Spännande viner från Languedoc ”på Systembolaget”

Dela / gilla:

“Jag har inte hittat några favoriter bland vinerna från Languedoc”, sa vår bekant. Inte? De tillhör våra favoriter (vi har i och för sig många favoriter) och vi har nyligen skrivit en bok om vinerna från Languedoc-Roussillon. Hur kan det vara möjligt? Inga favoriter?

Det här måste vi göra något åt, tänkte jag. Så jag bestämde mig för att göra upp en tipslista, utgående från vad som finns att köpa i Sverige.

Raskt över till Systembolagets sajt för att se vad som finns. Sökning på Languedoc. Lite drygt 220 viner kom upp på listan (flaskor, 75 cl; småflaskor och boxar bortsorterat). Bland drygt 200 viner måst det väl ändå finnas en del intressanta viner?

Ett litet förbehåll dock: 220 viner i listan betyder inte att Systembolaget har 220 viner. Tittar man lite noggrannare så visar det sig att Systembolaget har runt 30 viner från Languedoc. Resten är från importörernas beställningssortiment. 30 viner i monopolsortimentet för att representera Frankrikes, och kanske världens största vindistrikt. Dubbelt så stort som Bordeaux. Och en stor det av dessa ligger i pris under 100 kronor. Det blir inte mycket kvar för den som letar kvalitetsvin från Languedoc i Systembolagets sortiment.

A village and vineyards in Faugeres in Languedoc
A village and vineyards in Faugeres in Languedoc, copyright BKWine Photography

Men tack och lov finns ju vinerna direkt från vinimportörerna i ”beställningssortimentet”, som gör att det trots allt finns en hel del intressant att botanisera bland. Utöver systembolagets runt 30 viner finns alltså nästan 200 i importörernas beställningssortiment. Lite mer besvär med att beställa dem via Bolaget, men väl värt det. (Systembolaget har tyvärr gjort det ganska besvärligt att identifiera vad som är Systembolagets sortiment och vad som är beställningssortiment. Hade varit smidigt med ett urvalskriterium i söket eller en tydlig indikation i sökresultatet. Att vissa viner anges som bara ”Chardonnay”, eller ”Grand Cuvée” i sökresultatet, utan att ange producenten, är också en stor brist. Eller snarare, uselt. Det är verkligen inte en bra presentation av produkterna på Systembolagets sajt.)

Så vad finns att rekommendera?

Först en liten titt på totalt vad som finns.

Sortimentet domineras av viner från stora producenter.

Det mest ointressanta torde vara de varumärkesviner som skapats just för svenska marknaden med en okänd avsändare, som t.ex. Terrasses de la Mer gjord av ”LGI” (?), Skövde Röd, Ernst (producerad av importören Domaine), GW rosé m fl. Om jag tagit med boxviner så skulle det säkert blivit fler av dessa anonyma bulkviner.

Det finns även en stor grupp storsäljande märkesviner, mer eller mindre kända varumärken, med mer lättidentifierade producenter, men inte för den skull mer intressanta, Fat Bastard, JP Chenet, Claude Val, Grande Nuit, Entrecôte, Arrogant Frog etc.

Kort sagt, under hundra kronor (och lite till) finns säkerligen drickbara viner, men inte mycket med personlig karaktär, och inte mycket som kan bli en favorit

Vineyards in Minervois in Languedoc
Vineyards in Minervois in Languedoc, copyright BKWine Photography

En stor andel av vinerna, bl a de ovan nämnda, är gjorda av ofta stora négociant-firmor eller kooperativ. T.ex.:

  • Grands Chais de France
  • Paul Mas
  • Gerard Bertrand
  • François Lurton / Mas Janeil
  • Laurent Miquel
  • Foncalieu
  • Fortant
  • Med flera

Stora firmor som producerar miljontals flaskor. Här finns även ett flertal negocianter från andra delar av Frankrike (Chapoutier, Barton & Guestier, Yvon Mau, Laroche, Delas…).

Ofta är dessa av god kvalitet, och pålitliga. Men inte de mest spännande. En uppstickare i den här gruppen är de ganska små och unga negocianterna Calmel & Joseph liksom Hecht & Bannier, med en mer ambitiös profil.

