Piemontes skatt av mindre kända druvsorter

Dela / gilla:

Piemonte har ett rikt utbud av traditionella druvsorter som få känner till. Dags att upptäcka!

Vinregionen Piemonte i nordvästra Italien är mest känd för sina kraftiga nebbioloviner barolo och barbaresco, sina fruktiga barbera och söta moscato-viner. Men regionen har mycket mer än så att erbjuda. Piemonte rymmer en imponerande mångfald av druvsorter som ännu inte nått internationellt erkännande. BKWine Magazines gästskribent Sara Nässén har letat upp några av de ”andra” spännande druvsorterna som finns i Piemonte.

Många av de ursprungliga genuint piemontesiska druvsorterna har haft sin storhetstid långt bak i historien, men har under svåra tider blivit ersatta av mer stabila och produktiva sorter. Vissa sorter har fortsatt att odlas, men på grund av bristande kunskap har de hamnat i skuggan av regionens mer kända druvsorter.

Under de senaste decennierna har Piemonte sett en slags renässans för många ursprungliga druvsorter, om än i liten skala. Innovativa producenter experimenterar med nya metoder för tillverkning och med att ändra de traditionella vinernas image. Bakom deras arbete finns en vilja att bevara Piemontes rika kulturarv och biologiska mångfald och att erbjuda ett alternativ till likriktningen inom vinvärlden. Och, givetvis, för att sticka ut på en alltmer konkurrenskraftig vinmarknad där originalitet blir allt viktigare.

Några exempel på intressanta druvsorter att hålla utkik efter är nascetta, ruché, pelaverga och freisa.

Vineyards in Piedmont
Vineyards in Piedmont, copyright BKWine Photography

Nascetta

Nascetta, eller Nas-cëtta/Anascëtta som druvan traditionellt har kallats, är en halvaromatisk grön druva från byn Novello i Langhe där den även har en egen DOC (Denominazione di Origine Controllata). Odling av nascetta finns dokumenterad från cirka 140 år sedan. Det är en gammal men samtidigt ”ny” druvsort eftersom den länge var bortglömd och blev återupptäckt under 1990-talet. Eftersom den hamnat i glömska vet ingen riktigt hur den beter sig i flaskan, under längre tid, och vilket som är dess ”bästa” uttryck.  Producenter provar därför olika stilar, något som passar den mångsidiga nascetta. Druvan lämpar sig för lagring genom sin stabila syra och potentiellt höga alkoholhalt. Vissa hävdar att nascetta kan lagras så länge som upp till ett decennium.

Det är en känslig och oförutsägbar druvsort som inte är helt lätt att arbeta med, men när man lyckas väl så är det en druva med stor potential. Karaktäristiska drag för nascetta är örter och citrustoner i de lättare varianterna och tropisk frukt i de mer mogna varianterna. Nascetta överraskar i sin dubbla natur: aromatisk doft och mineralrik i munnen. Nascetta är motståndskraftig mot oxidation, pröva att lämna en flaska öppen några dagar och se!

Ruché

Det finns egentligen ingen dokumentation kring druvan ruché och dess historia bygger på muntlig sägen. Vissa menar att denna blåa druva kom till Piemonte genom adeln från Bourgogne, andra hävdar att den har sina rötter i området Asti där den odlas än idag.

Ruché hittar man i kommunerna Castagnole Monferrato och Scurzolengo i Asti. Den totala produktionen är mycket liten: bara 110 hektar fördelade på 7 byar och 23 producenter i ett område som sedan 2010 är DOCG (Denominazone di Origine Controllata e Garantita).

Traditionellt har ruché ansetts mest lämpad i blandningar, t.ex. tillsammans med barbera eller grignolino (en annan traditionell druvsort från Monferrato), för att ge doft och arom till vinerna. Ruché är nämligen ett väldigt aromatiskt rött vin fyllt med toner av blommor som ros och lavendel, röda bär och kryddor, som svartpeppar och koriander. Tack vare prästen Don Giacomo Cauda blev ruché räddad under 1970-talet, när den var på väg att försvinna helt. Det tackar vi honom för!

