Palmer & Co Blanc de Noirs. Låt den mörka sidan ta över.

Dela / gilla:

En vågad provning av Oenoforos med basviner till Palmer & Co:s blanc de noirs.

När man producerar champagne börjar man alltid med att göra ett stilla vin, utan bubblor. Det här ”basvinet” tappar man sedan på flaska med lite jäst och socker varefter bubblorna bildas. Få personer får chansen att smaka på dessa stilla basviner, av goda skäl. De kan vara svåra att förstå och uppskatta eftersom de oftast har en exceptionellt hög syra. Syran behövs för att ge friskhet och elegans i den färdiga champagnen. Men Palmer & Co vågade sig på att presentera sina stilla basviner för en lite grupp skribenter, för att ge ett extra perspektiv på sin champagne. BKWine Magazines Sven-Olof Johansson var på plats och berättar om upplevelsen.

Två välklädda och stiliga fransmän står vid podiet och presenterar ingående kvällens fyra viner. Rémi Vervier och Raymond Ringeval från Palmer & Co har sedan länge insett vikten av den svenska marknaden. För deras årliga buteljerade produktion om cirka 800 000 flaskor är Sverige kooperativets största exportmarknad. Kooperativet startade i Avize 1947 men växte så småningom ur sina produktionslokaler och flyttade till Reims 1959. Idag omfattar produktionen åtta cuvéer med en god representation på Systembolaget.

Remi Vervier of Palmer et Co gets a glass of champagne
Remi Vervier of Palmer et Co gets a glass of champagne, copyright SO Johansson

Temat för kvällen var blanc de noir och det vågade greppet var att låta gästerna prova stilla ”basviner” från 2017. Basviner är själva råmaterialet till produktionen av det mousserande vin som till slut korkas upp i ditt hem. Vinet i sin avskalade form innan det tappas på flaska med en tillsats av socker och jäst varefter det förses med en kronkapsyl och kolsyran produceras. Brutalt uttryckt ett halvfärdigt vin utan kolsyra.

När Rémi Vervier avslutat den teoretiska genomgången och övergick till själva provningen av det första glaset sneglade jag mot församlingen. Tystnaden lade sig och koncentrationen ökade. Vissa sniffade lite lätt ovan glaset medan andra dök ned med hela näsan, alla har sin metod att utröna detaljerna ur vinet i glaset. Men när glaset förs mot munnen och den första klunken fyllde munhålorna syntes flera smått förvånade miner och en och annan grimas. Nej det är ingen vanlig provning, vinet är inte färdigt och syran är obarmhärtigt hög.

Provningen genomfördes med fyra basviner: Les Riceys 2017, Mailly-Verzenay 2017, Solera Mailly-Verzenay 2017, Blanc de Noirs Blend 2017. Att försöka sig på konststycket att presentera dem var och en för sig som ett vanligt vin är knappast en vettig väg att gå. Möjligtvis för kooperativets egen stab på fem personer som arbetar med själva blandningen, l´assemblage, innan buteljering. En högst kompetent samling där den yngsta innehaft rollen i fem år och den mest erfarna i 35 år.

Palmer et Compagnie, The Art of Blending Champagne
Palmer et Compagnie, The Art of Blending Champagne, copyright SO Johansson

Med undantag för den höga syran som genomgående präglar vinerna har de definitivt olika karaktärer. I synnerhet Solera Mailly-Verzenay som mycket riktigt förädlats i en solera med en ålder på tio år.  Solera kräver ett kapitel för sig men är enkelt uttryckt en tank där man tappar ut 10-15% av det vinet varje år för att använda i en cuvée och toppar upp tanken med nytt vin. Året efter upprepas processen. Palmer är en av få producenter i Champagne som arbetar med solera. De har tre varianter av solera. En med pinot noir startad för tio år sedan och en med chardonnay startad för 35 år sedan. Den äldsta är 40 år, innehåller rött vin och används till produktionen av rosé. Ett ambitiöst sätt att ”krydda” vinerna till den takt och ton man önskar. En färdig flaska blanc de noir kan bestå av ett tillskott av 3-5 % från en solera.

Och det färdiga resultatet då?

At Champagne Palmer in Reims
At Champagne Palmer in Reims, copyright BKWine Photography

Snittar med varierande inslag av rom, kaviar, anklever och smörstekt bröd plockades fram. Importören Oenoforos gjorde det uppskattade valet att strama upp provningen till mat med endast två glas, av samma vin! Ett glas från magnum och ett glas från ”halvmagnum”. Bägge var blanc de noir med 50/50 pinot meunier och pinot noir, inblandning av reservvin 25-35 % och en dosage mellan 6 och 7 gram/l.

Att detta är ett ypperligt matvin råder det ingen tvekan om men den mest intressanta upptäckten var den påtagligt högre rikedomen i magnumflaskan. Fler och tydligare detaljer, mineraler och rostning i en angenäm blandning. Krassa fakta anger att standardflaskan legat på sin jästfällning i 2-3 år medan magnumflaskan fått 4-5 år. Fransmännen själva slår bara ut med sina händer och utropar att magnum är ett bättre vin, så är det bara. Själv kan jag gladeligen nöja mig med standardflaskan för 349kr vilket får betecknas som mycket prisvärt. (Nr 75799 på Systembolaget)

Avslutningsvis en liten reflektion över svårigheten att prova blint.

Klarar du att skilja odlarchampagne, en standardcuvée, en prestigechampagne och en crémant? Självfallet, svarar du, men föreställ dig att du befinner dig i direktsändning med Fredrik Schelin i TV4s morgonprogram. Det var vad programledare Jenny Alversjö gjorde under helgens program där små skyltar skulle placeras framför respektive glas. Jenny gjorde det bra men skylten med texten ”Prestigechampagne 1 599 kr” ställde hon framför glaset som var fyllt med … just det, Palmer & Co Brut Reserve för 289 kr.

Vill du göra samma test hemma på dina vänner kanske en Krug för 1 599 kr känns lite dyr för ett experiment. Men välj då Palmer & Co Blanc de Noir och para den blint med en annan champagne i samma prisklass. Har du bara tillräckligt många glas är det en ganska rolig övning till förrätten. För dem som gissar rätt vill säga.

Sven-Olof Johansson är en vinentusiast i Stockholm med lång erfarenhet av att prova vin.

Läs: Läs mer om dessa viner i den internationellt prisbelönta nya vinboken om champagne från BKWine.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Res: Prova många läckra champagner med högklassig mat på vinresan till Champagne med BKWine.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

De godaste vinresorna. BKWine vinresor.

[/box]

Champagne, vinet och odlarna, boken
Champagne, vinet och odlarna, boken, copyright BKWine Photography
Vineyards surrounding a village in Vallee de la Marne in Champagne
Vineyards surrounding a village in Vallee de la Marne in Champagne, copyright BKWine Photography
Vineyards in Vallee de la Marne in Champagne
Vineyards in Vallee de la Marne in Champagne, copyright BKWine Photography
Deposit in a champagne bottle after the second fermentation
Deposit in a champagne bottle after the second fermentation, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?