Har du läst ända hit förtjänar du att få listan med några av de producenter som vi verkligen rekommenderar att du letar upp och provar.

Rekommenderade producenter i Languedoc på Systembolaget:

  • Domaine Rimbert
  • Domaine Piquemal
  • Domaine de la Tour Boisé
  • Chateau d’Anglès
  • Clos des Vins d’Amour
  • Domaine Caraguihles
  • Domaine des 2 Anes
  • Chateau Pech-Latt (en gammal trotjänare)
  • Les Fontanilles (Gros & Tollot)
  • Chateau Cazeneuve
  • Domaine d’Auphilac

Jag anger med avsikt inte några specifika viner utan bara namnet på producenten. En bra producent är alltid värd att lita på. Vad som finns kan också variera från tid till annan. Många av dessa viner finns antingen i tillfälliga sortimenten, eller, oftare, i vinimportörernas beställningssortiment (beställs via Systembolaget), och vad som finns kan variera.

Kanske har jag missat några på grund av Systembolagets ganska otillförlitliga sökfunktion. Kanske har jag missat något som är en av dina favoriter.

Skriv en kommentar med vad du tycker borde finnas på listan!

Old and new vineyards in Languedoc
Old and new vineyards in Languedoc, copyright BKWine Photography

Några av de ovan nämnda är i Roussillon, så borde egentligen inte vara med här, men Systembolagets sök gör det svårt att sortera bort, och eftersom de ära bra så kan de lika gärna få vara kvar. Men jag återkommer i en annan artikel med rekommendationer speciellt från Roussillon. Roussillon är ju Munskänkarnas Årets Vinort 2020!

Uppdelningen ovan illustrerar ganska väl hur sortimentet ser ut i Sverige:

  • Ett relativt magert utbud från Systembolaget
  • Med ett stort fokus på
    • Viner designade för svenska marknaden
    • Viner från stora producenter, antingen kooperativ eller stora négocianter
    • Några kvalitetsviner, ofta med internationellt rykte, ofta från kända producenter
    • Mycket få viner från mindre, spännande, inte så kända producenter
  • Viner direkt från vinimportörerna, via ”beställningssortimentet” hos Systembolaget
    • Även här dominerat av storproducenter
    • Men med långt fler små, personliga och spännande producenter, de som är värda att leta efter

Det kan förstås finnas fler bra Languedoc-producenter än de nämnda ovan. Några som jag har missat, eller några som jag inte känner till men som är bra ändå (finns säkert många).

Vilka vingårdar i Languedoc skulle du rekommendera, utöver de nämnda ovan?

Skriv en kommentar!

Glöm inte! : Sen ska man inte glömma att det finns ännu mer viner att leta bland om man går till nätvinhandlarna, som dessutom levererar direkt hem till din dörr. Där kan du också hitta spännande saker, men har vi ingen bra bild av vad som finns tillgängligt just nu hos nätvinhandlarna.

[box type=”info”]

Är du nyfiken på att veta mer om Languedoc-Roussillon så kan du läsa vår bok om vinerna och vindistrikten i Languedoc-Roussillon, den enda boken på svenska om dessa spännande viner.

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

2 svar

  1. Hej Britt!
    Vi har njutit av viner (fr.a. mousserande) från Domaine Rosier från Limoux. Säljs av La Maison Hansby, ett svenskt par som bor nere i Languedoc. Vi var nere hos dem i våras.

  2. Hej Britt!
    Det finns ju ett fåtal svenska producenter i Lanquedoc Rousillon. En av dem är Domaine Therese Rose, ekologisk producent, med 5 ha vinfält i det härliga Neffiès, nära Pezenas. Produktionen är i egen Cave, Maceration Carbonic (kolsyremaceration) i 170-åriga originaltankar. Munskänkarna kommer att ha provning där under våren. Det finns Grenache/Syrah, Carignan, Carignan lagrad på ekfat 2019, Picpoul och olika blandningar. Vinimporten i Sverige domineras av de stora elefanterna, men det finns också hemsidor som säljer, tyvärr med dyra fraktpriser. Ni har gjort ett stort arbete för att sprida gracerna och det uppskattas! Hur skall importen kunna göras mer tillgänglig och anpassas till andra EU länder? Hoppas det kommer en förändring i lagstiftningen. Besök gärna http://www.raavin.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?