Goda odlar-champagner och ”små hus” från Franska Vinlistan

Dela / gilla:

”Reklamutskicket du inte vill missa”, producentbesök från Champagne.

Det finns runt 3000 små champagneproducenter, odlarchampagner och liknade, men endast runt 300 så kallade ”hus”. ”Husen” är de stora, kända märkena men det är framför allt bland de andra, de små producenterna som man idag hittar de mest spännande champagnerna. BKWine Magazines reporter Sven-Olof Johansson gick på upptäcktsfärd bland det som Franska Vinlistan, en nätvinhandlare, erbjuder i Sverige och hittade många godsaker.

Det kanske rör sig om en handfull nyhetsbrev som lockar till läsning, innehåller något spännande och till och med skapar en viss iver. När Franska Vinlistans mejl plingar till och innehåller en inbjudan till producentbesök från Champagne är det helt omöjligt att låta bli. Drycken i sig är naturligtvis lockande men det är en ynnest att få möta producenten bakom vinet. Ungefär som att gå på bio och sitta tätt intill huvudrollsinnehavaren. Provningslokalen hos franska ambassadören är dessutom synnerligen passande för den mousserande drycken.

Bottles in pupitres in the cellars of Champagne Paul Dethune
Bottles in pupitres in the cellars of Champagne Paul Dethune, copyright BKWine Photography

Det mest påfallande intrycket efter dagens övning är värdet och vikten av att lagra champagne. En smaksak kanske, men jag tror att vi kan vara rörande eniga om att ett par år i källaren har effekt. Av en tillfällighet serverade jag en Paul Bara, Comtesse Marie de France 2004 förra helgen. Inköpt för fyra år sedan. Vi kan reflektera över moussen för ett ögonblick; en silkeslen känsla i munnen när tusentals fina, små bubblor fjäderlätt dansar omkring i munnen.

Samma vin (nej det är aldrig samma vin) serverades idag, på Champagnedagen, med årgång 2006. Moussen var forcerad, intensiv och näst intill blockerade andra subtila intryck. Med det menar jag ingenting negativt, Paul Bara Comtesse Marie de France 2006 var en av mina favoriter men kikar man på baksidan av etiketten anges tidpunkten för degorgeringen, vilken genomfördes för mindre än ett år sedan. Degorgeringen är en utomordentligt brutal process och det stackars vinet behöver naturligtvis tid för att återhämta sig.

Champagne Paul Bara, Bouzy
Champagne Paul Bara med Stéphanie Ducloux, Bouzy, copyright S-O Johansson

I stort sett samtliga viner som serverades under dagen var degorgerade under förra året och producenterna vill naturligtvis komma igång med försäljningen. Det är här åsikterna går isär men låt en vanlig standardchampagne ligga två eller tre år, så skall du se att det tittar fram en hel del nya nyanser.

Exakt samma effekt upplevdes med Paul Déthune, Cuvée Prestige Grand Cru där vi nyligen korkade upp en flaska inköpt för två år sedan. Den flaska vi smakade idag hade även den en livligare mousse vilket jag kan tycka ger en orättvis bild av ett synnerligen gott vin för 499 kr. Budskapet är helt enkelt, köp och lagra. När vi ändå är inne på Paul Dethune serverades ett lysande alternativ för dig som gillar blanc de noirs i deras Paul Déthune Grand Cru med basår 2015 för 475 kr. Läckert äpplig doft med tydligt röda toner. Jag kan nästan garantera att du prickar in den som en blanc de noir på en blindprovning.

Big barrels in the cellars of Champagne Paul Dethune
Big barrels in the cellars of Champagne Paul Dethune, copyright BKWine Photography

Vid ett och samma bord hade fyra producenter fått samsas om exponeringen mot oss vetgiriga provare. David Léclapart, Marguet, R Pouillon och Jaques Selosse. Den sistnämnda behöver knappast någon ytterligare presentation men när Selosse Initial har skenat iväg till 1350 kr är det kanske dags att se sig om efter något annat. Från David Léclapart serverades David Léclapart l´Amateur Premier Cru 2014 med en intensiv och spännande doft och knivskarp syra som fullkomligt ropade efter vidare lagring, 450 kr. Marguet serverade Marguet Shaman Rosé Grand Cru 2014 i ett glas fyllt av somriga toner. Vacker och med ett kvinnligt elegant anslag som på ett läckert sätt krockade med den snustorra effekten av noll dosage, 385 kr. En helt ny bekantskap var R Pouillon Brut Réserve 2014 där en varm och rik doft kombinerades med behaglig syra och tydlig grapefrukt i avslutet för ynka 333 kr. Vinerna presenterades av en påläst och underhållande Anders Landström.

Champagne Marguet Shaman 14
Champagne Marguet Shaman 14, copyright S-O Johansson

Under provningen fanns ett antal viner från den hyllade årgången 2008. Bland annat kvällens flaggskepp från Jacquesson, 2008 Jacquesson Avize Champ Cain med magisk krutrök, flinta och fräschör som dessutom kändes ung på ett härligt vitalt sätt. När vinmakaren Laurent Chiquet fyllde glaset med Jacquesson 2008 Dizy Corne Bautray log han och kallade det ”rätt druva från fel by”. Fängslande vital med en ljuvlig längd. Bägge ovan nämnda viner buteljerades 2009, degorgerades i april 2018 och betingade ett pris om 1495 kr hos Franska Vinlistan. Konnässör med fäbless för hög syra kan korka upp flaskan nu och njuta fullt ut men vinet har obestridligt massor att vinna på lagring.

Lacquesson Champagne
Lacquesson Champagne, copyright S-O Johansson

För dig som bor en bit utanför Stockholm kan Dramatenbiljetterna bytas ut mot en provning vid nästa weekend i Huvudstaden. Ett par timmar bland vinodlare, spottkoppar och jämlikar är en liten resa i sig. Stéphanie Ducloux från Paul Bara är professionell ut i fingerspetsarna och alltid lika varmt välkomnande. Sophie Déthune bjuder på så mycket av sig själv och skrockar glatt över hennes man som får stanna hemma på gården då hans engelska är så knagglig. Smaken och känslan av den höga syran sitter kvar när man tackar för sig och styr stegen längst Strandvägen in mot stan.

Provningen arrangerades av Franska Vinlistan, där du även kan köpa vinerna.

Sven-Olof Johansson är en vinentusiast i Stockholm med lång erfarenhet av att prova vin.

[box style=”rounded” border=”full”]

Vill du veta mer om champagne, om druvorna, om vinerna, om gastronomin, och framför allt om de spännande odlarchampagnerna så kan du läsa BKWines unika bok, Champagne, vinet och odlarna, späckad med information och tips.

[/box]

[box style=”rounded” border=”full”]

Det är ännu mer spännande att upptäcka alla variationer och nyanser i champagne på plats och hur det fungerar med den franska gastronomin, på en vinresa till Champagne med BKWine.

Res till världens vinländer med experterna på vin och specialisten på vinresor.

BKWine vinresor. Bubbligare och roligare vinresor.

[/box]

Oak barrels and a press in the cellars of Champagne Marguet
Oak barrels and a press in the cellars of Champagne Marguet, copyright BKWine Photography
Champagne Legras et Haas
Champagne Legras et Haas, copyright S-O Johansson
Bottles in pupitres in the cellars of Champagne Paul Dethune
Bottles in pupitres in the cellars of Champagne Paul Dethune, copyright BKWine Photography

 

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?