Skandinaviska viner uppmärksammas av New York Times och France 3

Dela / gilla:

Skandinaviska viner har fått stor uppmärksamhet i internationell press den senaste tiden. Som de flesta andra skribenter framhåller Eric Asimov i sin långa artikel i New York Times att klimatförändringarna gör det möjligt att kommersiellt göra vin i Skandinavien. Även om han samtidigt tillstår att det för den skull inte blir enkelt. Klimatförändringar betyder ju också mer och mer oförutsägbart väder.

Asimov har åkt till Danmark, Sverige och Norge och intervjuat odlare. Danmark har idag 90 kommersiella vingårdar. För 15 år sedan hade man två. Runt 40 stycken finns i Sverige. Till och med Norge har nästan ett dussin. Danmark och Sverige har, enligt artikeln, EUs tillstånd att odla runt 400 hektar. Men att det inte är lätt att odla vin i kalla Norden visar de höga priserna och den, ibland, diskutabla kvaliteten.

”Folk är glada bara de kan producera något som är drickbart”, säger Sveneric Svensson, ordförande i Föreningen Svenskt Vin, i artikeln. Asimov menar att det redan produceras krispiga, strukturerade viner med bra syra. Läs mer om skandinaviskt vin här: nytimes

Rättelse / förtydligande: Citatet ovan kommer från artikeln. Sveneric Svensson har dock kontaktat oss och framhåller att något dylikt har han inte sagt. Istället framhåller han att ”svenska kommersiella vinodlare [har] idag fått fram viner som håller internationell hög kvalitet”.

Även den franska tevekanalen France 3 har uppmärksammat svenskt vin i ett inslag kallat ”Sverige, det andra vinlandet”. Franska vinproducenter bleknar nog av avund när de hör en av kommentarerna: ”i Sverige betalar folk till och med för att få vara med och skörda”. I Frankrike har mång producenter svårt att rekrytera skördearbetare.

Även BKWine Magazine uppmärksammade nyligen svensk vinproduktion.

Skepparps: Swedish rosé
Skepparps: Swedish rosé, copyright Skepparps

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?