Piemonte för kvällens middag och för kommande födelsedagar från Ferdinando Principiano

Dela / gilla:

Röda viner från Piemonte från internetbutiken Caviste

Trender kommer och går. Matmässigt fanns tiden då kockar och servering höll strama tyglar och två korslagda sparrisar lades ensamma i mitten på en gigantisk tallrik. Ett par årtionden senare är strävan rustik och dekorativa blad placeras högst motvilligt på tallrikar med varierande storlek och dekor.

Inom vinvärlden är det samma sak.

Försöker man ta reda på lite mer om Ferdinando Principiano så visar det sig att uppenbarligen har familjen under nittiotalet provat att möta en bred publik med omedelbart gehör. Under 2000-talet har intresset svängt rejält och vinmakningen har återgått till en mer traditionell produktion. Ingen tillsatt jäst, kliniskt rent i vinproduktionen och ett återhållsamt nyttjande av svavel. Producenten förordar ekologisk odling men är inte certifierad. Klarning och filtrering gör man inte.

Caviste är en internetleverantör som levererat Ferdinando Principiano 2015, 2016, 2017 och nu den 25 oktober 2018. Årets lansering består av tre röda viner i en låda om sex flaskor enligt följande.

Principiano wines, Piedmont
Principiano wines, Piedmont, copyright SO Johansson

Dolcetto d’Alba Sant Anna 2017, Ferdinando Principiano

100 % Dolcetto från området Sant Anna.

Härligt örtig och med färska kryddor. Ljusröda bär, violtabletter, svagt lakrits. Fjäderlätt intryck. I munnen en lätt kropp, blygsamma tanniner, sval och ren känsla med lättsam medelsyra. Ung ja, men den upplevs väldigt lättillgänglig och klar redan nu.

Om jag själv får välja hade jag kylt det en aning och serverat det till vännerna medan vi lagat mat och möjligtvis knaprat på något litet tilltugg.

Laura 2016 Barbera d’Alba, Ferdinando Principiano

100 % Barbera odlat i Bosareto och Sant Anna.

Ett kraftigt anslag av frukt. Viol, mörkröda bär, ren men mer robust och kompakt än elegant. Känslan i munnen ger en omedelbar längtan efter mat. Rejäl kropp, värme och ett långt och behagligt bett. Ung, men tanninerna påfrestar inte även om vinet i sig är lite spetsigt och säkerligen vinner på att glömmas bort i källaren ett år eller två. Lätta lakrits- och violtoner är en otroligt behaglig kombination men jag vill hellre kalla det maskulint än parfymerat.

Principiano wines, Piedmont
Principiano wines, Piedmont, copyright SO Johansson

Barolo 2014 Serralunga d’Alba, Ferdinando Principiano

100 % Nebbiolo från Serralunga dAlba och 50-åriga stockar.

Med näsan hastigt i glaset hittar jag nagellack, ljus röd stil och behaglig lätthet. En mycket vacker och tydlig doft utan spretande inslag. Dova, mörkröda bär och möjligtvis en strimma av tjära. Smakmässigt ett kungligt bett och häftigt sandiga tanniner och en mycket lång eftersmak. Fin balanserad syra. Förutfattade meningar säger ”lagra” men om jag får kött och något fett till dricker jag den gärna redan nu. Vi fick vårt glas serverat direkt ur flaskan men jag gissar att något så enkelt som ett par timmar i karaff skulle skapa ett påtagligt mervärde.

När man läser att de inte gör någon klarning och filtrering börjar man nästan leta efter spår av fällning. De här glasen uppvisar raka motsatsen med vackert lysande, klarröda färger. Inte för att det har ett dugg med smaken att göra men både lyster och etiketter är detaljer som bidrar till en helhet. Sammantaget ger vinerna ett välgjort, putsat och vackert intryck och jag har full förståelse för att det är ett återkommande inslag i Cavistes lanseringar.

Mer info på caviste.se från den 25 oktober kl 14.00.

Sven-Olof Johansson är en vinentusiast i Stockholm med lång erfarenhet av att prova vin.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?