Är detta konferensen i vinbranschen som kan förändra din verksamhet? | Per på Forbes

Dela / gilla:

Det finns inte någon stor och viktig internationell konferens i vinbranschen. Kanske är det något som är på väg att förändras, med Must, Fermenting Ideas. I andra branscher finns det ofta olika ”branschkonferenser”. Kanske bristen på detta inom vin har att göra med att vinindustrin är mycket fragmenterad, kanske den mest fragmenterade verksamhet som finns. Så producenterna tenderar att vara små och att inte ha stora budgetar. För konferenser.

Sedan några år finns en ny konferens, lanserad i Portugal, kallad ”Must, Fermenting Ideas” som vill försöka fylla det gapet. Jag hade möjlighet att delta i konferensen när den senast ägde rum och att sätta mig ner med en av grundarna och arrangörerna, Rui Falcão (den andra grundaren är Paulo Salvador) för att prata om vad de vill uppnå.

Detta är den svenska versionen av Pers artikel ”Is This The Wine Industry Conference That Might Change Your Business?”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Rui Falcao, co-founder of Must, Fermenting Ideas
Rui Falcao, co-founder of Must, Fermenting Ideas, copyright BKWine Photography

Faktum är att de inte bara kallar det en konferens, de kallar det till och med “a think-tank wine summit”. Titel när en ordlek eller anspelning på att det är enkonferens som man måste komma på, men must är också början på allt vin. ”Vårt mål är så frön till idéer så att de som deltar kommer att diskutera vad vinindustrin står inför, alla utmaningar, vad trenderna är, vad som kommer att förändras”.

Programmet är därmed ambitiöst. Den sträcker sig över tre dagar med en imponerande lista över talare. På den senaste konferensen, som jag deltog i, kunde man till exempel lyssna på Laura Catena från Catena Winery i Mendoza, som berättade om förändringarna i den argentinska vinvärlden, på Alberto Antonini, en världsledande vinkonsult, om några av de grundläggande förändringarna i vinframställning världen över, på Felicity Carter, chefredaktör för Wine Business International om vad vinproducenter kan göra för att bättre nå ut till konsumenterna, och på kanske den första (och enda?) gången som de två grundarna av Wine-Searcher och Vivino möttes på en scen, för att bara nämna några.

Must, Fermenting Ideas. The Wine Summit
Must, Fermenting Ideas. The Wine Summit, copyright BKWine Photography

I år äger konferensen rum den 26-28 juni med en lika imponerande talarlista. Miguel Torres, den legendariska spanska vinmakaren, Eric Asimov, vinkritiker på New York Times, Isabelle Legeron, den kontroversiella missionären för naturvin, Rodrigo Sepulveda Schulz, en internationell digital-entreprenör, Ntsiki Biyela, en banbrytande sydafrikansk vinmakare, den förste svarta kvinnliga vinmakaren, och många fler.

Se intervjun på video här:

Rui Falcao förklarar att detta inte bara är en konferens där man kommer och lyssnar: ”Vad vi vill göra är att skapa debatt. Det är inte bara envägskommunikation. ”Därför avsätter de för varje presentation en stor del av tiden för frågor och diskussion. Rui fortsätter: ”Dessa frågor som kommer upp är så spännande. Syftet är att diskutera framtiden på kort och medellång sikt.” Valet av talare är också speciellt uttänkt för att belysa ämnen från olika vinklar. ”Det måste vara talare från olika bakgrunder, med olika idéer.”

Cascais, Portugal
Cascais, Portugal, copyright BKWine Photography

Oavsett vilken strategi den här typen av konferens har, så beror det till syvende och sist på vilka talarna är. Är de engagerade? Har de en historia värd att lyssna på? Kan de inspirera till nya idéer? Om man tittar på förra årets konferens och planen för det här året, kan man inte annat än säga att Must göra ett bra jobb med det.

Så vem ska komma, vem kommer att ha nytta och glädje av att delta i denna konferens? Så här svarar Rui Falcao: ”Alla seniora i branschen. Huvudsakligen beslutsfattare inom vinindustrin. Handel och distribution förstås, men också vinproducenter. Vi försöker vara eklektiska. Jag tycker att vinindustrin är för uppdelad i olika funktioner och man pratar inte med varandra. Vi vill ge ett globalt perspektiv. Om man planerar för framtiden så måste man ha information från olika perspektiv.”

The beach at Cascais, Portugal
The beach at Cascais, Portugal, copyright BKWine Photography

Konferensen äger rum i Cascais-Estoril, i slutet på juni, en vacker badort, mycket nära Lissabon, men målet är att vara en internationell händelse. ”Det är i Portugal, men det är inte ett portugisisk evenemang. Det här är et vinevenemang”, säger Rui.

Det är utan tvekan en intressant konferens med ett mycket internationellt perspektiv, så jag önskar verkligen Rui och Paolo lycka till med fortsättningen på detta projekt de närmaste åren. Det finns inte mycket liknande i vinvärlden.

Du kan läsa mer om konferensen Must, Fermenting Ideas här.

Detta är den svenska versionen av Pers artikel ”Is This The Wine Industry Conference That Might Change Your Business?”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Det finns många andra goda skäl för att resa till Portugal. Till exempel för att komma med på en vinresa i Dourodalen, med Porto, med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresorna med de som kan vin. BKWine vinresor.

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?