Ett framgångsrikt vin och dito marknadsstrategi för Bordeaux, Les Côtes | Per på Forbes

Dela / gilla:

För drygt tio år sedan beslutade en grupp vinmakare i Bordeaux att slå sig ihop för att vara mer effektiva när de marknadsförde sina viner. De skapade Les Côtes de Bordeaux, eller helt enkelt Les Côtes. Eller som vi själva brukar säga lite lekfullt, Kottarna. Det är ett av de sällsynta tillfällen när franska appellationsregler har förenklats för att underlätta för konsumenten, snarare än att kompliceras. Spontant kommer jag bara på ett annat tillfälle där det har hänt (läs ända till slutet så förklarar jag det också).

Detta är den svenska versionen av Pers artikel ”A Successful Wine And Marketing Strategy For Bordeaux, Les Côtes”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Tendensen är annars att skapa fler och fler, och mindre och mindre appellationer, ofta med namn som få har hört talas om. Har du någonsin hört talas om La Clape? Nej? Det är en utmärkt appellation i Languedoc. Men tänk nu inte lite snorkigt ”oh là, là, dessa galna fransmän”. Samma sak händer i andra länder, inte minst i USA. Det finns nu runt 250 amerikanska vinappellationer (AVA). Har du någonsin hört talas om Lewis-Clark Valley AVA? Precis som La Clape, skapades den nyligen. Frankrike har runt 320 geografiska beteckningar med en ungefär dubbelt så stor areal som USA, så Amerika är faktiskt mer fragmenterat än Frankrike.

The vineyards at harvest time at Chateau Carsin, Bordeaux
The vineyards at harvest time at Chateau Carsin, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Men tillbaka till Les Côtes de Bordeaux. Då, för tio år sedan, gjorde de motsatsen, på initiativ av en handfull entusiastiska vinodlare. Fyra appellationer slog sig ihop och skapade en gemensam och större benämning som fick namnet Les Côtes de Bordeaux. Tidigare hade varje appellation arbetat på egen hand; nu ville de istället arbeta under ett gemensamt varumärke och logotyp.

Det var ursprungligen fem appellationer som skapade projektet: Blaye, Bourg, Cadillac, Côte de Franc och Castillon. Innan det blev officiellt hoppade Bourg av, så den första versionen av Côte de Bordeaux hade fyra medlemmar. De har nyligen fått tillökning av Sainte Foy, så det finns nu fem ”medlemmar”.

Les Côtes firade nyligen 10(-1)-årsjubileum och jag fick då tillfälle att träffa några av representanterna för appellationen. (Det är 10(-1), eftersom tioårsjubileet inte kommer att vara förrän 2019. Lanseringen av projektet var 2008 men den första årgången som lanserades var 2009.) Detta kanske inte verkar så dramatiskt, men Françoise Lannoye, ordförande i Castillon delen av Les Côtes och ägare av Château Moulin de Clotte, säger ”det var en revolution, när vi skapade appellationen Côtes de Bordeaux. Fyra appellationer som accepterade att byta namn!” De bytte namn för att kunna arbeta under en gemensam appellation, och för att med gemensamma resurser bättre kunna marknadsföra sig själva. Men inte bara det, ”vi ändrade också namn [till ett gemensamt] för att underlätta för konsumenten att navigera i appellationsdjungeln”. Det är faktiskt den näst största appellen i Bordeaux, med sina 12 000 hektar.

Chateau Hostens-Picant, Cotes de Bordeaux Sainte Foy
Chateau Hostens-Picant, Cotes de Bordeaux Sainte Foy, copyright BKWine Photography

Fungerade det?

Det verkar verkligen så.

Sedan skapandet av den gemensamma appellationen 2009 har exporten ökat med 29 % i volym och 34 % i värde. I USA har försäljningen av Les Côtes ökat med 25 % under det senaste året. Exporten står nu för 23 % av försäljningen jämfört med 11 % för tio år sedan. ”Vi skulle aldrig ha lyckats utveckla den internationella marknaden som separata appellationer. Det är verkligen just att vi arbetar tillsammans som har gjort det möjligt”, säger Françoise Lannoye.

