Spännande viner från små producenter i Moldavien

Dela / gilla:

Gå ett steg längre och upptäck den nya vågens vingårdar

Under senare år har ett antal små och kvalitetsinriktade vinproducenter dykt upp i Moldavien.

Några av dem började göra viner i sina hem, bara för egen konsumtion. Andra arbetade hos stora producenter och bestämde sig för att pröva lyckan på egen hand. En del är helt nystartade men mycket lovande. Andra har redan fått ett internationellt rykte.

Små moldoviska vinproducenter att hålla ögonen på:

  • Gogu Winery
  • Atu Urban Winery
  • Sava
  • Et Cetera
  • Equinox
  • Carpe Diem
  • Novak Winery
  • Minis Terrios
  • Vinaria Pripa
  • Pelican Negru

Detta är en artikel i vår serie om viner från Moldavien. Läs alla artiklar här:

Mer artiklar om Moldavien på BKWine Magazine.

Gogu Winery, Stefan Voda

Ilie Gogu vann sin första medalj 2009. Det var till och med innan han officiellt fick lov att buteljera sina egna viner. Då hade han bara ett mycket litet vineri hemma i huset. Källaren hade han grävt ut själv. ”Det började som en passion, en hobby”, säger han, ”men nu arbetar jag till 100 % med mina egna viner”.

Men Ilie arbetade med vin långt innan han startade sin egen verksamhet. Efter avslutade studier i önologi arbetade han för ett av de största vinföretagen i Moldavien. När det ryska embargot kom 2006 behövde han, liksom så många andra, tänka om. 2011 blev det tillåtet att buteljera och sälja vin utan att ha en dyr licens. Han beslutade sig därför att koncentrera sig på sina egna viner.

Ilie and Svetlana Gogu
Ilie and Svetlana Gogu, copyright BKWine Photography

Han driver Gogu Winery tillsammans med sin fru Svetlana. De insåg snabbt vikten av vinturism. ”Kunderna vill se var vinet produceras”, menar Ilie. De har därför byggt ett helt nytt provningsrum. De planerar också att bygga en ny vinanläggning mitt i vingården, cirka 7 kilometer från deras hus. Där ska det också bli ett litet hotell och restaurang.

Ilie och Svetlana gör mer eller mindre allt själva. De anställer ibland säsongsarbetare för skörd och några andra arbeten. Deras produktion av fortfarande liten. De är nöjda med det och de säljer allt de producerar. De exporterar en del av det, främst till Rumänien. ”Den asiatiska marknaden är intressant för röda viner”, säger Ilie. ”Vi har efterfrågan men inte tillgänglighet”.

Gogu Winery Riton
Gogu Winery Riton, copyright BKWine Photography

Vinerna är utmärkta. Både Ilie och Svetlana tycker om de lokala druvsorterna, som feteaska alba, feteaska regala, rara neagra. De använder också en korsning som gjordes i Moldavien under sovjettiden. Druvan kallas riton. ”Denna druva används normalt för Divin, den moldoviska brandyn”, förklarar Ilie. Han var dock nyfiken på att prova druvan i ett vin. De tre första åren var han inte nöjd med resultatet. Men nu har han äntligen lyckats. Anledningen, tror han, var det faktum att han sänkte skördeuttaget drastiskt genom att trimma vinstockarna hårt. Normalt ger riton 30 ton druvor per hektar, vilket är enormt mycket (~230 hl/ha).

Han har bara en fjärdedels hektar hittills av denna druva så det är fortfarande mer ett experiment. Hans Gogu Riton 2018 är god med en bra struktur och en fyllig, behaglig munkänsla.

Gogu Feteasca Alba 2018 är frisk och blommig med härligt intensiva aromer. Gogu Blanc de Merlot 2018, ett vitt vin av merlot – ovanligt – uppvisar röda fruktaromer, en del tanniner och har ett långt, välsmakande slut. Den ljusa Gogu Rosé Cabernet Sauvignon 2018 är helt torr och lätt i stilen med färsk frukt i kombination med förvånansvärt bra struktur.

The Gogu Winery wine cellar
The Gogu Winery wine cellar, copyright BKWine Photography

Gogu Metafora är prestigevinerna. Den vita Metafora är gjord av 40 % chardonnay, 40 % sauvignon blanc och 20 % feteasca alba. Chardonnay och sauvignon jäser och lagras på fat men inte feteaska alba. ”På det här sättet blir vinet mindre tungt”, säger Ilie. ”Det måste vara drickbart.” Det är ett synnerligen gott vin, rikt men balanserat och med en upplyftande beska i slutet.

