En mycket annorlunda vinbok visar upp det verkliga livet i ett vindistrikt | Per på Forbes

Dela / gilla:

”Fyra årstider i Côte Chalonnaise” (4 saisons en Côte Chalonnaise) är inte en vinbok som andra. Många vinböcker berättar om appellationer, druvsorter, vinproducenter och många andra fakta. Den här gör det inte. (Nå ja, det finns lite sådant också.) Istället försöker denna bok ge dig en känsla för hur livet är i den vinregion som kallas Côte Chalonnaise.

Vi befinner oss i den södra delen av Bourgogne, där man framför allt odlar chardonnay och pinot noir. Men vi är långt borta från de berömda namnen i Côte d’Or, längre norrut, där några av världens mest kända vingårdar och dyraste viner finns.

Côte Chalonnaise är inte känt. Det är lantligt. Och det är genuint den franska landsbygden.

Detta är den svenska versionen av Pers artikel ”A Very Different Kind Of Wine Book Shows You The Real Wine Life”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

4 saison en Cote Chalonnaise by Jon Wyand
4 saisons en Cote Chalonnaise by Jon Wyand, copyright BKWine Photography

Vad den här boken försöker göra är att ge dig en känsla för hur livet är, särskilt för de som är engagerade i vin eller nära vin. Och här är alla det. Det är en bok om människor och om det dagliga livet i en vinregion. Vintern, våren, sommaren och skördetiden. Det är faktiskt mycket mer en bok om människorna än om vinerna.

Det är en vackert producerad ”bilderbok”, eller om du föredrar det, en fotobok. Fotografen, engelsmannen Jon Wyand, är specialiserad på den lilla nischen vinfotografi. Och inom det snäva fältet är han specialiserad på fotografi från Bourgogne. Hans foton används i många av världens vintidskrifter och vinböcker. Du har förmodligen sett många av dem även om du inte tänkt på att han var upphovsman till bilderna.

Se inuti:

Det finns också några korta texter om appellationerna i denna del av Bourgogne, skrivna av Emmanuel Mère. Texterna är på franska men det spelar ingen stor roll om du läser franska eller inte, det som räknas här är fotografierna. Boken är publicerad i Frankrike av Bamboo Edition.

Undertiteln till boken är ”au hazard des rencontres”, som kanske bäst kan översättas som ”slumpmässiga möten”. Det är exakt vad den här boken handlar om. De människor som Jon har träffat under de många resor han har gjort i denna region.

Detta illustreras bra av berättelsen bakom fotografiet som inleder boken, en bild av ett ungt par som omfamnar varandra på en gata vid en vinprovningsfestival, ett slumpens gatufotografi. Men när Jon Wyand vände sig om för att be dem om tillåtelse att använda fotot hade de försvunnit. Borta. Så därmed omöjligt att använda fotografiet med dem. Men slumpen ville annorlunda. Nästa år, tillbaka på samma vinfestival, osannolikt, stöter Jon på paret igen och får därmed chansen att be dem om tillåtelse. Vilket de entusiastiskt ger.

Four Seasons in the Cote Chalonnaise by Jon Wyand
Four Seasons in the Cote Chalonnaise by Jon Wyand, copyright BKWine Photography

Det är en bok som visar dig den verkliga bilden av hur livet är i de flesta vinregioner. Långt ifrån de berömda slotten och de prestigefyllda vingårdarna och glitziga vinprovningar. Här är det istället ett liv där man arbetar hårt, hoppas på en god skörd och njuter av livet (för det mesta) så mycket man kan. Boken är uppdelad i årets fyra årstider men det spelar egentligen ingen roll även om det ger dig en extra inblick i vad det innebär att göra vin. Och du kommer kanske även att få några oväntade insikter, till exempel att trampa vin fortfarande lever.

En helt och hållet mycket njutbar bok.

Jag bör också nämna att Jon Wyand för några år sedan gjorde en liknande bok, kallad ”Une année en Corton”, eller ”Ett år i Corton”. Corton är en av de mest kända byarna i Bourgogne. Om Corton-boken är fylld med ännu mer färgstarka fotografier och vackra, skinande landskap, så är Côte Chalonnaise-boken mycket mer dämpad både i fotografering, atmosfär och landskap. Men båda är lika njutbara för alla som vill komma med på en bildresa till en vinregion i Frankrike.

Detta är den svenska versionen av Pers artikel ”A Very Different Kind Of Wine Book Shows You The Real Wine Life”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?