Nio-nätverk, viner på en nia

Dela / gilla:

Lämna ett orolig 2018 bakom oss för ett bättre 2019? Jubileumsviner som passar.

Vi lämnar bakom oss ett oroligt 2018, både i vinösa termer, med svårt väder, och för världen som helhet, och det är dags att tänka på 2019. Vilka viner ska man överväga om man, eller någon som man känner, har ett ”9-årsfirande” nästa år? Det finns många alternativ för de som vill öppna en speciell flaska detta år. Många årgångar som slutar på 9 har varit utmärkta. BKWine Magazines gästskribent Stuart George utforskar alternativen och berättar historier om några exceptionella viner som han har smakat.

I det stora hela var 2018 ett år att glömma. Förra året (snart) såg en fruktansvärd olycka i Genua och Syriens pågående tragedi. Skripalförgiftningen i den vanligen fridfulla engelska staden Salisbury orsakade relationerna mellan den brittiska regeringen och den ryska presidenten Vladimir Putin – som valdes för fjärde gången – att nå sin lägsta punkt på många år.

Det blev ett oväntat toppmöte i Singapore. En man som allmänt betraktas som en farlig vetvilling med en kärnvapenfixering och en hemsk frisyr träffade den nordkoreanska högsta ledaren Kim Jong-un. ”Fred i vår tid”, kanske.

11 november var hundraårsjubileet av slutet av ”det stora kriget”, första varldskriget.

Uppenbarligen blev den sjätte i linje att ärva den brittiska tronens gift med en amerikansk före detta skådespelerska. Jag var för upptagen med att titta på cricket för att märka det. Apple blev det första företaget att nå ett marknadsvärde på 1 miljard dollar.

Några av de helt fantastiska vinerna

Världen är fortfarande en orolig plats (med undantag för Apples aktieägare). Icke destomindre, låt oss försöka se 2019 med optimism.

Livet blir mer uthärdligt när du bryter bröd och njuter av stora viner med vänner och familj. Vinår som slutar på ”9” inkluderar några av alla tiders bästa.

2009

En serie högt prisade… bordeauxer

De bästa Bordeaux-slotten släppte sina 2009-viner till högre priser än någonsin – fyra eller fem gånger priset på 2008-or – baserat på en ”bästa någonsin”-hype. Tja, det var bäst sedan 2005. Bordeaux hausse skapades av pengar från Asien och av spekulanter. Men, som 1997, priserna sjönk för 2009-orna efter att de släppts ut på marknaden. Xi Jinping, som beviljades status som ”president på livstid” i mars 2018, kommer troligen fortfarande vara generalsekreterare för Kinas kommunistiska parti – det vill säga presidenten i Folkrepubliken Kina – när dessa viner har återvunnit sitt värde.

1999

Burgundiska storheter eller burgundiska bittra erfarenheter

Underbara röda bourgogner gjordes 1999. När vinerna erbjöds en primeur arbetade jag hos bourgognespecialisten Haynes Hanson & Clark under ledning av Anthony Hanson MW. Jag köpte en låda av Domaine Chandon de Briailles Pernand-Vergelesses 1er Cru Ile des Vergelesses (ett överväldigande namn för de flesta av våra enspråkiga klienter), som Chandon de Briailles vinmakaren Claude de Nicolay sa var det bästa hon någonsin gjort från denna vingård . Allt sedan länge försvunnet, tyvärr.

Det var en bra bourgogneargång för vita viner också, men den fruktade ”premoxen” – för tidig oxidation p g a olika möjliga orsaker (högre avkastande chardonnaykloner, vinifikationstekniker, lägre svaveldioxid[SO2]-nivåer, felaktiga korkar … Vem vet? ) – gör att det är en riskfylld affär att skaffa (och servera) dessa viner.

Domaine Jacques Prieur Montrachet 1999 smakade jag på domänen 2005 och det hade tillräckligt med syra för att indikera att den skulle lagras i ytterligare tio år. Men 20 år kan vara optimistiskt.

