Lessona, en pionjär i Piemonte

Dela / gilla:

Nebbiolo är mer än Barolo och Barbaresco!

Det finns mycket mer att upptäcka i Piemonte än bara de stora välkända klassikerna Barolo och Barbaresco. Här sjuder det idag av nybyggaranda i små vindistrikt som är på väg att återuppbygga sin vinproduktion. Mycket, om än inte allt, handlar om nebbiolo i olika skepnader, ibland i stilar som du kanske inte är van vid, och från distrikt som du nog inte hört talas om. Lessona, Bramaterra, Gattinara, Boca, Ghemme, Sizzano… BKWine Magazines Åsa Johansson tar dig med på en upptäcktsfärd.

En kollapsad vulkan. En blomstrande vinregion som försvann. En handfull envisa producenter som kämpar sig tillbaka. Det här är inte en ny episod i ”Sagan om ringen” utan historien om Lessona, vinregionen i norra Piemonte som vill ha tillbaka sin plats i rampljuset.

Den här texten handlar om ett område som föll i glömska och som nu är på väg tillbaka. Vinlöss, sjukdomar i vingården, hagelstormar och en växande textilindustri satte i början på 1900-talet stopp för den tidigare blomstrande vinproduktionen i norra Piemonte. Man gick från 40 000 hektar till knappa två tusen. Vingårdar övergavs och uppslukades av skog. Efter de två världskrigen var det Barolo och Barbaresco som hade bäst vind i seglen och gjorde succé över de sju haven. I den norra delen av Piemonte satsade man istället på textilindustri, speciellt på produktionen av kashmir eftersom vattnet var så extremt rent just här.

Vineyards in Lessona and the Alps
Vineyards in Lessona and the Alps, copyright A Johansson

Men idag är Alto Piemonte, strax söder om alperna, på väg tillbaka. Klimatförändringar och extrema vingårdspriser i de berömda nebbioloregionerna ändrar spelreglerna. Idag är det producenter från Barolo och Barbaresco som intresserar sig för Alto Piemonte, och inte tvärtom. Roberto Conterno, från berömda gården Giacomo Conterno i Monforte d´Alba, har till exempel köpt den historiska gården Nervi i Gattinara och det viskas i korridorerna att andra kända producenter är intresserade av att köpa mark i området. Vindarna blåser allt starkare i Alto Piemonte och området får rejäl draghjälp av de karismatiska och viljestarka vinproducenter som inte är ett dugg rädda att satsa alla sina kort för att skapa en ny blomstrande (vin)framtid.

Förutsättningar i Lessona

-Jordmånen i Lessona är mestadels sand. Anledningen är en supervulkan som kollapsade på sig själv för 280 miljoner år sedan och drog upp en massa sand från de undre jordlagren, berättar Kerin O’Keefe från The Wine Enthusiast under ett föredrag i Turin om druvan nebbiolo med rubriken Royal Nebbiolo Grape.

Nebbiolo kallas spanna i den här delen av Piemonte. I Valle d´Aosta kallas den picotener och i Lombardiet chiavennasca. Det finns ett trettiotal biotyper av nebbiolo men det är fyra som fått mest uppmärksamhet. Nebbiolo bolla, nebbiolo lampia, nebbiolo michet och en fjärde, nebbiolo rosé, som idag räknas som en egen druvsort.

Soil profile in Lessona
Soil profile in Lessona, copyright A Johansson

-Det som är så speciellt med Lessona är pH-värdet i jordmånen som ligger runt 4,2–4,8. Det är en av de mest syrliga vinjordarna i världen, säger Daniele Dinoia som äger gården Villa Guelpa.

Han är en av eldsjälarna bakom Lessonas uppvaknande. Under våra dagar tillsammans lyser hans tilltro och vilja att föra tillbaka Lessona i rampljuset igenom i allt han säger och gör. Daniele har lång erfarenhet av vinindustrin, både i Toscana och i Piemonte. Tillsammans med sin fru har han köpt den gulfärgade villan, Villa Guelpa, byggd 1882, som de inrett med vackra möbler och modern konst. Vinerna görs nere i källaren i betongtankar och stora fat av slavonsk ek.

-För att behålla elegans och frukt i vinerna, berättar Daniele.

Daniele Dinoia, at Villa Guelpa, Lessona, Piedmont
Daniele Dinoia, at Villa Guelpa, Lessona, Piedmont, copyright A Johansson

På övervåningen kan man hyra fyra stora luftiga rum om man vill övernatta. Daniele har även en experimentell vingård där han planterat en klon av nebbiolo som heter cobianco.

-Det är en klon som klarar låga temperaturer, har kompakta klasar liknande pinot noir och som har en bra balans mellan bladverk och växtkraft. Den ger också eleganta viner med fin syrlighet och mogen frukt, berättar Daniele.

Lessona, annorlunda än Bramaterra, Gattinara, Boca, Ghemme, Sizzano…

Om Lessona har mycket sand så har vinregionerna Bramaterra och Gattinara, strax österut vulkanisk jordmån. Hoppar man över floden Sesia ännu ett steg österut ligger regionen Boca, även den med vulkanisk jordmån och även de mer lerhaltiga områdena Ghemme, Sizzano och Fara. Lessona är unik. Inte bara för sanden men också för att man är så extremt liten.

