Tasca d´Almeritas Tenuta Tascante på Sicilien gör viner på Etna med elegans och stil

Dela / gilla:

Den historiska gården Tasca d´Almeritas nya projekt på Etna, Tenuta Tascante (läs baklänges), är en hyllning till finess och elegans. Detta nya projekt ligger på Etnas sluttningar. Följ med och upptäck en av Siciliens mest aktiva vinproducenter och deras nya projekt på den sicilianska vulkanen.

”Utmaningen är att göra viner med eleganta tanniner men samtidigt göra viner som går att lagra under lång tid”, svarar Alberto Tasca d´Almerita på frågan vilken den största utmaningen är att arbeta på Etna på sikt.

Etna, en av världens mest aktiva vulkaner och Europas högsta med sina 3350 meter har gått igenom en vinrenässans de senaste femton åren. Idag är det en av världens mest intressanta vinregioner med viner som mer liknar de från Barolo och Barbaresco än de från varma Sicilien. Druvan nerello mascalese är kungen av druvor med sin elegans, svaga färg, höga syra och svårtämjda tanniner. Kungen får ibland hjälp av nerello cappuccio, som skulle kunna liknas vid en av Aretha Franklins körsångare, som backar upp nerello mascaleses strävhet med lägre syra, mindre tanniner och mer färg. Men inte här, alla Tasca d´Almeritas Tenuta Tascante viner från Etna är gjorda på endast nerello mascalese.

Alberto Tasca d'Almerita, Tenuta Tascante
Alberto Tasca d’Almerita, Tenuta Tascante, copyright A Johansson

Historisk gård med en fot in i framtiden

Tasca d´Almerita är en historisk gård från Sicilien vars historia sträcker sig tillbaka till 1830. Den underbart vackra gården Regaleali, som ligger söder om Palermo och mitt i Sicilien, är familjens högsäte. I början på tvåtusentalet bestämde man sig för att utöka produktionen genom att arbeta på flera platser på ön.

”Vi bestämde oss för att arbeta på platser med en specifik terroir och områden på Sicilien som hade något speciellt att uttrycka”, säger Alberto Tasca d´Almerita.

Idag gör man grillo på lilla ön Mozia, på västra Sicilien, en gång feniciernas viktigaste boplats. Malvasia delle lipari på den vackra ön Salina, som är en av de Eoliska Öarna norr om Messina. De har även vingårdar i Monreale nära Palermo, och sedan 2007 också på Etna.

”Projektet föddes av en slump. Min bror spelade golf på Etna och kom hem och berättade att det hände intressanta saker på vulkanen. Jag trodde mest han ville ha en ursäkt för att åka dit och spela, jag var väldigt skeptisk till en början”, säger Alberto och skrattar.

Vineyards on Etna, Sicily
Vineyards on Etna, Sicily, copyright BKWine Photography

Han berättar att deras första vingård låg på vulkanens södra sluttningar.

”Men det haglade tre år i rad så vi bestämde oss för att lämna den södra delen och investera på den norra”, fortsätter han.

Tasca d´Almerita är en familj som alltid haft en fot inne i framtiden. Man är en viktig del i Siciliens framgång de senaste åren. Medelhavets största ö har tagit stora kliv uppåt på kvalitetsstegen på kort tid, mycket tack vara driftiga producenter som Planeta, Tasca d´Almerita och flera andra.

”Vårt mål är att göra rena och eleganta viner, vi är nästintill fanatiska. Skulle vi gå till en psykolog skulle de nog säga att vi lider av något slags komplex och vill undvika de stora, tunga, muskulösa sicilianska vinerna från förr”, säger Alberto med ett leende.

A small village on Etna, Sicily
A small village on Etna, Sicily, copyright BKWine Photography

Att arbeta på Etna är dyrt, svårt och kräver tålamod.

”Jag kunde inte sova i början. Jag drömde mardrömmar om lavaströmmar som förstörde alla våra vackra terrasserade vingårdar som tagit så lång tid att bygga upp med lokala hantverkare”, säger Alberto.

När man befinner sig på Etna, ser lavaströmmarna och ser hur Etna puffar ut rök och aska titt som tätt, förstår man oron. Visst, lokalbefolkningen ser Etna som en moder och kallar Etna inte för det maskulina ordet vulcano, men för la montagna, ett feminint begrepp, som skyddar och inger respekt men som inte farlig. Men en vulkan är en vulkan och oron känns befogad.

Men alla tankar på lava och levande vulkaner försvinner när man smakar Tasca d´Almeritas fyra viner från Etna årgång 2016. Vinerna är en lyckad hyllning till elegans och finess. Som en svart Armaniklänning, där sömmar, typ av textil och tråd tillsammans med utmärkt hantverk, är det som gör skillnad. Vinerna försöker inte vara något man inte är. Inga påtvingade muskler eller för mycket ek. Bara elegans i all sin till synes självklara enkelhet, som döljer ett komplext arbete av alla personer bakom kulisserna. För att göra vin på Etna är inte lätt. Druvan nerello mascalese mognar sent, ofta skördar man i slutet på oktober, med alla risker det medför. Allt arbete sker mer eller mindre för hand, ja, att arbeta på vulkanen är ingen barnlek. Tvärtom.