Chateau Beaucastel 1999, Chateauneuf-du-Pape
Chateau Beaucastel 1999, Chateauneuf-du-Pape, copyright BKWine Photography

Det var en bättre Bordeaux-årgång än vad man skulle kunna vänta sig med tanke på det åskväder som slog ner med hagel över hela regionen. Lafites 1999 genomsnittliga Wine-Searcher-poäng är 92, vilket gör den lika bra som den berömda 1961 till nästan en tredjedel av priset.

Château Margaux 1999 var ”undervärderad”, tyckte den nu avlidna Paul Pontallier, på grund av den stora årgången 2000 som följde. Avsmakad tillsammans med honom vid ett evenemang i London för några år sedan, var 1999 ” vad Château Margaux står för – balans, delikatesse, mjukhet och styrka”, sa Pontallier. Pavillon Rouge du Château Margaux 1999 var utsökt söt och saftig.

En mintig och pepprig Château Angélus ’99 smakade jag med gårdens président du directoire Jean-Bernard Grenié, som berättade om hagelstormen som slog ner Saint-Émilion den 5 september 1999 – klockan 20.00, för att vara exakt – och lämnade ett 5 cm tjockt lager hagel på marken. Ausone, som ligger bara 600 meter från Angélus, var helt opåverkad – ett så bra argument för den klimatiska aspekten av terroir som man kan hitta.

Andra 99-or som jag haft nöjet att prova på mina resor inkluderar Tyrrells Semillon, som Bruce Tyrrell förklarade var ”ett resultat av den bästa skörd vi har haft under hela 1990-talet”. Klein Constantias Vin de Constance 1999 hade en karakteristiskt intensivt söt och rik konsistens, som smält honung.

Domaine Pech Redon La Centaurée 1999
Cork, Domaine Pech Redon La Centaurée 1999, La Clape, Languedoc, copyright BKWine Photography
Klein Constantia Vin de Constance 2008
Klein Constantia Vin de Constance 2008, copyright BKWine Photography

Och så var det champagne

Några utmärkta champagner gjordes 1999. Dom Pérignon smakades vid lanseringent med Richard Geoffroy. Vid den tiden var doften en påminnelse om vit bourgogne – kanske en ung Chassagne-Montrachet 1er Cru – med sina finlemmade dofter och i smaken en röd frukt som påminde om pinot noir. I alla årgångar är blandningen nära 50/50: ”Dom Pérignon är Yin och Yang av champagneblandning”, sa Geoffroy.

Cristal 1999 var Jean-Baptiste Lecaillons första årgång som ansvarig. Både 1996 och 1999 var mogna årgångar och ingen chaptalisering var nödvändig. ”Skillnaden mellan dem”, förklarade Lecaillon, ”är syran. 1999 har mycket låg syra… (Den är) väldigt mjuk, mild och rund”.

Vid en middag i oktober 2018 organiserad av den generösa värden Omar Khan från International Business and Wine Society serverades en sent degorgerad magnum av 1999 Champagne Henriot Cuvée des Enchanteleurs ”Eclipse” – namngiven efter den totala solförmörkelse den 11 augusti 1999 och ”en raritet nu”, som gästerna fick veta. Dent degorgerade flaskor är ofta inte i min smak – jag tycker inte om jästbottensatspåverkade, reduktiva champagner – men Eclipse’99, huvudsakligen med chardonnay, var lika strålande som, ja, så strålande som solen efter en solförmörkelse.

Az. Agr. Fattoria La Monacesca Verdicchio di Matelica Riserva ”Mirum” 1999 (hur många andra viner har tio ord i sitt namn?) är ett vitt vin från långt bort från den burgundiska allfartsvägen. Näar jag provade den 2006 höll den just på att lära sig att gå och nu kan det springa. La Monacesca ägare Aldo Cifola ansåg 1999 vara ”ett verkligt magnifikt år för oss, möjligen det bästa någonsin”.