Den röda Gogu Metafora 2017 tillbringar 18 månader i en kombination av nya och gamla fat. Druvorna är cabernet sauvignon, merlot och den georgiska druvan saperavi, allt från gamla vinstockar, cirka 50 år gamla. Det finns mycket koncentration och intensitet här, både i doft och i smak men vinet lyckas ändå vara elegant.

Paret Gogu har fått mycket beröm för sina viner, både i Moldavien och internationellt. Det har blivit många medaljer sedan 2009. De är välförtjänta.

Ungefärliga priser för vinerna är 6–15 euro.

The well-chosen registration number on the Gogu Winery car
The well-chosen registration number on the Gogu Winery car, copyright BKWine Photography

Atu Urban Winery, Codru

En roligt målad vägg i utkanten av Chisinau, Moldaviens huvudstad, med namnet Atú Winery skrivet med stora bokstäver, indikerar att vi har nått vår destination. Detta färgstarka välkomnande visar vingårdens filosofi. Ägarna, Victor och Vlada Vutcarău, vill locka till sig unga människor eller, som de säger, människor i alla åldrar med ett ungt sinne. Platsen känns klart kreativ med sina konstnärligt målade väggar, både utvändigt och invändigt, och designade etiketter.

The Atu Winery near Chisinau, Moldova
The Atu Winery near Chisinau, Moldova, copyright BKWine Photography

Själva vinverksamheten är också ung. ”Vi började göra vin 2016”, säger Vlada. ”Och eftersom vi är mycket nära Chisinau, beslutade vi att kalla vår verksamhet Urban Winery”.

Att vara nära huvudstaden betyder att de inte har några vingårdar i närheten. Vingårdarna är faktiskt 100 kilometer bort. Här har Victor och Vlada också sin andra, och förmodligen huvudsakliga, aktivitet.

Som den enda vinproducenten i Moldavien har de en egen plantskola för vinrankor som de startade 2000. Nu är ju förstås vinrankorna inte bara till för Atu. Det är faktiskt den största plantskolan för vinrankor i östra Europa. De säljer vinstockar till alla sina vinproducerande grannländer.

Atú Winery är litet men prydligt. De gör årligen 20 000 flaskor. ”Vi har kapacitet för 100 000 flaskor”, säger Vlada. ”Vi kommer att växa, men långsamt, kanske med 5000 flaskor per år.”

Vlada Vutcarău, co-owner of the Atu Winery
Vlada Vutcarău, co-owner of the Atu Winery, copyright BKWine Photography

Jag skulle dock inte bli förvånad om det går snabbare än så. De har en stor efterfrågan på sina viner. De säljer dem på vingården, i vinbutiker och även små kvantiteter på exportmarknaden.

”Det är viktigt för oss att göra autentiska viner”, säger Vlada. Det är hon och Victor som är vinmakarna. ”Vid skörden bjuder vi in folk för att hjälpa oss i vinkällaren. Det är en fantastisk möjlighet för dem att få vara med och uppleva vinifieringsprocessen.”

The Atu Winery wine cellar
The Atu Winery wine cellar, copyright BKWine Photography

”Vi använder lokala druvor mycket”, förklarar Vlada. ”Feteasca alba, condrinski, viorica, florichia… De är alla väl anpassade till vårt klimat här. Florichica, viorica och codrinski är korsningar som gjordes här i Moldavien under sovjettiden.”

Atú gör definitivt spännande viner, viner med personlighet. De använder olika etiketter för olika stilar. Blommorna på etiketten indikerar en lokal druvsort, en mans ansikte indikerar franska sorter.

Atu Winery Feteasca Alba
Atu Winery Feteasca Alba, copyright BKWine Photography
Atu Winery Cabernet Rosé
Atu Winery Cabernet Rosé, copyright BKWine Photography

Atú Feteasca Alba 2018 har blommiga aromer i doften och en torr och ganska rik smak (~ 6 euro). Atú Viorica är ganska aromatisk och har också en del blommighet och ett långt, torrt och otroligt friskt slut. ”Det finns bara cirka 50 hektar viorica i landet just nu”, säger Vlada. ”Det är också en bra druva för mousserande viner.”

Atú Red 2017 är gjord av feteasca neagra, cabernet sauvignon och merlot. Detta är den första årgången. Den har ingen fatlagring. Det är ett mycket trevligt vin med färska mörka bär, ganska opretentiöst och lättdrucket men med struktur. För årgång 2018 kommer de att göra en oekad version och en ekad version av detta vin.