Vineyards and on old house in Piedmont
Vineyards and on old house in Piedmont, copyright BKWine Photography

Pelaverga

Pelaverga är en blå druva i några av Italiens minsta DOC:er och begränsad till endast 18 hektar i kommunerna Verduno (DOC Verduno eller Verduno Pelaveraga), La Morra och Roddi i Langhe. Med endast 12 producenter i hela världen som producerar pelaverga är det ett unikt vin!

Här har vi att göra med en helt annan typ av vin än Langhes Nebbiolo. Det är ljust klarrött i färgen, med medelfyllig kropp och typiska toner av körsbär, jordgubbe och vitpeppar. Genom sina mjuka tanniner passar det bra till lättare rätter, t.ex. vegetariska. Återigen har vi att göra med ett vin som under lång tid föll i glömska, men som senare återupptäcktes, i detta fall under 1970-talet. Idag är Pelaverga ett uppskattat vin för sin karaktäristiskt kryddiga bouquet. Druvorna är dessutom kända för att vara goda att äta som de är.

Freisa

Den blå druvsorten freisa var viktig i Piemonte under sent 1800-tal, men blev i hög utsträckning ersatt av barbera och dolcetto under 1900-talet. Det är en produktiv och motståndskraftig druva, och kanske just därför gav man varken placeringen av plantor eller vinifikationen särskild stor omsorg historiskt sett.

Trots att freisa haft sina försvarare genom tiderna fick druvan därför ett rykte att vara rustik och inte speciellt intressant. Traditionellt har freisa producerats som ett mousserande eller frizzante, lätt mousserande vin. Men idag arbetar allt fler producenter med freisa i en stilla version. Idag produceras vinet i 5 DOCG appellationer: Freisa di Chieri, Freisa d’Asti, Langhe Freisa, Monferrato Freisa and Colli Tortonesi Freisa.

Namnet freisa kommer från franskans fraise som betyder jordgubbe. Vinet har starka bäriga toner, men även tydliga tanniner och en hög syra. Inte för intet så har det visat sig att freisa är släkt med kändisen nebbiolo som också utmärker sig för sina tanniner. Det är inte lätt att tämja freisas starka och gröna tanniner, ytterligare ett skäl till dess historiskt blygsamma anseende. Men med dagens kunskap lyckas flera producenter göra strukturerade och kraftfulla freisa-viner. Kanske kommer de aldrig uppnå nebbiolos komplexitet, men varför skulle de? Piemontes rikedom ligger i dess variation.

Tips på producenter

Nascetta:

  • Elvio Cogno
  • Rivetto
  • Ettore Germano
  • Anna Maria Abbona

Ruché:

  • Montalbera
  • La Mondianese
  • Crivelli
  • Cantina Sant’Agata

Pelaverga:

  • Castello di Verduno
  • Fratelli Alessandria
  • Diego Morra
  • Bel Colle

Freisa:

  • G.D. Vajra
  • Domenico Capello
  • Gianni Vergnano
  • Scarpa

[Reds anm: Om du söker i sortimentet på Systembolaget så hittar du några av dessa viner, företrädesvis i importörernas beställningssortiment.]

Sara Nässén skriver på BKWine Magazine om italienska viner och vindistrikt, och har en master i Wine Culture, Communication and Management at UNISG, Pollenzo, Piedmont. Hon är för närvarande baserad i Piemonte.

Läs: Läs mer om Piemonte i vinboken om Piemonte från BKWine.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Res: Att prova alla dessa viner (eller i alla fall vissa, och massor med andra) på plats, är en upplevelse, på en vinresa till Piemonte med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

De mest upplevelsefyllda vinresorna. BKWine vinresor.

[/box]

Vineyards and hills in Barbaresco, Piedmont
Vineyards and hills in Barbaresco, Piedmont, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?