Sockerhalter i champagne och annat mousserande vin: brut etc

Dela / gilla:

Kan vi en gång för alla etablera vad som är sant och korrekt om brut, sec-dry, demi-sec osv?

En del myter eller felaktigheter är mer efterhängsna än andra. En av dessa är hur mycket socker det är i champagne och andra mousserande viner. Gång på gång repeteras felaktiga siffror om detta, i artiklar, på internet och till och med i böcker (till och med de allra nyaste). Det är väl knappast något livsavgörande problem, men om man nu ska berätta exakt hur många gram socker olika beteckningar betyder så kan det ju vara bra att få siffrorna rätt.

I stort sett alla mousserande viner har en indikation på etiketten hur mycket socker vinet innehåller. Här är de gränser som gäller:

  • Brut nature, pas dosé, zéro dosage: 0-3 gram per liter, och inget socker tillsatt
  • Extra brut: 0-6 g/l
  • Brut: 0-12 g/l
  • Extra dry: 12-17 g/l
  • Sec / dry: 17-32 g/l
  • Demi-sec: 32-50 g/l
  • Doux: >50 g/l

Termerna ovan är de som vanligen används på champagne, men de används även ofta på andra mousserande viner. Samma gränser gäller för alla mousserande viner inom EU.

Brut nature at Champagne Piot-Sévillano
Brut nature at Champagne Piot-Sévillano, copyright BKWine Photography

Några saker värda att notera:

De enda nivåer som överlappar är de tre torraste. Det torde bero på att brut nature och extra brut är ganska nya beteckningar. Traditionellt har man bara använt brut, men eftersom det på senare år blivit populärt med lägre ”dosage” (mer om det nedan) har man infört de två torrare nivåerna för att markera extra torra mousserande viner.

Sockerhalten regleras med det som kallas dosage: Innan man sätter i den slutgiltiga korken tillsätter man en vätska kallad liqueur de dosage (även kallad liqueur d’expédition). Det är en blandning av socker och vin. Mest socker, mellan 500 g och 700 g socker per liter. Man tillsätter en liten mängd av denna vätska för att få sockerhalten i vinet till den nivån man vill.

De flesta champagner och andra mousserande viner ligger på mellan 6 och 12 gram per liter idag, dvs brut.

Sugar platform (right) and dosage mixing tank at Champagne Gaston Chiquet
Sugar platform (right) and dosage mixing tank at Champagne Gaston Chiquet, copyright BKWine Photography

Om det vore ett stilla vin så skulle sockerhalter upp emot 12 g ge en märkbar sötma. I champagne är det ofta inte fallet. Det smakar torrt även med så mycket socker, eftersom syranivån är mycket hög. Hög syra balanserar sötman och gör att det smakar torrt ändå. Sockret get bara en liten extra rondör och fyllighet.

I en brut nature, med dess synonymer, får man inte tillsätta någon dosage alls. I alla de andra nivåerna gör man det.

Det kan ju vara lite förvirrande med beteckningarna extra dry och dry (eller sec), som inte alls är torra. Ibland upprörs folk över detta och tycker att det är någon sorts falsk marknadsföring (t ex skandalreportageförfattaren Mats Erik Nilsson i Chateau Vadå, som även han anger fel sockerhalter) eller fransk lömskhet. Sanningen är nog snarare den att förr i tiden var champagne mycket söt, sockerhalter på långt över 100 g/l förekom. Så när man då började med lägre sockerhalter var faktiskt dessa nivåer (jämförelsevis) torra.

An old machine for doing the dosage at Champagne René Rutat
An old machine for doing the dosage at Champagne René Rutat, copyright BKWine Photography

De riktigt torra vinerna, extra brut och non-dosé, kan bli nästan överväldigande torra och krispiga. Det faller inte alla på läppen, även om det är ganska trendigt idag. En bra version av ett sådant vin kan få en fantastisk elegans och finess, men en mindre skickligt gjord non-dosé kan bli allt för skarp och kärv. Det finns bra och mindre bra, som med alla viner.

Som jag nämnde, dessa nivåer gäller för alla mousserande viner inom EU. Men termerna kan vara olika i olika länder och regioner:

  • Brut nature: naturherb, bruto natural, pas dosé, dosage zéro, natūralusis briutas, īsts bruts, přírodně tvrdé, popolnoma suho, dosaggio zero, брют натюр, brut natur
  • Extra brut: extra herb, ekstra briutas, ekstra brut, ekstra bruts, zvláště tvrdé, extra bruto, izredno suho, ekstra wytrawne, екстра брют
  • Brut: herb, briutas, bruts, tvrdé, bruto, zelo suho, bardzo wytrawne, брют
  • Extra dry: extra trocken, extra seco, labai sausas, ekstra kuiv, ekstra sausais, különlegesen száraz, wytrawne, suho, zvláště suché, extra suché, екстра сухо, extra sec, ekstra tør
  • Sec: trocken, secco, asciutto, dry, tør, ξηρός, seco, torr, kuiva, sausas, kuiv, sausais, száraz, półwytrawne, polsuho, suché, сухо
  • Demi-sec: halbtrocken, abboccato, medium dry, halvtør, ημίξηρος, semi seco, meio seco, halvtorr, puolikuiva, pusiau sausas, poolkuiv, pussausais, félszáraz, półsłodkie, polsladko, polosuché, polosladké, полусухо
  • Doux: mild, dolce, sweet, sød, γλυκός, dulce, doce, söt, makea, saldus, magus, édes, ħelu, słodkie, sladko, sladké, сладко, dulce, saldais
Liqueur d'expédition (dosage) at Champagne André Heucq
Liqueur d’expédition (dosage) at Champagne André Heucq, copyright BKWine Photography

