Vino Nobile di Montepulciano 2015 och 2016, ett urval av de bästa vinerna

Dela / gilla:

Varje år på våren presenterar Vino Nobile di Montepulciano sina senaste årgångar på ”antepriman”. I år handlade det om 2016 och riserva 2015, det senare med lite extra lagring. Vino Nobile, som man ibland säger förenklat, är ett av de legendariska vindistrikten i Toscana och ett av de första att få beteckningen DOCG, den högsta i den italienska vinhierarkin. Årets lanseringar lovade gott. BKWine Magazines Åsa Johansson var på plats och ger dig här sitt urval av några av bästa vinerna.

Förväntningarna var högre än på länge på de nya årgångarna av Vino Nobile di Montepulciano 2016 och riserva 2015. Många av förväntningarna infriades men vinregionen har fortfarande för många producenter som använder för mycket ek, som tar bort sangiovesedruvans värdefulla frukt.

Montepulciano är också ett område som blir allt mer uppdelat mellan de olika producenterna. Det skapas mindre grupper inom regionen, som alla vill olika saker. Jag tror att det vore viktigt att hålla en gemensam riktning med klara målsättningar, gemensamma för producenterna, inte minst stilmässigt, för att kunna klara sig på den tuffa internationella marknaden. Men även för att kunna hävda sig mot Chianti Classico, som tagit stora steg framåt de senaste åren. Man riskerar också att hamna långt efter sin berömda granne, Brunello di Montalcino.

Årgången 2015, sedd som en av Toscanas alla bästa, håll måttet med många välgjorda riservor.

Den mer klassiska och svalare årgången 2016 visade en härlig elegans i många viner, något jag gärna ser mer av framöver.

Montepulciano village and landscape in Tuscany
Montepulciano village and landscape in Tuscany, copyright BKWine Photography

Här kommer mina favoriter:

Vino Nobile di Montepulciano 2016

Gattavecchi, Vino Nobile di Montepulciano 2016

En stram version av Vino Nobile di Montepulciano, med ren, frisk frukt, körsbär, lingon, med inslag av salvia och peppriga toner. I smaken eleganta tanniner och frisk smak av mogna lingon och körsbär, pepprig med ett långt fint avslut.

Tenuta Tre Rose ”Santa Caterina” (Bertani Domains), Vino Nobile di Montepulciano 2016

Inbjudande aromer av mogen frukt, blåbär och mogna körsbär, toner av timjan och lätt doft av cederträ och muskotnöt. Mjuka tanniner, fylligt och saftigt vin med välbalanserad syra. Långt fint avslut, en favorit!

Tre Rose Santa Caterina, Vino Nobile di Montepulciano
Tre Rose Santa Caterina, Vino Nobile di Montepulciano, copyright A Johansson

Tenuta di Gracciano della Seta, Vino Nobile di Montepulciano 2016

Friska, ungdomliga aromer, körsbär, gula plommon, vitpeppar, i smaken körsbär och plommon, sälta, strama tanniner, återhållen, frukten finns där, mycket elegant och stram, mycket bra!

Le Bérne, Vino Nobile di Montepulciano 2016

Aromer av björnbär, kaffe, läder, men inte tung utan ger ett ungdomligt intryck, i smaken djupa toner av kaffe och mörka björnbär med en tannin som är påtaglig och som bär upp tillsammans med en medelhög syra, medellångt avslut, bra!

Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2015

Icario “Vitaroccia”, Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2015

Härligt mogen frukt, söta dofter, mogna hallon, körsbär och jordgubbe, saftig med mjuka tanniner och utan allt för mycket ek. Medelkraftigt slut, mjuk som lämnar härliga frukttoner på tungan, bra!

Boscarelli, Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2015

Lågmälda, komplexa och intressanta aromer, bigarråer, mogna hallon, cederträ, timjan och salvia, hallonkola, härlig energi i munnen, en vibrerande frisk syra, balanserad med eleganta tanniner, stram men utan att vara trubbig, återhållen, väldigt elegant, mycket, mycket bra!

Lunadoro ”Quercione”, Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2015

Mycket lätt, lingondoft, röda äpplen, vilda körsbär, röd frisk frukt, mjuka låga tanniner, liten kropp, mycket ljus i färgen, frisk, lång, mycket frisk frukt, ingen ek, mycket bra.

Åsa Johansson är BKWines fotfäste i Italien. Hon bor i Florens sedan tidigt 2000-tal och hon är passionerat intresserad av allt italienskt. Hon kom till Italien för att läsa statskunskap och blev kvar.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Det är en särskild upplevelse att prova vinerna på plats, i deras ursprungsmiljö. På en vinresa till Toscana med BKWine får du prova många goda viner.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

BKWine vinresor. Vinresor som inga andra.

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?