Italienska bubblor, franskt oranget, diesel från Korsika – udda viner att prova i höst

Dela / gilla:

Höstnyheter från Oenoforos breda palett

Det är i ”små partier” i Systembolagets ”tillfälliga” lanseringar, liksom importörernas egna ”beställningssortiment” (som säljs via Systembolaget) som vinälskare oftast hittar de intressanta dryckerna. Det vanliga Systemsortimentet domineras ju av volymprodukter som oftast inte är så karaktärsfulla. BKWine Magazines reporter Sven-Olof Johansson hade tillfälle att prova ett stort urval av de mindre och mer udda vinerna i Oenoforos sortiment i höst. Här får du urvalet av det som han tycket var mest spännande.

Handen på hjärtat, visst blir du glad när dina gäster uppmärksammar flaskan som du har valt. Inte bara att de utbrister något uppskattande utan också visar sin nyfikenhet över det du har korkat upp. Lyfter på flaskan, vänder och läser. Plockar fram mobilen och tar en bild. Om så är fallet föreslår jag att du inhandlar en Bellavista Franciacorta (Nr 73145, bs, 329 kr). Kall frukt, lätta gyllene äpplen, brioche, citrus och blommor. Härlig syra, lång smak med fräsch fruktighet.  Franciacorta har en klen representation i Sverige vilket är synd då den slår prosecco med hästlängder. En trevlig liten snackis att ha i ishinken på din bjudning.

Alma Gran Cuvee Bellavista Franciacorta
Alma Gran Cuvee Bellavista Franciacorta, copyright SO Johansson

Mina fördomar mot orangevin kan gott och väl vara grundat på billiga alternativ, serverat på glas i någon bar med mer vilja än kunskap. Oviljan att prova igen hämmar dessvärre nya upptäckter. Men efter att ha provat Claude Quenard, Chignin les 1er Recoltants 366/1800, 2015 (Nr 90603, tillfälliga sortimentet, 229 kr) är det dags att ompröva den avoga inställningen. Det här är välgjort, gott och fyllt av intressanta detaljer. Tydlig intensiv färg, doft av gammalt klister, uppiggande nötighet och karaktär. Smaken ger en antydan om torr fino, ren, okonstlad utan spretiga inslag, tydlig syra och längd. Intrycket är så pass effektfullt att jag hade valt att servera något till. Mild salami kanske eller hårda, lagrade ostar.

Claude Quenard, Chignin les 1er Recoltants
Claude Quenard, Chignin les 1er Recoltants, copyright SO Johansson

Om vi ändå är inne på ovanliga vinval kan du lova bort din nya bil om någon prickar rätt druvsort när de får detta vin blint. Yves Lecia, L´Altru Biacu 2016 (Nr 90130, 360 flaskor till tillfälliga sortimentet, 259kr). Ett skönt nötigt anslag, någon sa en antydan av rieslingdiesel, ja kanske det, läckert smörig, lång smak och mjuk efterhängsen syra. Mina tankar går direkt till halstrad vit fisk. Annorlunda på ett mycket trevligt sätt. Jo just det, druvan, den heter biancu gentile och är odlad på Korsika.

L'Altru Biancu, Yves Leccia
L’Altru Biancu, Yves Leccia, copyright SO Johansson

Om de tre ovanstående vinerna skapar debatt vid bordet är nästa vin en välkommen gammal trotjänare, nu med ny årgång. Palmer & Co Brut 2012. (Nr 7867, 379 kr). Ett vin som på goda grunder tagit stor plats bland de måttligt prissatta champagnerna i det fasta sortimentet. Klassiska inslag av krispigt torra toner med gula äpplen, lite nougat och en frisk, läskande mineralitet. Noterade att deras 2008 nu har dykt upp på Bolaget på magnumflaska i begränsat antal. PK-huset har i skrivande stund 12 stycken kvar.

Palmer & Co 2012 Champagne
Palmer & Co 2012 Champagne, copyright SO Johansson

Avslutningsvis måste jag nämna några ord om en väldigt charmerande glögg. Denna vanligtvis så sötsliskiga dryck börjar få ett antal riktigt trevliga alternativ. Giulio Cocchi, Lucia Chokladglögg (Nr 76504, ordinarie sortimentet, 89 kr) har i mitt tycke en något missvisande titel då jag inte hittar så mycket choklad som man kanske kan förvänta sig. Det räckte att korken drogs ur för att en härligt kryddig doft skulle sprida sig i rummet. Smak av friska, fräscha russin med kall sötma som backas upp av en väl avvägd syra och apelsintoner. Skön viskositet och härliga aromer, toner av kakao, inte choklad. Vi drack den några grader under rumstemperatur och jag skulle definitivt låta bli att värma den innan servering.

Flera av lanseringarna från Oenoforos ligger i beställningssortimentet och kommer i ett begränsat antal flaskor. Men kan du tänka dig att frigöra ett par minuter för att knacka in en beställning på Systembolagets hemsida kommer flaskorna till din butik på några dagar. Jag tror att det är värt det om du vill få igång diskussionen runt middagsbordet. Smaklig måltid.

Sven-Olof Johansson är en vinentusiast i Stockholm med lång erfarenhet av att prova vin.

L'Altru Biancu, Yves Leccia
L’Altru Biancu, Yves Leccia, copyright SO Johansson

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?