Beaujolais Nouveau gör comeback | Britt på Forbes

Dela / gilla:

Igår var det onsdag och vi drack Beaujolais Nouveau 2018. Inget konstigt egentligen förutom att vinet enligt reglerna inte får börja säljas förrän idag, den tredje torsdagen i november. Men vi var inte på någon skum beaujolais-svartklubb, vi bröt nog inga lagar, tror jag. Vi var på en Beaujolais Nouveau lanseringsfest i Paris tillsammans med bland andra Dominique Piron, president för Inter Beaujolais, vinproducenter och den japanske ambassadören i Frankrike. Vi var på BeaujoPa, Beaujolais Party, som de säger i Japan (mer om detta senare).

Dominique Piron och producenterna var i Paris för att marknadsföra årgång 2018 av Beaujolais Nouveau och, naturligtvis, också för att prata om hela Beaujolais regionen. En region som det faktiskt går riktigt bra för just nu. Sedan 2016 ökar exporten för alla typer av Beaujolais-viner. Det verkar som om världen återigen attraheras av detta lättillgängliga vin och den glada atmosfären som omger det. Beaujolais är vinet som inkarnerar franskt gemytlighet på ett sätt som inget annat franskt vin.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”The Comeback Of Beaujolais Nouveau”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

The village of Morgon in Beaujolais, Burgundy
The village of Morgon in Beaujolais, Burgundy, copyright BKWine Photography

Och det var också så Nouveau-festligheterna började på 1950-talet, säger Dominique Piron. Vänner och vinhandlare (den så småningom berömde Georges Duboeuf inte minst) träffades och firade den nya årgången på bistroerna runt Hallarna i Paris. De lanserade den nu världsberömda slogan ”Le Beaujolais Nouveau est arrivé”, Beaujolais Nouveau har anlänt. Engelsmännen hörde rykten om att något trevligt hände i Paris i mitten av november och de ville göra något liknande. New York ville också vara med på ett hörn. Det spred sig till Asien, till resten av världen. Detta var ett naturligt fenomen, inte marknadsföring, säger Dominique Piron.

Harvest of gamay grapes in Beaujolais
Harvest of gamay grapes in Beaujolais, copyright BKWine Photography

Vad det än var, så växte det till något enormt. Hela november blev en Beaujolais-månad på restauranger och barer.

Med tiden dämpades festligheterna något. Men vinerna förlorade aldrig sin attraktion. Och med tiden ökade kvaliteten på vinerna. Under åren har den totala produktionen av Beaujolais som säljs som Beaujolais Nouveau minskat från 50 % till runt 30 % idag. Men dessa 30 % är viner av mycket bättre kvalitet än under firandets glansdagar.

Beaujolais Nouveau Mommessin
Beaujolais Nouveau Mommessin, copyright BKWine Photography

Att sälja ett vin bara några veckor efter skörden innebär att man gör en snabb jäsning med hela klasar med kort skalkontakt på 5 till 7 dagar. Man får ett mjukt vin med inga eller få tanniner men med en mycket tilltalande friskhet och en saftig frukt fylld med aromer av nyplockade röda bär. Lika snabbt som vinerna kommer ut på marknaden ska de drickas upp. Helst lite svala. Även om de med åren faktiskt har blivit hållbarare och mer strukturerade.

En video från presskonferensen:

För Nouveau-vinernas stil beror mycket på producenten, som för alla andra viner. Maison Jean Lorons ofiltrerade Beaujolais Nouveau Tradition 2018 har mer struktur än den lättdruckna Sélection Georges Duboeuf 2018. Beaujolais Nouveau från Château de Corcelles 2018 har de typiska röda frukterna, en aptitretande friskhet och ett runt, mjukt slut. En ny generation av naturvinsproducenter gör sin stil av Beaujolais Nouveau. Och så vidare.

Variationen och kvaliteten hos Beaujolais-producenterna har ökat enormt under de senaste åren och vi hittar samma mångfald i Beaujolais Nouveau-vinerna.

Beaujolais Tradition (Nouveau) Jean Loron
Beaujolais Tradition (Nouveau) Jean Loron, copyright BKWine Photography

25 % av all Beaujolais Nouveau som produceras exporteras till Japan. En otrolig siffra. Ända från början älskade japanerna Beaujolais Nouveau. För att hedra dessa trofasta konsumenter kommer den officiella lanseringen av Beaujolais Nouveau nästa år, 2019, att ske i Tokyo. Det förklarar närvaron av den japanske ambassadören, Masato Kitera, på festen igår.

Gamay grapes in a fermentation tank in Beaujolais starting to ferment
Gamay grapes in a fermentation tank in Beaujolais starting to ferment, copyright BKWine Photography

Monsieur Masato Kitera berättade att han, sedan han blev ambassadör i Paris, flera gånger har serverat Beaujolais Nouveau till gäster, både fransmän och japaner, onsdagen innan den tredje torsdagen i november. Hur är det möjligt, undrar alltid gästerna? ”Jo”, säger ambassadören, ”den japanska ambassaden räknas som japansk mark och därför ligger vi sju timmar före Paris!”

Wind mill, vineyard, in Moulin a Vent, Beaujolais
Wind mill, vineyard, in Moulin a Vent, Beaujolais, copyright BKWine Photography

Japan är det näst största exportlandet för Beaujolais. Det största är faktiskt USA. Exporten till USA började öka 2015 och har fortsatt stadigt i både volym och värde och för alla typer av Beaujolais-viner: Nouveau, Beaujolais och Beaujolais Villages och Beaujolais Cru.

Som jag sa har festligheterna kring Beaujolais Nouveau minskat men det finns tydliga tecken på att de är på väg att komma tillbaka. Så håll ögonen öppna idag. Minst en bar nära dig kommer säkert att stoltsera med skylten ”Le Beaujolais Nouveau est arrivé”.

Och om du behöver en ytterligare anledning att prova en Beaujolais Nouveau i år så kom ihåg att 2018 är en exceptionell årgång och den bästa sedan 1964.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”The Comeback Of Beaujolais Nouveau”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Gamay grapes in Beaujolais, Burgundy
Gamay grapes in Beaujolais, Burgundy, copyright BKWine Photography
Beaujolais blanc Domaine des Nugues
Beaujolais blanc Domaine des Nugues, copyright BKWine Photography
Beaujolais Nouveau Chateau de Courcelles
Beaujolais Nouveau Chateau de Courcelles, copyright BKWine Photography
Le Beaujolais Nouveau est arrivé
Le Beaujolais Nouveau est arrivé, copyright BKWine Photography
Beaujolais Nouveau Georges Duboeuf
Beaujolais Nouveau Georges Duboeuf, copyright BKWine Photography
Beaujolais Nouveau Cave du Chateau des Loges
Beaujolais Nouveau Cave du Chateau des Loges, copyright BKWine Photography
Beaujolais Nouveau Chateau de l'Eclair
Beaujolais Nouveau Chateau de l’Eclair, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?