-I Lessona har vi endast 25 hektar totalt med vingårdar, alla producenter tillsammans! Vi är pyttesmå men har stor potential. I början på 1900-talet fanns det mer än 400 hektar i Lessona, fortsätter Daniele Dinoia.

Det är knappt en droppe i världens stora vinhav. Men vinerna från Lessona är något utöver det vanliga. De har vanligtvis ljusare färg än sina kusiner i Barolo och Barbaresco (som redan är ljusa till färgen!). De är supereleganta, komplexa men med lätt kropp och inbjudande aromer och med en sälta som röd tråd. För den som älskar nebbiolo är det här viner man inte får missa!

Nebbiolo from Lessona
Nebbiolo from Lessona, copyright A Johansson

I Lessona, till skillnad från Barolo och Barbaresco, får man även blanda i femton procent vespolina, uva rara och croatina. Vespolina är släkt med nebbiolo och ger toner av vitpeppar till vinerna.

Daniele från Villa Guelpa är inte ensam att brinna för det han gör. Han har god hjälp av övriga producenter. Bland annat Marco Rizzuti från den historiska gården Tenuta Sella.

-Vi har haft vingårdar sedan 1300-talet men idag har vi ett tjugotal hektar kvar i Lessona och Bramaterra, berättar Marco Rizzuti som äger Tenuta Sella.

-Mikroklimatet är väldigt speciellt här i Lessona för trots att vi är så långt norrut har vi ett milt klimat. Alperna skyddar från de kalla vindarna från Atlanten och vi har cypresser och till och med palmträd som överlever här, berättar Paolo Benassi, enolog hos Tenuta Sella.

-Vi har också stora temperaturskillnader mellan dag och natt som gör att aromer och tanniner hinner mogna ordentligt, säger Daniele Dinoia från Villa Guelpa.

-Våra viner lyckas behålla sin elegans, alkoholhalten överstiger sällan fjorton procent, säger Paolo Benassi från Tenuta Sella.

Lessona DOC bottles
Lessona DOC bottles, copyright A Johansson

Viljan att berätta om denna lilla vinregion gör att de nästan pratar i munnen på varandra. Det är en entusiasm som smittar av sig på oss som lyssnar. För visst hejar man alltid lite extra på den som startar i underläge?

En annan historisk gård är Massimo Clerico. Hans familj lever och gör vin i Lessona sedan 1640 men det var först 2003 som Massimo bestämde sig för att buteljera under eget namn.

-Totalt gör jag femton tusen flaskor på mina två och en halv hektar, berättar Massimo där vi står i vingården strax intill hans hus och tittar ut över kullarna där Alperna ståtar i bakgrunden. Massimo visar oss runt och det verkar som om han helst skulle vilja byta om och gå ut och arbeta på fälten istället för att stå och prata med oss. Men det gör inget för hans viner är väldigt uttrycksfulla och talar alldeles utmärkt för sig själva.

En ännu mindre producent i Lessona är La Badina som drivs av eldsjälarna Emidio och Rosa Di Betta. Deras lilla vita hus med bruna takbjälkar ser som taget ur en sagobok där det står i en glänta omringad av skog och buskar. När de köpte gården 1999 fanns det inte ens en väg upp till huset. I byn sa man att Emidio och Rosa var galna som köpte La Badina. Men skog rensades ut, vägen anlades och man planterade vingårdar.

Emidio di Betta at la Badina, Lessona, Piedmont
Emidio di Betta at la Badina, Lessona, Piedmont, copyright A Johansson

– Vi skördade för första gången 2008 och vi har idag en och en halv hektar med vinodlingar. Totalt gör vi 1500 flaskor och vi har planterat olika kloner av nebbiolo, berättar Emidio.

Han tar oss med in i den pyttelilla vinkällaren där en ståltank står inlindad i ett stort täcke.

-Vi har lite problem med den malolaktiska jäsningen i år, skrattar Emidio och klappar hjärtligt på tanken som om den vore av kött och blod och inte av stål.

A tank with a blanket at La Badina, Lessona, Piedmont
A tank with a blanket at La Badina, Lessona, Piedmont, copyright A Johansson

Runt hörnet ligger den lilla kyrkan där den lokala prästen en gång om året håller en mässa för att be högre makter om hjälp att hålla haglet borta.

-1905 var det en så svår hagelstorm att vinproduktionen aldrig kom igång igen, berättar Kerin O´Keefe under sitt föredrag.

Det kanske inte är ”Sagan om ringen”, men en historia fylld av dramatik och vardagshjältar finns det gott om i Lessona. Prova något av områdets viner, slut ögonen och var beredd på att du också kommer att bli förförd av Lessonas viner.

Gårdarna omnämnda i texten:

Åsa Johansson är BKWines fotfäste i Italien. Hon bor i Florens sedan tidigt 2000-tal och hon är passionerat intresserad av allt italienskt. Hon kom till Italien för att läsa statskunskap och blev kvar.

[box type=”info” size=”large” style=”rounded” border=”full”]

Piemonte är en fantastisk källa för spännande viner. Kom och upptäck vinerna på vinresan till Piemonte med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Den bästa upptäckarvinresan. BKWine vinresa.

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?