Valtellina – i skuggan av Piemonte lyser solen

Dela / gilla:

Ställer mina vänner mot väggen med frågor om Valtellina. Flertalet skakar på huvudet, några säger norra Italien men få gör kopplingen till Lombardiet. De duktiga och pålästa ler och prickar in nebbiolo kombinerat med en jämförelse med Piemonte. En underdog med bett i tanninerna och en uppenbar attraktionskraft hos vinnördarna. Fullsatt till sista plats på ett seminarium med Madeleine Stenwreth och 17 vinproducenter.

Den obligatoriska jämförelsen med Piemonte är näst intill tröttsam att höra. Som om området inte klarade att stå på egna ben. Men samtidigt kan det vara de omåttligt populära Barolo och Barbaresco-vinerna som berett plats för Valtellina i rampljuset. Piemonte börjar bli dyrt och efter alla böcker, poddar och ändlösa hyllningar börjar ”influencers” leta efter något nytt att driva mot en ny hype.

Ser man på grundläggande fakta finns några slående likheter. Nebbiolo som huvudsaklig druva, hög höjd, terrasserade odlingar samt smak och doftmässiga likheter i många viner. Största skillnaden är med all säkerhet priset.

Stockholms vinskribenter är en bortskämd skara som under den här perioden överöses med inbjudningar till allehanda provningar, releaser och event. Med det i åtanke var det en intressant reflektion att evenemanget var fullsatt och kölistan lång. Samma sak gällde när provningen genomfördes på Grappe. Slutsålt och kölista. Dagens seminarium höll dessutom en mästerlig klass med 17 närvarande odlare och en synnerligen påläst och rapp Madeleine Stenwreth som föredragshållare.

Valtellina presentation with Madeleine Stenwreth and Aldo Rainoldi
Valtellina presentation with Madeleine Stenwreth and Aldo Rainoldi, copyright SO Johansson

Vinerna serverades i tre väl anpassade serier där respektive odlare fick komma fram och presentera sitt vin.

Första serien omfattade fem relativt lätta viner med ungdomlig fräschör och vackra toner. Fyra av fem från 2013 till 2016 med övervägande drickfärdig attityd. Arpepe, Triacca, La Perla och La Spia. Minsta producenten, La Perla, producerar endast cirka 20 000 flaskor per år.

Det femte vinet, Le Strie Valtellina Superiore DOCG 2008, uppvisade bruna nyanser, försiktiga aromer med lätt antydan till övermognad. Smakmässigt detaljrik, supersnyggt grepp, stadig kropp samt lång och vansinnigt skön mognad.

Andra serien presenterade fem grabbigare viner med en påtagligt tuffare attityd. Sandro Fay, Luca Faccinelli, Alberto Marsetti, Dirupi, och Walter Menegola. Har du hört talas om producenterna tidigare? Inte? Då är du knappast ensam. Samtliga viner från mellan 2013 och 2016 och genomgående med något högre alkoholhalt än första serien. 13-14 % mot första seriens 12,5-13,5 %. Här var det ohyggligt lätt att gå vilse och hamna i Piemonte. Genomgående välproducerade, matkrävande, snygga och vältaliga viner med tydlig lagringspotential. En prislista gick inte att uppbringa men Wine-searcher upplyser om att det är prisvärda flaskor.

Valtellina tasting
Valtellina tasting, copyright SO Johansson

Tredje serien levererade sju ganska extrema viner. Att provningen gick i vald ordning var ett klokt och väl genomtänkt drag. Fruktbomber med alkoholhalt mellan 14,5 och 16,5 %. Aldo Rainoldi, Tenuta Scersce, Nino Negri, Fratelli Bettini, Mamete Prevostini, Plozza Vini Tirano och Caven Camuna. Hästsparken som levererade 16,5 % var långt ifrån så vedervärdig som man kan få för sig. Plozza Vini Tirano, Alpi Retiche IGT ”Numero Ono” 2015 bjöd på en mogen doft och en svagt brun nyans. I munnen en välriktad och balanserad smocka med sandiga och häftiga tanniner och ett mastigt och väldigt långt grepp. En biodynamisk odlare som bemästrat konststycket att presentera ett balanserat vin för pojkarna med riklig hårväxt på bröstet. Det kan tilläggas att Sforzato di Valtellina DOCG produceras, i likhet med amarone, av druvor som torkats innan jäsning.

En stor del av behållningen skapades av Madeleines sinne för taktfast tidspassning samt de 17 yviga odlarnas entusiasm och glädje för distriktet. Jag kommer definitivt att plocka på mig viner från Valtellina men exakt hur det skall gå till att pricka rätt återstår att se.

Andra serien var en solklar vinnare och kanske får alkoholhalten ledsaga för att undvika de lättaste eller mest kraftfulla vinerna. Beroende på vad man har för personlig smak vill säga. En röstning genomfördes och resultatet gav en bred spridning bland de sjutton alternativen. Definitivt ingen homogen och tydlig bild av distriktet som helhet. Mer en utpräglad stil skapad av respektive odlare.

Den 45 kilometer långa remsan från öst till väst är Italiens näst största producent av nebbiolo. Ett spännande distrikt med uppåt 20 000 terrasserade odlingar och vacker utsikt över alptopparnas vita glaciärer. Vi kommer utan tvekan att få höra mer om Valtellina, både som resmål och som leverantör av goda viner.

www.vinidivaltellina.it är konsortiets sida med mer info om anslutna odlare.

Sven-Olof Johansson är en vinentusiast i Stockholm med lång erfarenhet av att prova vin.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?