Sauvignon blanc lätt att känna igen, men jordtypen gör stor skillnad | Britt på Forbes

Dela / gilla:

Kalksten, flinta, sand eller lera. Spelar det verkligen någon roll? Ja, säger sauvignon blanc-specialisten Henri d’Assay from Loiredalen. Även en så karaktäristisk druva som sauvignon blanc påverkas av sin miljö, jordmånen inte minst.

Henri d’Assay kan sauvignon blanc. Hans familj har drivit välkända Château Tracy i Pouilly-Fumé i många, många år. Han själv var direktör där under 20 år. Så när idén uppstod att han och hans hustru Corinne skulle starta en liten négociant-verksamhet föll det sig naturligt att koncentrera sig på den druvan.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”Sauvignon Blanc And The Importance Of Soil: Sauvignon Blanc Expert Henri D’Assay Explains”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Och idén känns riktigt bra. Sauvignon blanc är idag en kändisdruva med en karaktär som man lätt känner igen. Dessutom har druvan större komplexitet och variation än de flesta tror.

Sauvignon blanc in Pouilly-sur-Loire
Sauvignon blanc in Pouilly-sur-Loire, copyright BKWine Photography

En provning av Henri d’Assays viner ger en uppvisning i druvans mångsidighet.

Henri och Corinne skapade sin firma som de kallar ”Comte Henry d’Assay” i februari 2016. Den första årgång de köpte var 2015. ”Vi åkte Frankrike runt och letade efter fina, uttrycksfulla sauvignon blanc-viner, representativa för sina regioner”. berättar han. Det underlättar naturligtvis att Henri är en känd personlighet. Han har bra kontakt med odlare. Han köper viner bara från de som är kvalitetsmedvetna, som jobbar bra och som han vet att han kan ha ett bra samarbete med. Han ger råd till odlarna och han har synpunkter på odlingsmetoder och tillverkning.

Comte Henry d'Assay in the vineyards
Comte Henry d’Assay in the vineyards, copyright BKWine Photography

I Frankrike idag finns det fler och fler sådana här små, kvalitetsmedvetna vinhus, små négociant-verksamheter, som, precis som Comte Henry d’Assay, utan att själv äga vingårdar gör mycket bra viner. De ”handplockar” sina leverantörer noga och de har ett nära samarbete med dessa, vare sig de köper druvor eller färdiga viner.

Just nu har Henri och Corinne fem-sex olika viner från olika terroirer. En Côtes de Gascogne från sydvästra Frankrike är hittills det enda vinet som inte kommer från Loire-dalen. Övriga viner kommer från olika håll i Loire: Touraine, Coteaux du Giennos och Pouilly-Fumé. Fler områden kan bli aktuella i framtiden.

Kalkstenen och märgeln som finns Côtes de Gascogne i sydvästra Frankrike är en bra jordmån för gröna druvor. Detta är den vackra armagnac-regionen där d’Artagnan, den kände musketören, föddes. Sauvignon blanc används inte till armagnac men den har funnit sin plats bredvid de lokala druvorna.

The soil profile, calcareous and clay, in Pouilly-sur-Loire
The soil profile, calcareous and clay, in Pouilly-sur-Loire, copyright BKWine Photography

Den mycket rimligt prissatta Côtes de Gascogne 2017 är ett uttrycksfullt vin. Det är smakrikt, med en lång, frisk men ändå rund smak. ”Den vita kalkstensjorden påverkar och ger karaktär”, säger Henri. ”Kombinationen friskhet och rondör är typiskt för denna jord.” Han skulle kunna tänka sig att lägga detta vin en kort tid på en 60 hektoliters foudre. En liten aning ek skulle ge en extra dimension men samtidigt inte maskera något av frukten, tror han. (6 euro)

Druvorna till Touraine Sauvignon 2017 kommer från en sandig jord uppblandad med lera. Vinet är mer nordligt elegant med en god och tydlig smak av honung. Det är inte så grönt och aromatiskt som druvan kan vara ibland utan subtilare i karaktären. En god, klassisk sauvignon med dämpade aromer (8 euro).

Coteaux du Giennois är en liten appellation, ännu inte så känd, som ligger strax norr om Pouilly, på samma sida om floden. Coteaux du Giennois 2017 är opretentiöst men gott och med hög, fin syra. ”Detta är en terroir som har stor potential och som kan ge kraftiga viner.” Här finns förbättringsmöjligheter, tror Henri. (9 euro).

Comte Henry d'Assay sauvignon blancs
Comte Henry d’Assay sauvignon blancs, copyright BKWine Photography

Pouilly Fumé-vinerna visar upp en helt annan sida av sauvignon blanc.

Flinta-jorden kommer tydligt fram i Pouilly-Fumé Commune de Saint Andelain Argile à Silex 2017, tycker Henri. Här finns blommiga dofter och en mycket lång och stram smak. ”Stramheten är typisk för flinta”, säger Henri. Detta är en klassisk Pouilly-Fumé med finess och elegans (18 euro).

Pouilly-Fumé 2017, Commune de Tracy Calcaire. Här har vi portland-kalksten i jorden och i aromerna dominerar citrus. Smaken är bredare, lite fylligare, lite nötig. ”Det är bra att blanda flinta och kalksten, det ger ytterligare en dimension till vinet”, menar Henri. Jorden är mager med bara 30 cm matjord och sedan kommer 10 meter med kalksten. Uttagen blir naturligt små.

Druvorna till Pouilly-Fumés Les Garennes växer i kalkstensjord. Vinet lagras på 600- och 400 liters ekfat. ”Dessa storlekar påverkar vinet mindre än 225-liters-faten”, säger Henri. I årgång 2017 finns mogen melon och även liter mer exotiska frukter som litchi. Smaken är komplex, intensiv och lång. Ett välbalanserat vin med fin syra.

Under årens lopp har han lärt sig mycket om sauvignon blanc. Inte minst av Denis Durbourdieu, som var den störste sauvignon blanc-specialisten av dem alla. ”Han lärde ut ofta enkla saker”, säger Henri, ”som t.ex. att alla druvor som är goda att äta, är bra till vin. Simpelt men sant”.

Henri vill också gärna påpeka att väderleken under året naturligtvis påverkar vinerna men, menar han, de blir inte bättre eller sämre, bara olika. En sanning att minnas även det.

Henri och Corinne kommer säkert att lägga till nya viner, nya terroir till sin redan mycket intressanta portfölj. En utveckling som ska bli intressant att följa.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”Sauvignon Blanc And The Importance Of Soil: Sauvignon Blanc Expert Henri D’Assay Explains”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Du kan komma med och upptäcka de storartade sauvignon blanc-vinerna på BKWines vinresa till Nya Zeeland, och de som är mer präglade av varmt klimat på den fantastiska vinresan till Sydafrika, eller om du vill kominerna vinresan med en färd över Anderna, till Chile och Argentina, eller den mer klassiska versionen av sauvignon blanc på vinresan i Bordeaux och förstås på den magnifika vinresan till Loiredalen.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Bättre vinresor. BKWine vinresor

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?