In ”Vinos” veritas, appen för nästa generations vinälskare

Dela / gilla:

Nyttan och romantiken med successionsordningen är grundmurad hos vinmakarna men saknas tack och lov i sin helhet bland journalister och influencers. Karl-Jan med sin lilla kopp hängande om halsen gjorde stordåd då teven var tjock som en bokhylla. Idag värvas inga nya vindrickare av spretande fingrar och obegripligt vokabulär. Välkomna upp på scenen, Alf Tumble och Petter Alexis Askergren.

Hur hittar du nya viner, bra impulsköp eller lagringsdugliga flaskor? Du lyssnar på andra, i större eller mindre omfattning antagligen, men du lyssnar på andra. Din autodidakta och fröjdiga vän på jobbet, tjejen på Systembolaget eller någon publicerad lista. Av listor finns det tretton på dussinet och merparten sprider antagligen mer förvirring än bringar klarhet.

Den nya appen Vinos är vid första anblicken en orgie i listor men med ett selektivt tänkande börjar det klarna. 19 vinälskare har var sin profil och första valet är Anders Melldén. Inte för att han är bättre än någon annan men jag begriper vad han skriver och hans bok om rosévin får det fortfarande att vattnas i munnen. Anders ”kräftvinslista” saknar dock en fino eller manzanilla och jag suktar märkligt nog efter att skriva en egen lista.

En fino fick tack och lov Peter Eriksson med på sin lista tillsammans med ett gott vin från Jura,  kanske är det honom jag skall följa?

Alf Tumble, Daniella Lundh Egenäs och Petter Alexis Askergren
Alf Tumble, Daniella Lundh Egenäs och Petter Alexis Askergren, copyright SO Johansson

Klickar vidare till Alf Tumble, vinskribent men också en vansinnigt inspirerande långdistanslöpare. Även här handlar det om att karln har ett, för mig, begripligt språk vilket gissningsvis är det som gör podden ”Dela en flaska” till lättsmält underhållning där kunskapstörsten alltid, ja alltid, stillas en smula.

Klickar på Petters (Alexis Askergren) profil och hittar listorna ”bra skit” och ”ballin outta control”. Såvitt jag minns nyttjade Karl-Jan ett något annorlunda vokabulär men pratar vi klartext eller pratar vi klartext! Du som gillar Systembolagets tillfälliga släpp och små partier kan prenumerera på just dessa listor.

Vinos releaseparty en solig kväll på Färgfabriken på Liljeholmen vittnade om två saker. Regimskifte på scen och en vital föryngring av publiken. Munskänkarna i all ära men där frodas lika många grå hårstrån som dammkorn på Operakällarens flaskor. Daniella Lundh Egenäs är redaktör på Vinos och tar självsäkert plats under presentationen. När hon säger att appen nått 32 000 nerladdningar fattar jag varför. Det är vitalt, det är kul och det händer saker. Appen utvecklas och framförallt, du behöver inte vara vinnörd för att förstå vad de säger. Ladda ner appen genast, annars tror jag faktiskt att du kommer att få ett grått hårstrå du också, i förtid.

Här hittar du appen Vinos.

Sven-Olof Johansson är en vinentusiast i Stockholm med lång erfarenhet av att prova vin.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?