De sockerhalter som felaktigt anges är ofta dessa:

  • Brut 0-15 g/l
  • Extra dry 12–20 g/l
  • Sec / dry 17–35 g/l
  • Demi-sec 33–50 g/l
  • Doux >50 g/l

Det mesta är fel men inte allt… Till och med Systembolaget anger för närvarande dessa nivåer på sin sajt.

Kanske beror det på att reglerna förr i tiden såg annorlunda ut, med bl a brut upp till 15 g/l. Många har ju en tendens att skriva av gamla källor och då kan det bli fel. Men det är faktiskt tio år sedan EU fastlade de nivåer som jag nämnde först i artikeln (2009).

Här kan du se EUs officiella dokument om sockerhalter i mousserande vin och även i stilla vin.

Och här kan du läsa Comité Champagnes (de som styr champagne) egen förklaring om sockerhalterna.

Dry-sec and brut nature at Champagne Noël Bazin
Dry-sec and brut nature at Champagne Noël Bazin, copyright BKWine Photography

Vill du veta mer, och läsa en av de få böcker som går tillbaks till ursprungskällorna, men som även berättar spännande historier om dagens och gårdagens champagneproducenter, så ska du läsa vår bok om champagne: Champagne, vinet och odlarna.

Ett tips kan vara att inför alla härliga middagar som stundar att pröva lite olika ”sockernivåer”. Leta rätt på en zéro dosage, en extra brut och en brut och jämför. Fast var noga med detaljerna och kolla upp vilken dosagen är på producentens sajt eller hos importören (eller kanske Systembolaget?). För en brut kan ju faktiskt vara under 6 eller under 3 gram per liter också, även om den normalt ligger runt 7-10 g/l. Och varför inte också jämföra champagne med några av de andra utmärkta mousserande vinerna som finns idag. Det är inte ”billiga alternativ” utan kvalitetsviner med sin alldeles egna karaktär.

Skriv sedan en kommentar här nedan om vad du tyckte om de riktigt torra!

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Det absolut bästa sättet att utforska champagne är att resa dit, och då allra helst på en vinresa till Champagne med BKWine med massor av goda viner och lyxig mat.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor med mer och godare bubblor. BKWine vinresor.

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

3 svar

  1. Vilken fantastiskt bra artikel, Per!

    Det är alltid en stor glädje att läsa era texter.
    Jag dricker själv så lite champagne så jag är kanske lite fel människa att bedöma sånt, men jag gillar nog mest mousserande viner med runt 7-10 g/l ”sockernivå”.

  2. hej hittade denna artikel om socker i!
    CC säger ”Brut nature”, ”pas dosé” ou ”dosage zéro” contains zero dosage
    and less than 3 grams sugar per litre –
    fick lära mig för länge sedan att mindre 3 gr socker kommer man inte undan i vin!
    Stämmer det? Stämmer det för champagne?
    Dosage liqueur: doux more than 50 grams of sugar per litre… innebär alltså att det finns 53 gram av sockerarter/Liter i denna typ! Har för mig att franskt bubbel kan diffa på just +-3.
    Kan du räta ut frågetecknen!!
    Vänligen Mr Saten

    PS hur klassas Marne-2021 skörden???

    1. Brut nature (med alternativa beteckningar) är utan dosage och maximalt 3 gram socker i vinet. De regler som jag beskriver i texten gäller för samtliga mousserande viner inom EU.

      Ett färdigjäst vin kan utan vidare ha under 3 g. Normalt har ett färdigjäst torrt vin mindre än det.

      Det kan förekomma att jäsningen slutar innan dess men det är nog mer undantag än regel.

      Doux innebär mer än 50 g. T.ex. 53 eller 120 eller vad som helst annat. Jag är osäker på vad du menar med att ”franskt bubbel kan diffa +-3”. Om du menar att det kan vara 47 g men fortfarande klassas som doux vet jag inte. Skulle inte tro det. Om det är 53 g så spelar det ju ingen roll. Är ju doux. Och skulle heller inte tro att det är något specifikt för Frankrike.

      Det finns säkert en tolerans, men jag skulle gissa att den inte är så stor som 3g. Det skulle slå väldigt mycket på de torrare varianterna.

      Marneskörden? Ja du, det var ett mycket komplicerat år med oväder och sjukdomar och annat elände. Det kan nog variera ganska mycket från plats till plats, men trots det nog bra på många ställen. Men liten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?