The Atu Winery barrel cellar
The Atu Winery barrel cellar, copyright BKWine Photography

Vi smakade också ett Codrinski 2018 från fat. Det hade nyligen (april 2019) lagts i fatet tillsammans med en liten andel saperavi. Det ska nu ligga där knappt ett år. Det var utsökt nu, ganska lätt i stil, elegant, med fin frukt. Jag skulle inte ha något emot att se det i flaskan redan.

Atú gör också en intressant gewurztraminer som jäser långsamt under två år. På vintern avstannar jäsningen och den startar igen på våren. Resultatet är halvsött, mycket komplext och smakrikt.

Atú betyder tillgång eller trumfkort. Och denna vingård sitter på många.

The Atu Winery is also enthusiastic about art
The Atu Winery is also enthusiastic about art, copyright BKWine Photography

Sava Winery, Codru

Mihai Sava är ett exempel på någon som har utvecklat sin hemvinsproduktion till ett litet företag. Att göra vin hemma, för sin egen konsumtion, är något som är mycket vanligt i Moldavien. Det representerar en inte oväsentlig del av hela produktionen. Men få tar tyvärr ännu så länge steget till att göra vin kommersiellt.

Redan för 12 år sedan började dock Mihai Sava buteljera sina viner. ”När du har ditt namn på etiketten måste du ha bra kvalitet,” säger han.

Mihai Sava of the Sava Winery
Mihai Sava of the Sava Winery, copyright BKWine Photography

År 2014 kunde Mihai dra nytta av ett projekt som initierats av National Office for Vine and Wine in Moldova (också kallat ONVV eller Wine of Moldova) och som syftade till att få bättre kvalitet på vinerna i landet. Med hjälp av en konsult kunde han förbättra och utveckla sin kunskap och sin vinframställning. Han investerade i ett kylsystem som han säger har varit mycket viktigt för kvaliteten på vinerna.

Produktionen är nu 13 000 liter. Fortfarande är produktionen i hemmet. Och besökare som kommer för att smaka på vinerna välkomnas mycket gästfritt in i Mihais och hans fru Valentinas hem.

The Sava Winery wine cellar
The Sava Winery wine cellar, copyright BKWine Photography

För tillfället har Mihai tre hektar planterade. Han planerar att plantera mer, kanske ytterligare tre hektar. Han skulle vilja ha mer lokala druvor, som feteasca och rara neagra. Han har dem inte alls idag. Han köper lite traminer-druvor. De andra druvorna han använder kommer från hans egna vingårdar.

Han producerar cirka nio olika viner så det blir en mycket liten mängd av var och ett. Han arbetar med få tillsatser, mycket lite svavel eller ingen alls, och alltid med den naturliga jästen.

Sava Winery Bianca
Sava Winery Bianca, copyright BKWine Photography

Hans Sava Bianca 2017 görs av den mycket ovanliga druvan med samma namn, bianca. ”Alla andra har franska druvsorter, som sauvignon blanc etc.”, säger han. ”Jag är den första som buteljerar ett vin gjort av bianca.”

Han insåg att druvan har en god motståndskraft mot sjukdomar och dessutom en mycket bra friskhet och fina aromer. Jag håller med. Hans gyllenfärgade Bianca är både fyllig och smakrik.

En resa till Alsace inspirerade honom att göra ett vin från traminer. Hans Sava Traminer 2017 är trevlig och aromatisk i den lättdrickande stilen. Den torra Sava Rosé Merlot är saftig med körsbär och hallon i smaken.

Sava Winery Muscat Ottonel
Sava Winery Muscat Ottonel, copyright BKWine Photography

Vi smakade på det röda Sava Rosso Sec 2018 från tanken. Druvorna är merlot och cabernet sauvignon. Vinet är kryddigt med färska örter och en antydan av flyktig syra som ger komplexitet. Sava Cabernet Sauvignon 2018 känns mer extraherad än Rosso Sec men det är fortfarande saftigt och gott med svartvinbärsaromer.

Den torra Sava Muscat Ottonel 2015 är aromatisk och inte alltför överväldigande aromatisk som muskatviner ibland blir. Den söta Muscat Ottonel har en läcker doft av aprikoser, persikor och rosor. Mihai gör ytterligare några viner och till och med en cabernet sauvignon blandad med en Vitis labrusca-druva, mycket ovanligt. Vinet är bra; kryddigt, örtigt och mjukt i munnen.

Sava gör fina viner som är lätta att njuta av. Inte minst tillsammans med lokala gastronomiska specialiteter, allt hemlagat, som Mihai och Valentina generöst serverar under provningen.

