Möt vinets drottning, Barbaresco

Dela / gilla:

Två av Italiens mest prestigefyllda viner är de piemontesiska stjärnorna Barolo och Barbaresco. Båda är producerade med 100 % av den ursprungliga druvsorten Nebbiolo. Den känns lätt igen genom sin ljusa färg, sina höga tanniner och sin parfymerade doft. Men de två vinerna har dock vissa noterbara skillnader.

De viktigaste skillnaderna beror på geologiska kvaliteter: medan jordmånen i Barolo är rik på lera, så har Barbarescos jordmån en högre andel sand och mer näringsämnen, vilket leder till ett fruktigare och mindre tungt vin, även om ”lätt” definitivt vore ett felaktigt attribut för detta komplexa och strukturerade vin.

Vinappellationen Barbaresco är också på en lägre altitud och närmare floden Tanaro än Barolo, vilket bidrar till ett varmare och fuktigare klimat som påverkar druvornas karaktär. På grund av dessa skillnader definieras Barolo ibland som ”kungen” och Barbaresco som ”drottningen” av viner, en definition som snarare än en indikation på hierarki bör ses som en beskrivning av de två vinernas olika stil.

Vineyards and hills in Barbaresco, Piedmont
Vineyards and hills in Barbaresco, Piedmont, copyright BKWine Photography

Baroloviner är ofta mer muskulösa och tanninrika, och barbarescoviner mer eleganta och färdiga att dricka tidigare, ett skäl till att föreskrifterna för Barolo DOCG kräver ett ytterligare år av lagring. Med detta sagt, på grund av de många olika variationerna i mikroklimat mellan olika vinodlingar inom samma område samt skillnader i olika producenters tillverkningstekniker, så är stilskillnaderna mellan de två vinerna en regel med undantag.

Baroloviner har länge varit mer välkända utanför Italien av olika skäl. Först och främst är produktionen av Barbaresco DOCG ungefär en tredjedel så stor jämfört med den hos grannen Barolo, som även har större andel stora producenter. Men även historiskt så skiljer sig områdena åt. I kontrast till Barolos mer aristokratiska ursprung, där adelsfamiljer har spelat en viktig roll i marknadsföringen av vinet sedan 1800-talet, har Barbarescos identitet vuxit mer underifrån, genom det enastående arbetet av en man vid namn Domizio Cavazza (1856-1913) och hans grundande av kooperativet Cantine Sociali di Barbaresco 1894, som hade målet att bekämpa förfalskningar, att bidra till att sprida kunskapen om Barbaresco och att stödja de lokala producenterna i att få rimlig betalning för sina viner. Det fortfarande existerande och utmärkta kooperativet Produttori del Barbaresco, grundat 1958, kan ses som ett arv av detta viktiga initiativ från Cavazzas sida.

Vineyards with nebbiolo in Barbaresco, Piedmont
Vineyards with nebbiolo in Barbaresco, Piedmont, copyright BKWine Photography

Barbaresco har utsetts till ”Årets vinort 2019” av föreningen Munskänkarna, så du kommer nog att höra mer om denna pärla till vindistrikt under nästa år!

Några viktiga Barbaresco-producenter i Barbaresco: Gaja, Bruno Rocca, Bruno Giacosa, Giuseppe Cortese, Roagna, Rizzi, Ca´ del Baio, Marchesi di Grésy, Rattalino, Luisin, Paitin, Produttori del Barbaresco, Cascina delle Rose, Colla, Montaribaldi.

Sara Nässén skriver på BKWine Magazine om italienska viner och vindistrikt, och har en master i Wine Culture, Communication and Management at UNISG, Pollenzo, Piedmont. Hon är för närvarande baserad i Piemonte.

Läs: Läs mer om barbaresco och barolo i vinboken om Piemonte från BKWine.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Res: Att prova alla dessa viner på plats, är en upplevelse,  på en vinresa till Barolo och Barbaresco med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

De mest upplevelsefyllda vinresorna. BKWine vinresor.

[/box]

Vineyards and hills in Barbaresco, Piedmont
Vineyards and hills in Barbaresco, Piedmont, copyright BKWine Photography
Road signs in Barbaresco, Piedmont
Road signs in Barbaresco, Piedmont, copyright BKWine Photography
Vineyards and hills in Barbaresco, Piedmont
Vineyards and hills in Barbaresco, Piedmont, copyright BKWine Photography
Barbaresco in a botti, Piedmont
Barbaresco in a botti, Piedmont, copyright BKWine Photography
Vineyards and hills in Barbaresco, Piedmont
Vineyards and hills in Barbaresco, Piedmont, copyright BKWine Photography
Bottles of Martinenga Barbaresco, Piedmont
Bottles of Martinenga Barbaresco, Piedmont, copyright BKWine Photography
Wine cellar in Barbaresco, Piedmont
Wine cellar in Barbaresco, Piedmont, copyright BKWine Photography
Vineyards with nebbiolo in Barbaresco, Piedmont
Vineyards with nebbiolo in Barbaresco, Piedmont, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?