Ett annat sätt att se på det är vad Florian Thienpont, en av ägarna till Chateau Clos Fontaine i Franc, påpekar: ”Idag får Les Côtes bättre priser, tack vare den gemensamma marknadsföringen” som de har gjort under de senaste tio åren. ”De små odlare, som finns i Les Côtes, får också en fördel av konsumenternas tendens idag att köpa direkt från egendomen och att besöka vingårdarna.”

Så varför ska vi, vinkonsumenterna, bry om detta?

För en vindrickare är det intressant eftersom det är en appellation där man kan hitta många rimligt prissatta, prisvärda viner från vinproducenter i familjestorlek, där man verkligen vet vem som står bakom vinet. Även om Bordeaux är mest känd för sin stora Grand Crus, som för de flesta människor är prismässigt onåbara, är Bordeaux i själva verket ett mycket spännande vindistrikt för att leta efter bra viner till rimliga priser – förutsatt att man vet var man ska leta. Och då är Les Côtes de Bordeaux ett bra ställe att börja.

Great wines at affordable prices, publicity sign at a wine shop in Bordeaux
Great wines at affordable prices, publicity sign at a wine shop in Bordeaux

Les Côtes har många familjeägda vingårdar med ambitiösa vinmakare, och de måste sälja sina viner baserat på deras kvalitet, inte tack vare ett känt namn eller en berömd appellation. Svårigheten är naturligtvis att det finns så många av dem, cirka 1000 (!), och få har någon nämnvärd internationell distribution. Så man måste söka och utforska vad man kan hitta i en vinbutik i närheten där man är.

Här är några namn som du kan börja med. Listan kommer från vår bok Bordeaux, vinerna, distrikten, producenterna. https://www.bkwine.com/sv/vara-bocker/bordeaux-vinerna-distrikten-producenterna/om-boken/ I den kan du hitta massor med mer information om Bordeaux:

Côtes de Bordeaux Castillon: Clos Puy Arnaud, Château Lapeyronie, Château d’Aiguilhe, Château Peyrou, Château de Pitray, Château Côte Montpezat

Côtes de Bordeaux Franc: Château Laulan, Château les Charmes-Godard, Château de Francs, Château Pelan, Château Puygueraud, Château la Prade, Chateau Clos Fontaine

Côtes de Bordeaux Blaye: Château Mondesir-Gazin, Château Peybonhomme-les-Tours, Château Bel-Air la Royère, Château les Jonqueres, Château Haut-Bertinerie, Château Haut-Colombier

Côtes de Bordeaux Cadillac: Château Carsin, Château de Haux, Château Suau, Château Langoiran, Château Reynon, Château Lamothe de Haux, Château Tour du Bourdieu

Côtes de Bordeaux Sainte-Foy: Château Moulin de Clotte, Château Hostens-Picant

Chateau Carsin in Bordeaux
Chateau Carsin in Bordeaux, copyright BKWine Photography

Några fakta om les Côtes de Bordeaux.

  • 1000 vinproducenter
  • 12 000 hektar, vilket är 10 % av hela Bordeaux
  • 65 miljoner flaskor, 97% rött vin
  • Formellt sex appellationer, Côtes de Bordeaux, plus de fem kommunala CdB Blaye, CdB Cadillac, CdB Castillon, CdB Franc, CdB Sainte Foy, men alla använder det gemensamman namnet och logotypen.
  • Druvsorter: De flesta viner är blandningar med merlot vanligtvis mellan 50 % och 80 % tillsammans med cabernet sauvignon, cabernet franc och malbec

Och hur var det med det andra tillfället när det franska appellationssystemet förenklades, för att tillgodose vad som efterfrågas på marknaden och kundbeteendet?

Det var när vin de table (enkelt bordsvin) bytte namn till vin de france (mycket mer säljande) och samtidigt fick producenterna lov att sätta ut druvsorten på etiketten, eftersom många konsumenter vill veta det. Men det är en berättelse för en annan dag.

Detta är den svenska versionen av Pers artikel ”A Successful Wine And Marketing Strategy For Bordeaux, Les Côtes”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Läs vår prisvinnande bok om Bordeaux och vinerna i Bordeaux.



Du får många fina bordeaux viner om du kommer med på en vinresa till Bordeaux med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Enastående vinresor, med enastående viner. BKWine vinresor!



 

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?