Home-cooked delicious Moldovan specialities at the Sava Winery
Home-cooked delicious Moldovan specialities at the Sava Winery, copyright BKWine Photography

Et Cetera, Stefan Voda

Bröderna Alexandru och Igor Luchianov arbetade i USA och kom tillbaka till Moldavien för att starta en vingård 2003. Deras första årgång var 2009 och Alexandru, vinmakaren av de två, gör nu både lättdruckna och mer seriösa viner.

Alexandru and Igor Luchianov, owners of the Et Cetera Winery
Alexandru and Igor Luchianov, owners of the Et Cetera Winery, copyright BKWine Photography

Et Cetera Petrichor (som betyder flygplan) är en blandning av chardonnay och sauvignon blanc. Det är lätt i stilen med fin friskhet och en viss kropp även om den är opretentiöst (~ 5 euro). Den röda Et Cetera Petrichor 2015 är 100 % merlot och lagrad enbart i rostfritt stål. Det är ett saftigt och lättdrucket vin med mogen frukt och en viss tanninstruktur. Jag tycker om den friskt syrliga rosén med smak av röda bär. Druvan är cabernet sauvignon.

Petrichor, Aeroplane, Et Cetera
Petrichor, Aeroplane, Et Cetera, copyright BKWine Photography

En mer seriös vit är Et Cetera Cuvée Blanc 2017 från chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc och pinot gris. Alla druvorna pressas och får jäsa tillsammans. ”Vissa druvor mognar tidigare än andra men de balansera varandra”, säger Alexandru. Jäsningen börjar i ståltank och fortsätter i ekfat. Det är ett fylligt vin med välbalanserade ekarom, smakrikt men med god drickbarhet.

Feteasca Neagre, Et Cetera
Feteasca Neagre, Et Cetera, copyright BKWine Photography

Det röda Et Cetera Feteasca Neagra 2016 spenderar ett år i nya ekfat. Men trots det är det frukten som dominerar. Eksmakerna finns bara i bakgrunden. Det är behagligt friskt med aromer av körsbär och körsbärskärna. Denna speciella smak, säger Alexandru, kommer från druvan.

Et Cetera ligger i det allra sydöstligaste hörnet av Moldavien, nära gränsen till Ukraina.

The vineyards at Et Cetera
The vineyards at Et Cetera, copyright BKWine Photography
The winery at Et Cetera
The winery at Et Cetera, copyright BKWine Photography
Ready for harvest at Et Cetera
Ready for harvest at Et Cetera, copyright BKWine Photography

Equinox, Stefan Voda

Constantin Stratan skapade sin lilla vingård 2002 med 2 hektar. Då hade han redan varit i vinbranschen under en tid. Han var en av pionjärerna bland de små producenterna och han är mycket respekterad både för sin pionjäranda och sin kunskap.

Han har nu 5 hektar av de inhemska rara neagra, feteasca neagra och feteasca alba samt chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, malbec och saperavi. Hans första årgång var 2006 och det var 800 flaskor cabernet sauvignon.

Equinox 5 Elemente
Equinox 5 Elemente, copyright BKWine Photography

Ett av hans mest kända viner är Equinox 5 Elemente. Det är en blandning av fem röda druvor. Den har en silkeslen smak med mörk, mogen och koncentrerad frukt. Det är ett muskulöst vin men balansen är bra. Den har fått 30 månader på ekfat.

Prestigevinet Equinox Echinoctius innehåller cabernet sauvignon, rara neagra och merlot. Det har kraftfullt med generös frukt, ganska mycket ek och en stor kropp. Det är inte ett vin att dricka på egen hand. Maten hjälper till att balansera vinet.

Constantin Stratan of Equinox shares a wine cellar with Atu and Vlada Vutcarău
Constantin Stratan of Equinox shares a wine cellar with Atu and Vlada Vutcarău, copyright BKWine Photography
Echinoctuis 2014, Vin Rosu Sec, Equinox, Stefan Voda region, Moldova
Echinoctuis 2014, Vin Rosu Sec, Equinox, Stefan Voda region, Moldova, copyright BKWine Photography

Carpe Diem, Codru

Ägaren Ion Luca äger också en mycket populär vinbutik/vinbar i Chisinau. Här kan man köpa hans viner men också viner från många andra moldaviska producenter av god kvalitet.

Ions familj har arbetat med vin på statsägda vingårdar i fyra generationer. Men Ion ville alltid ha sin egen vingård. 2014 skapade han sitt Carpe Diem-sortiment. Han tycker om att arbeta med inhemska druvor. Hans Carpe Diem Feteasca Alba är utmärkt. Han har sina egna vingårdar men köper också druvor. Hans etiketter med glada människor som skriker ut sin glädje är originella och drar definitivt blickarna till sig.