Som en slutklang av årgången 1999 rundar Szepsy Tokaji Esszencia av det snyggt. Med endast 2% alkohol är detta strängt taget inte vin alls, bara lite alkoholhaltig druvsaft. Med 500 g / l restsocker – det vill säga 50 % av vinet är rent socker – var det smärtsamt sött men inte alls smetigt: 16g / l syra, att jämföra med mindre än 1g / l för en vit bourgogne. Häpnadsväckande.

Tokaj bottles waiting to mature. 1999, 5 puttonyos Aszu
Tokaj bottles waiting to mature. 1999, 5 puttonyos Aszu, copyright BKWine Photography

1998: att bli myndig

De stora vinerna från årgången 1998 täckta vi in i förra årets översikt, men det är värt att nämna dem igen för de som firar 21 års födelsedag eller annan årsdag, vilket kan vara en ursäkt för att öppna några flaskor av högra strandens magnifika 98or. Cheval Blanc och La Fleur-Pétrus, till exempel, som, när jag senast smakade var personifikationen av modern utsökt bordeaux – polerat, läckert så att man bara vill ha mer.

Cuvee Sierra Leone 1998, Domaine Peyre Rose, Languedoc
Cuvee Sierra Leone 1998, Domaine Peyre Rose, Languedoc, copyright BKWine Photography
Magnums 1998 & 1994, Chateau de Beaucastel, Domaines Perrin, Chateauneuf du Pape
Magnums 1998 & 1994, Chateau de Beaucastel, Domaines Perrin, Chateauneuf du Pape, copyright BKWine Photography
Mas La Plana 1998, Torres, Penedes
Mas La Plana 1998, Torres, Penedes, copyright BKWine Photography

1994: Tjugofemman

Högra stranden hade också ett bra år 1994, vilket ger bra köpmöjligheter för 25 års jubileumsfester. Merlot- och cabernet franc-druvorna skördades tidigare än den senare mogna cabernet sauvignon, som drabbades av regn i september.

Det var en utmärkt Rioja-årgång – lika bra som 1964 ansåg en del – även om mina erfarenheter har varit blandade. En 1994 CVNE Imperial Gran Reserva smakad 2005 var redan på väg att bli uttorkad och en 1994 Viña Real Gran Reserva hade gått så långt som den rimligen kunde. 1994 Contino Reserva var mycket nedslående. Kanske hade jag en dålig dag.

1989

Revolutionerande

1980-talet slutade med en smäll i de flesta av Europas klassiska vinregioner. På 200-årsdagen av den franska revolutionen var Angélus 1989 kanske en föregångare i slottets ”big is beautiful”-stil för 21:a århundradet. Cheval Blanc 1989 var redan brun när jag provade den 2007 men visade ett mycket större färgdjup än 1990 och en fräschare och mer attraktiv doft. Den extremt tidiga skörden (som började den 7 september) reflekterades tydligt i den skarpa syran och en aning tuffa tanniner. Med en hårsmån bättre djup och längd överskuggar 1989 Cheval Blanc 1990:an och visar på hur ologiska dagens priser är: 1989 kostar mindre än halva priset av 1990.

Château Margaux 1989 var ett mästerverk som ”kombinerar kraft och subtilitet”, sa Paul Pontallier. Det var nästan sockersött charmigt, som en internationell playboy. Men oemotståndlig att dricka.

Jaboulets Hermitage La Chapelle 1989 är en av de bättre årgångarna av detta vin. En magnum av Pommery Cuvée Louise 1989 var lite bränd på slutet, men högt prisad av några av de andra provarna.

