Riesling som man vill ha den, från Mosel och Sybille Kuntz

Dela / gilla:

”Mosel är perfekt för riesling, varför skulle jag odla något annat?”

Sybille Kuntz är den senaste generationen i en lång kedja av vinodlare i Moseldalen. Sedan hon tog över familjens vingård för mer än 30 år sedan har kvaliteten kommit upp i en annan dimension. Till skillnad från många andra i Tyskland gör hon ett litet antal viner, sex stycken. De går från krispiga och kruttorra till överväldigande söta. BKWine Magazines reporter Sven-Olof Johansson träffade Sybille i Stockholm och provade vinerna, plus lite bonus.

Många gånger säger etiketten en hel del om producenten. Billigt vin med pampiga och pråliga etiketter med guldornament som vore den gjord för franska hovet. Eller den unga och kaxiga producenten som valde en tecknad boxare att pryda sin flaska. Sybille Kuntz etiketter är rena, tydliga, okonstlade och utan spretiga detaljer. Precis på det sätt jag uppfattar henne som vinmakare. Ett kompromisslöst fokus på innehållet i flaskan.

Sybille Kuntz Tasting
Sybille Kuntz Tasting, copyright SO Johansson

Tar man sig tid att läsa på om olika producenter slås man ofta av hur många generationer som odlat vid på samma ägor. Från tidigt nittonhundratal och ibland mycket längre än så. Men många gånger får jag känslan att det är den nuvarande generationen som satt sin prägel på vinet. Inte alltid naturligtvis men så är intrycket om Sybille Kuntz. Hon är den senaste generationen i ett långt led av vinproducenter och driver idag Sybille Kuntz Weingut i Lieser i Mosel-dalen.

Sybille Kuntz har en bestämd uppfattning om hur rankorna skall bindas upp, vilka bekämpningsmedel som inte får användas, exakt när det skall skördas och framför allt vilken druva som skall odlas. Här är det bara riesling som gäller. Hon säger flera gånger frasen ”varför ska jag odla något annat när jorden är perfekt för riesling?” Ogräs och en flora av örter mellan raderna av rankor välts ned i jorden igen för att ge nytt bränsle till det som skall växa.

En familj med lång tradition av odling, men vinernas karaktär får nog tillskrivas henne själv. Ett medvetet arbete sedan hon tog över 1981, odlat ekologiskt sedan 1990, beslöt sig för att gå över till biodynamisk odling 2011 och slutligen biodynamiskt certifierad 2016. Trettiosju skördar sätter sina spår.

Idag styrs produktionen till sex viner. Instegsvinet Riesling Qualitätswein 2016 finns på Systembolaget med nummer 74358 för 189 kr. Ljusa toner med en krispig fräschör.

Kuntz Riesling Spätlese trocken 2012 är ett rejält kliv upp mot detaljrikedom och tydliga intryck. Ett rikt och kraftigt anslag, sköna mognadstoner med gula frukter, mineral och kryddor. Syran är lättsamt ungdomlig, mineralerna finns där och smaken är lång. Det är alltid frestande att vurma för ytterligare lagring men här är alla detaljerna redan på plats. Nr 74651 för väl värda 279 kr.

Från upplevelsen ovan till ren kontemplation när glaset fylldes med Kuntz Riesling Goldkapsel 2003. Diskret, elegant och mängder av subtila detaljer. En ljuvlig torr auslese där hög viskositet ger en fet och fin känsla i munnen. 15 års lagring skapar helt nya nivåer. Syran upplevdes som ett långt och härligt grepp. Den här finns inte på Systembolaget men vittnar tydligt om lagringsdugligheten i Sybilles viner. 14 % alkohol.

Alla trevliga tillställningar avslutas med något sött och Sybille serverade en förtrollande trio med ökande söthetsgrad. Vid bordet hördes kvittrande och glada stämmor som trumfade varandra med matchande efterrätter. Jag avbröt dem inte vid bordet men här bakom tangenterna kan jag passa på och säga precis vad jag vill. Varför skall man vänta till måltidens absolut sista rätt med viner som med sin helt underbara syra ger så pass fräscha upplevelser?

Kuntz Riesling Helden 2005 med 50g socker per liter, en syra på 8,5 gram och 14 % alkohol. En magisk kombination av sötma och syra. Eller en Kuntz Beerenauslese 2011 med lika hög fräschör där 100 gram socker fullt uppbackad av syran känns läckert fräsch. Tungviktaren Kuntz Trockenbeerenauslese 2011 mäter hela 285 gram socker per liter, har en sanslöst rik doft, sammetslen känsla och berikande sötma. Detta vin särbehandlas vid skörden och druvorna till det läggs i en egen låda där samtliga druvor är fullt angripna av botrytis. Om gästerna har hunnit bli lite salongsberusade till efterrätten gör du bäst i att behålla vinet och istället ta ett glas nästa gång du med kvicka och pigga smaklökar står och lagar mat.

Riedlin Rosé 2016
Riedlin Rosé 2016, copyright SO Johansson

Slutligen går det inte att hålla sig för att flagga för ett härligt rosévin, Riedlin Rosé 2016, Nr 70395. Mitt i juletider tänker du, men vad sägs om att släppa handbromsen ett tag? Titta på jänkarna, där dricks det rosé i mängder på after-ski:n i Aspen.

Sybille och hennes man Marcus Kuntz-Riedlin gör även vin i Baden. 100 % spätburgunder, avstjälkas, 1-2 timmars skalkontakt, därefter saignée, jäsning på låg temperatur och slutligen får vinet vila på sin jästfällning fram till vårkanten. Ingen malolaktisk jäsning.

Bjud dina gäster på en smakfylld resa med två glas parallellt med din gamla favorit från Provence i det andra glaset. Friska röda toner, nymalda kryddor och en syra som tar plats och hänger kvar på ett härligt sätt.

Efter provningen ställdes frågan om de någonsin funderat på att ansluta sig till VDP (den tyska privata sammanslutningen som omfattar cirka 200 av Tysklands kvalitetsvinproducenter). Svaret blev ett distinkt nej följt av en ganska detaljerad utläggning om oviljan att låta någon annan styra detaljerna i vinmakningen och fördelarna med att själv fatta alla beslut. På den punkten kan jag bara hålla med, vinmakningen är redan på en riktigt hög nivå och det skall bli ett sant nöje att följa Sybille Kuntz produktion.

Vill du veta mer om vinerna föreslår jag att du går in på sybillekuntz.de där det finns ett föredömligt underlag om samtliga årgångar och viner. Bland annat upplysningen att hennes Trockenbeerenauslese 2011 kan sparas fram till 2045, så håll fingrarna i styr ett tag till.

Sven-Olof Johansson är en vinentusiast i Stockholm med lång erfarenhet av att prova vin.

Riesling, Kastelberg grand cru, Andlau, Alsace
Riesling, Kastelberg grand cru, Andlau, Alsace, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?