Carpe Diem Feteasca Alba and Feteasca Regala
Carpe Diem Feteasca Alba and Feteasca Regala, copyright BKWine Photography
Carpe Diem Bad Boys
Carpe Diem Bad Boys, copyright BKWine Photography
Carpe Diem is also organically certified
Carpe Diem is also organically certified, copyright BKWine Photography

Novak Winery, Valul lui Traian

Den entusiastiska Andrey Novak har gjort sig ett stort namn bland de små producenterna i Moldavien. Hans familj har ett stort bulkvinsföretag och Andrey gör en liten mängd kvalitetsviner i den renoverade vinanläggningen. Han är den enda i Moldavien hittills som använder den vita druvan alb de onitcani. Tillsammans med chardonnay och riesling ger den ett mycket trevligt, friskt, blommigt och ganska komplext vin.

Novak Alb de Onitcani, copyright BKWine Photography

Minis Terrios

Minis Terrios Winery grundades 2013 av Dan Prisacaru. Då hade han just återvänt från vinstudier i Dijon i Bourgogne. Hans första årgång, en merlot, var också 2013, så det var ett projekt som utvecklades mycket snabbt. Hittills har druvorna köpts från odlare som kan tillhandahålla frukt av hög kvalitet. Men nu har han också sina egna vingårdar.

Minis Terrios Rosu Imparat 2015 är gjord med feteasca neagra, rara neagra och lite cabernet sauvignon. Vinet har en god tanninstruktur men är samtidigt elegant. Ett mycket gott vin (~11 euro).

Minis Terrios Sauvignon Blanc
Minis Terrios Sauvignon Blanc, copyright BKWine Photography
Minis Terrios Rosu Imparat
Minis Terrios Rosu Imparat, copyright BKWine Photography

Vinaria Pripa, Stefan Voda

Vinaria Pripa ar en ny men redan uppmärksammad vingård i Purcari-regionen i sydöstra delen av landet. Mycket liten för tillfället, bara 2 hektar. Deras Vinaria Pripa Rara Neagra 2017 är utsökt i den lätta stilen men ändå ett seriöst vin. Kanske har det lite för mycket eksmak. Men till en middag kan det bli det precis rätt.

Domeniile Pripa Rara Neagra Rosu Sec
Domeniile Pripa Rara Neagra Rosu Sec, copyright BKWine Photography

Pelican Negru, Stefan Voda

Gheorghe Arpentin är chef för National Bureau of Vine and Wine of Moldova (också kallat ONVV eller Wine of Moldova). Tillsammans med en god vän planterade han år 2000 vinrankor i byn Olanesti i Purcari-regionen. De planterade med hög täthet, 5000 rankor per hektar i stället för det vanliga som är runt 2500 i Moldavien. Ett sätt att öka kvaliteten, menar de.

Gheorghe jobbar biodynamiskt i vingården, en av de få, kanske den enda i Moldavien. I vinerna, med namn som Pelican Negru Soft Red, Velvet Red och Silk Red, kan skönjas en viss antydan till ”naturlig” vinframställning.

Pelican Negru Soft Red Blend
Pelican Negru Soft Red Blend, copyright BKWine Photography

Det finns mer

Och ytterligare lite namn lägga på minnet och pröva om du har turen att stöta på dem:

  • Timbrus, med en spansk vinmakare, Manuel Ortiz
  • Mr Snob och Lalelele (Vinum), bara några år gammalt
  • Unicorn Estate, startat 2014 av Sergiu Galushka och Ion Sirbulet
  • Vinaria Nobila, startat 2004 av Oleg Boboc
  • Crescendo
  • Mezalimpe
  • Molda

De flesta av de bekanta namnen bland Moldaviens vinproducenter är tämligen stora. Det kan vara extra roligt att prova någon av de mindre. Plus att det är viktigt for landets vinsektor att fler nya producenter kommer fram. Så ta och smaka de som finns med här om du får chansen.

"Wine Friendly" sign on a restaurant in Chisinau, Moldova
”Wine Friendly” sign on a restaurant in Chisinau, Moldova, copyright BKWine Photography
Timbrus Blend Nr 2, Saperavi, Shiraz, Malbec
Timbrus Blend Nr 2, Saperavi, Shiraz, Malbec, copyright BKWine Photography
Timbrus, Unicorn Estate and Vinaria Nobila
Timbrus, Unicorn Estate and Vinaria Nobila, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?