gigondas.

384 glasses of Gigondas
384 glasses of Gigondas, copyright SO- Johansson

Ordet lämnades över till Andrew Jefford, författare och kolumnist på Decanter. –Hur många av er har varit i Gigondas, var den inledande frågan och överraskande nog sträckte nästan en tredjedel upp handen. För min egen del har jag besökt Gigondas vid två tillfällen. Första gången efter ett besök i Châteauneuf du Pape där en turistbuss backade in i min bil och vingårdsbesöket förgylldes av en amerikansk grupp som spontant och högljutt tittade in i vinkällaren.

Vid det andra tillfället styrde vi utan omvägar uppför backen till den gemytliga byn uppe på höjden. Gigondas är så pass litet att man promenerar igenom byn på fem andetag. Skall man besöka kyrkan uppe på höjden går det visserligen åt ett antal andetag till men som belöning väntar charmiga uteserveringar nere vid torget i skuggan av ett träd.

Road-sign to Gigondas
Road-sign to Gigondas, copyright BKWine Photography

Andrew Jefford talade varmt om området som blev sin egen cru 1971. Medelhavsklimat javisst men området får enligt Andrew mer regn än London. Stora delar av arealen är terrasserad och den kuperade terrängen ger odlingslotter upp till 400 meter. Vingårdsbeteckningar som ”le pas de l´aigle” (örnens steg) rimmar väl med det böljande landskapet.

Om det är höjden eller Mistralvindens påverkan som ger en senare skörd fick jag aldrig klart för mig. Men generellt skördar Gigondas två till tre veckor efter Châteauneuf du Pape, som bara ligger två mil bort.

Byarna, om vi nu skall fortsätta att jämföra dem, har ganska identiska druvsammansättningar med grenache, syrah och mourvèdre som dominerande druvor. Vi vet alla att terrasserade odlingar kräver fler mantimmar vid skörd och med ett skördeuttag i snitt om 25 hl/ha (max 36 hl/ha) borde bara det skapa ett dyrare vin, men icke.

The village of Gigondas, Rhone Valley
The village of Gigondas, Rhone Valley, copyright BKWine Photography

Och hur smakade de åtta vinerna som serverades då?

Att förenklat säga gott rakt av stämmer inte då vinmakarnas olika synsätt gav en bred och veritabel bild av området. En ytterlighet åt ena hållet var 2016 Château de Saint Cosme, som inte avstjälkar sina klasar alls, vilket gav en något kärv känsla i munnen. Mest troligt behöver den mer tid. En personlig reflektion är att Gigondas viner har ett drickfönster mellan fem till tio år. Inte utan undantag naturligtvis.

Som motpol, eller ytterlighet åt andra hållet, fanns 2016 Domaine Santa Duc Clos Derrière Vieille vilken definitivt var redo. En försiktig, och nästan diskret doft. Kroppen fjäderlätt, tanninerna vackert aktiva och ett långt och behagligt grepp. Vinet sticker ut med sin elegans och det inbjuder till att serveras svalt. En helt annorlunda approach än övriga viner från byn. Absolut ingen ek och merparten avstjälkat. Syran var relativt hög och jag kan inte tänka mig annat än att den antagligen kommer att åldras med värdighet.

Gigondas wines for sale
Gigondas wines for sale, copyright BKWine Photography

En producent som fanns med på listan men som av någon anledning inte hälldes upp i våra provningsglas är Pierre Amadieu. Efter en god väns inrådan har jag följt den producenten över ett decennium och tycker mig ha ett hum om deras viner vilka ligger mitt emellan ovanstående viner. De producerar två viner från Gigondas, Grand Romane och Le Pas de L´Aigle. Något spetsiga när de kommer ut på marknaden men efter cirka fem år breder detaljerna ut sig och upplevelsen av ett riktigt gott matvin infinner sig.

De viner vi korkat upp efter tio år har förvisso haft härliga mognadstoner men på något sätt tappat spänsten. På den punkten har vi dock inte varit helt eniga runt bordet vilket kanske gör det till något av en smaksak. Däremot råder konsensus kring det faktum att det är synnerligen prisvärda viner.

På frågan om man får mer för pengarna i Gigondas är svaret ja. På frågan om det är samma vin som hos ”storebror” lämnar jag högst motvilligt ett svar. Kan vi nöja oss med att kalla det mer kraft än elegans kanske det är en till en viss ledning. Man får inte vara så styv i korken på den punkten. Många av oss skulle definitivt gå bet på en blindtest med viner i samma prisklass.

Caveau du Gigondas in the village
Caveau du Gigondas in the village, copyright BKWine Photography

Dessutom vill jag slå ett slag både för distriktet och för byn som resmål. Cykel är definitivt bästa aptitretaren i det vackra området. Slingrande vägar, högst begränsad trafik och väldigt vackert. Finner du en charm i att bo absolut mitt i odlingarna kan du ta in på Maison Sadina, sova med öppna fönster och njuta av den kompakta stillheten. Frånvaron av de ljud till och med en liten by skapar gör det möjligt att höra den trebenta hunden lägga sig tillrätta i gruset nere på gården.

Vill du hoppa över cykelturen efter middagen finns ett par charmiga hotell mitt i byn. Utsikt, torghandel och Caveau du Gigondas som du definitivt inte får missa. Byalagets egen vinbutik med ett magnifikt utbud av Gigondas viner. Att smaka och att köpa till samma pris producenten har på sin egen prislista.

Hyfsat bra basfakta, en sammanställning av producenterna och snygga bilder över området hittar du på www.gigondas-vin.com. Trevlig resa.

Sven-Olof Johansson är en vinentusiast i Stockholm med lång erfarenhet av att prova vin.

[box type=”info”]

Vill du uppleva mer av vinerna i denna region så kan du komma med på vinresan till södra Rhônedalen med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor som inga andra. BKWine vinresor.

[/box]

Maison Sadina in Gigondas, Rhone Valley
Maison Sadina in Gigondas, Rhone Valley, copyright SO Johansson
Chateau de Saint Cosme in Gigondas
Chateau de Saint Cosme in Gigondas, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?