Cuvee Constance 1989, Domaine Huet, Vouvray, Loire
Cuvee Constance 1989, Domaine Huet, Vouvray, Loire, copyright BKWine Photography
Chateau La Louviere 1989, Pessac Leognan, Graves, Ch Couhins Lurton 1990, Ch La Louviere 1978, Couhins 1970. Bordeaux
Chateau La Louviere 1989, Pessac Leognan, Graves, Ch Couhins Lurton 1990, Ch La Louviere 1978, Couhins 1970. Bordeaux, copyright BKWine Photography
Chateau Cheval Blanc 1989, Saint Emilion, Bordeaux, France
Chateau Cheval Blanc 1989, Saint Emilion, Bordeaux, copyright BKWine Photography
Chateau Haut Marbuzet 1989, Bordeaux, cork
Chateau Haut Marbuzet 1989, Bordeaux, cork, copyright BKWine Photography

1979

Ett sött år

Inga minnesvärda röda bordeaux gjordes 1979 men det var ok för sauternes. Röd bourgogne var inte alls något att glömma direkt men försvann från horisonten bakom den mycket överlägsna 1978. Italiens främsta regioner i Toscana och Piemonte hade ett framgångsrikt år 1979. Wynn’s Coonawarra Estate 1979 var trevligare än de flesta av de äldre årgångar som jag provade av detta vin i en vertikal med Wynn’s vinmakare Sue Hodder.

Champagne 1979 är att notera därför att det var den första årgången av Krugs Clos du Mesnil. Cristal 1979 provade jag i magnum som var degorgerad 1984. Det var honung, fortfarande krispig och en mycket trevlig Cristal.

Reserva 1979, Adega cooperativa de Borba, Alentejo, Portugal
Reserva 1979, Adega cooperativa de Borba, Alentejo, Portugal, copyright BKWine Photography
Louis Jadot Clos de la Roche 1979 Grand Cru Burgundy
Louis Jadot Clos de la Roche 1979 Grand Cru Burgundy, copyright BKWine Photography

1969

Ett halvt sekel med värdighet

Femtioåringarna kan fira sitt halvsekel med röda viner från Bourgogne, södra Rhône eller Kalifornien. När jag senast stötte på Hermitage La Chapelle 1969 var den på väg in i maderisering och är förmodligen nu förbi platsen utan återvändo. Dom Pérignon 1969 Oenothèque (eller Œnothèque, enligt den helt opretentiösa etiketten) hade en skimrande guldfärg och en doft som var ”mer brun än grå”, enligt Richard Geoffroy. Det var den sista DP-årgången där man använde ekfat, vilket kan förklara de tätare dofterna och att det var ”fyrkantigt, lite grovt runt kanterna” i munnen.

Naoussa 1969, Boutari Wineries, Steinmachos, Macedonia, Greece
Naoussa 1969, Boutari Wineries, Steinmachos, Macedonia, Greece, copyright BKWine Photography
The vinotheque with magnums of 1969 Brut, Champagne Deutz, Ay
The vinotheque with magnums of 1969 Brut, Champagne Deutz, Ay, copyright BKWine Photography
The Dalmore Constellation Collection 1969 whisky
The Dalmore Constellation Collection 1969 whisky, copyright Roland Eriksson

1959

Om du är 60 år gammal år 2019 kan du kanske hitta en flaska från någon den stora 1959-årgången från Bordeaux eller Bourgogne. Det närmaste jag har varit detta är Vieux Château Certan 1959. Korken från denna flaska var i utmärkt skick och märkt med ”1er Grand Cru Pomerol” (jo). Vinet var avrundat och harmoniskt med betydande kraft och långt större djup än 1964 eller 1975. En mycket imponerande VCC.

Viña Real Gran Reserva 1959 var härlig. Château Ksara Clos St Alphonse 1959 från Libanon var mycket mindre tilltalande.

Chateau Caillou Barsac Sauternes, 1921, 1937, 1959
Chateau Caillou Barsac Sauternes, 1921, 1937, 1959, Bordeaux, copyright BKWine Photography
1959, 1961, 1966 Couvent des Jacobins, Saint Emilion, Bordeaux
1959, 1961, 1966 Couvent des Jacobins, Saint Emilion, Bordeaux, copyright BKWine Photography

1949

“The days of our years are threescore years and ten; and if by reason of strength they be fourscore years, yet is their strength labour and sorrow; for it is soon cut off, and we fly away”…

Psalm 90 ger oss 70 år, så om du har råd med det skäm bort dig med ett exemplar av de stora 1949-vinerna från Bordeaux eller Bourgogne, som nu är extremt sällsynta och dyra. Gammal Rioja är billigare. Viña Real Gran Reserva 1949 var ett underbart exempel.