Vineyards on Etna, Sicily
Vineyards on Etna, Sicily, copyright BKWine Photography

Etnas contrador

Vinerna kommer från tre av Etnas 132 contrador, som man kan likna vid vingårdslägen eller deldistrikt, och ligger på den norra sidan av vulkanen. På Etna gör man vin i en halvcirkel som sträcker sig mot söder, öst och norr. Den södra delen är varmare och har få, men bra producenter (bland annat Benanti som startade renässansen på Etna 1988). Totalt finns 120 vinproducenter på vulkanen. På den östra delen kring byn Milo gör man mest vitt vin på druvan carricante.

Det är på den norra delen flest producenter har sina gårdar och det är här den större delen av vulkanens röda viner görs. Den västra delen är vild med kastanjeträd och pistageodlingar. Totalt har Etna endast drygt 1000 hektar med vinodlingar jämfört med de 40 000 ha som fanns en gång i tiden när Etna var norra Italiens och Europas vinskafferi.

Men tillbaka till Tasca och vinerna från Etna, alla från den balanserade årgången 2016.

Tenuta Tascante Contrada Rampante, Etna Doc, 2016

100 % nerello mascalese. Jäsning på ståltank och lagring 12 månader på fat på 25 hl.

Contrada Rampante ligger 740 meter över havet mellan byarna Passopisciaro och Randazzo och har en vulkanisk jordmån som skapades under en tidsperiod som sträcker sig mellan 4 000 och 15 000 år sedan.

Medelintensiva, eleganta aromer av mogna körsbär, mogna lingon, vitpeppar, rosenblad. Medelhög syra i balans med alkoholen som knappt känns, en fint välbehållen frukt tillsammans med påtagliga men mogna tanniner som är välintegrerade. Kryddigt, elegant med en medelfyllighet och långt avslut. Mycket bra.

Tenuta Tascante Contrada Rampante, Etna
Tenuta Tascante Contrada Rampante, Etna, copyright A Johansson

Tenuta Tascante Contrada Pianodario, Etna Doc, 2016

100 % nerello mascalese. Jäsning på ståltank och lagring 12 månader på fat på 25 hl.

Contrada Pianodario ligger på 775 meter över havet mellan Montelaguardia och Randazzo och har en vulkanisk jordmån som skapades under en tidsperiod som sträcker sig mellan 4 000 och 15 000 år sedan. Under dessa ligger äldre jordmån som antagligen är äldre än 40 000 år.

Ett blommigt vin med inbjudande aromer av rosenblad, potpurri, körsbär, tjära, cederträ, hallon. Vinet har en lätt kropp där tanninerna är silkiga och välintegrerade. Syran är hög men vägs upp av den välbehållna frukten. Långt elegant slut som bjuder in till att smaka på nytt. Lätt, blommigt, elegant. Ett fantastiskt gott vin!

Tenuta Tascante Contrada Pianodario
Tenuta Tascante Contrada Pianodario, Etna, copyright A Johansson

Tenuta Tascante Contrada Sciaranova, Etna doc, 2016

Contrada Sciaranova ligger på 730 meter över havet mellan Montelaguardia och Passopisciaro och har en vulkanisk jordmån som skapades under en tidsperiod som sträcker sig mellan 4 000 och 40 000 år sedan.

100 % nerello mascalese. Jäsning på ståltank, 70 procent av vinet lagras 12 månader på fat på 25 hl medan resterande 30 procent är på 300-litersfat av fransk ek.

Aromer av mörka plommon, björnbär, mogna hallon, cederträ, lädertoner, krydda som lätta peppartoner och sötare krydda som kryddnejlika. Alla komponenter väldigt eleganta, tanninerna är strama och fastnar lätt på nedre gommen, den mogna frukten och lätta ekfatstoner känns även i smaken. Långt kryddigt slut. Jämfört med övriga viner mer tamt men fortfarande väldigt elegant och välgjort.

Tenuta Tascante Contrada Sciaranova, Etna
Tenuta Tascante Contrada Sciaranova, Etna, copyright A Johansson

Tenuta Tascante Sciaranova Vechie Vigne, Etna Doc, 2016

Sciaranova har vingårdar från 1961. Detta är gjort på 100% nerello mascalese och här är det mer kalksten i jordmånen som är täckt av sten och vulkanisk sand.

Mogna frukttoner av plommon, björnbär och hallon, även balsamiska toner och inslag av kaffebönor. Ett rundare, fylligare vin jämfört med övriga, med mogna tanniner och medelhög syra. Även här ett långt elegant slut. Ett mer moget vin, inga spretiga kanter någonstans, mycket gott.

Vinerna från Etna är inget för nybörjare eller för den som tycker om fylliga viner som doftar choklad och marmelad. Det här är viner för finsmakare. Precis som en svart Armaniklänning. Tasca d´Almeritas Tenuta Tascante viner från Etna är en hyllning till italiensk elegans när den är som bäst.

Mer om producenten: www.tascadalmerita.it

Åsa Johansson är BKWines fotfäste i Italien. Hon bor i Florens sedan tidigt 2000-tal och hon är passionerat intresserad av allt italienskt. Hon kom till Italien för att läsa statskunskap och blev kvar.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Utöver sina goda och elegant viner har Etna ett hisnande landskap och en läcker gastronomi. Upplev allt detta på en vinresa till Etnas vingårdar på Sicilien med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Varför välja någon annan vinresa?

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?