Chateau Mouton Rothschild cork 1949, Bordeaux
Chateau Mouton Rothschild cork 1949, Bordeaux, copyright BKWine Photography

1939

Fredlig, inte särskilt

Sauternes var inte alls dumt 1939 men det är i stort sett allt. Det finns ett undantag som jag har smakat två gånger.

Även om det spanska inbördeskriget förklarades vara slut av Franco efter att republikanerna gav upp den 1 april 1939 så var Spanien fortfarande i kaos på hösten. I Rioja var skörden inte alls högsta prioritetoch sålunda var många druvor kvar, hängande på vinstocken, och blev drabbade av botrytis tills någon kunde plocka dem. CVNE Corona Reserva Blanco Semi Dulce 1939 är troligen tillverkad av botrytis-drabbade viura, med några malvasia och macabeo, men ingen verkar veta (eller bry sig). Det lämnades att åldras i träfat i mer än 30 år tills det ”återupptäcktes” i början av 1970-talet och slutligen buteljerades, med endast runt 1 000 producerade flaskor. En sådan överväldigande attack med sötma, syra och oxidation är en tillägnad smak – en Bordeaux-negociant som var med vid en provning förklarade att vinet ”inte var i min smak” – men detta är ändå en extraordinär insats från en period av stor omvälvning för Spanien.

1929

1929 var en fin årgång för sauternes och röda bourgogner. Som med 1899 och 1900 (och 1948 och 1949 [och 1947!] och 1988 och 1989 etc) är detta ena halvan av ett par av exceptionella konsekutiva år i Bordeaux, även om vissa av vinerna kan orsaka stor tvist – till exempel Haut-Brion, som för vissa provare är storslagen; för andra är den kokt och överextraherad.

Jag har bara en anteckning för ett 1929-vin. Château Haut-Bailly 1929 provades från en flaska ur Graham Lyons kollektion (såld av Zachys 2008). I det stora hela var det i utmärkt skick för ett 80-årigt vin och en bra flaska som denna kan fortfarande ge stor njutning.

Traditional style Swedish wooden painted barn, dated 1929
Traditional style Swedish wooden painted barn, dated 1929, copyright BKWine Photography

1919, 1909, 1899,…

Ett helt århundrade

Hundraåringar som letar efter viner från 1919 kan försöka med röd bourgogne, det var en stor årgång. Men i Bordeaux var det ett knepigt år som gav viner med hög VA. Sauternes var bra 1909.

När de lanserades ansågs 1889 bordeaux vara exceptionell, men dyrt – ”The Horror! The Horror!” säger Kurtz i Joseph Conrads ”Mörkrets hjärta”, publiceras i serieform i Blackwoods tidskrift 1899. Försök med en sauternes 1869 om du kan hitta (och har råd med) det.

Så det finns gott om alternativ för de som firar ett jubileum år 2019. Det finns dock en stor vinproducerande region som aldrig har visat framfötterna under ett 9-år. Douro producerade inte årgångsport värda att lägga på minnet i någon av de ovan nämnda årgångarna. Men det finns alltid de underbara Tawny som man kan njuta av för 10-, 20-, 30- och 40-årsjubileer.

Läs också om jubileumsvinerna på ”8”.

Stuart George, baserad i London, är grundare och VD för Vins Extraordinaires, som erbjuder fina och sällsynta vinupplevelser och försäljning till företag och privata kunder. Han är också en mycket erfaren vinskribent och redaktör med också en lång erfarenhet från den internationella marknaden för exklusiva viner.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?