Rosévin av högsta kvalitet på Vina Maquis i Chile, med vinmakaren Rodrigo Romero | Per på Forbes

Dela / gilla:

Det finns olika sätt att göra rosé. Många roséer är på sätt och vis en ”biprodukt” av när man gör rött vin: man börjar med att göra rött vin på vanligt sätt och sedan, tidigt under jäsningen, ”blöder” man tanken, det vill säga, man tömmer av lite av musten ur tanken. Det kallas saignée på franska. En av de främsta anledningarna till att göra detta är att det ger ett rött vin med mer kraft. Huvudsyftet är alltså att göra ett bättre rött vin.

Om huvudsyftet istället är att göra ett rosévin kan man göra det på annorlunda sätt. Till att börja med kanske man skördar druvorna tidigare än vad man skulle gjort för ett rött vin, för att behålla mer friskhet. Detta skiljer sig från saignée där man väljer att skörda när druvorna är mogna för rött vin.

Detta är den svenska versionen av Pers artikel ”Top-quality Rosé Wines At Vina Maquis In Chile, With The Winemaker”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Sedan macererar vinet annorlunda och man pressar allt druvmaterial när man har extraherat de aromer och den färg man vill ha.

Vina Maquis rosé wine, Colchagua, Chile
Vina Maquis rosé wine, Colchagua, Chile, copyright BKWine Photography

På Vina Maquis i Colchagua i Chile använder de denna andra metod. Deras mål är att göra ett så bra rosévin som möjligt. De skörda malbec druvorna en månad tidigare än den ”normala” rödvinsskörden. De använder också lite cabernet franc. De har också valt att använda druvor från de svalaste delarna av vingården. Deras rosé tillverkas utan någon teknisk korrigering, ingen acidifiering, inte färgkorrigering, ingen alkoholjustering (berikning / chaptalisering).

De avstjälkar och krossar lätt druvorna, gör en kort maceration vid låg temperatur (”kallt sötvatten”).

Det ger en fyllig och aromatisk rosé, helt torr, vad jag skulle kalla en ”mat-rosé” som fungerar bra till en måltid, snarare än en ”pool-rosé” (eller bersåvin) med den Provence-inspirerade mycket bleka färgen som ibland även kan ha lite restsocker och som är mycket populär idag (av någon märklig anledning).

Vina Maquis rosé har en fin uppfriskande syra, massor av röda bär, fint och torrt slut. En utmärkt elegant rosé med mer substans än de flesta.

När vi var där berättade Viña Maquis chefsvinmakare Rodrigo Romero om sin filosofi att göra rosé. Se honom själv förklara på den här videon.

Detta är den svenska versionen av Pers artikel ”Top-quality Rosé Wines At Vina Maquis In Chile, With The Winemaker”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Om du vill veta mer om vinerna i Chile och smaka på många av dagens allra bästa chilenska viner, så kan du följa med på vinresan till Chile och Argentina med BKWine.

Res till världens vinregioner med experterna på vin (*) och specialisten på vinresor (**).

Vinresor som ger dig ett minne för livet. BKWine vinresor.

(*) Vi har skrivit tio prisbelönta vinböcker. Unikt bland vinresearrangörer.

(**) Vi har arrangerat fler vinresor än någon annan i Sverige.

[/box]

Rodrigo Romero at Viña Maquis, Colchagua Valley, Chile
Rodrigo Romero at Viña Maquis, Colchagua Valley, Chile, Copyright BKWine Photography
The winery at Viña Maquis, Colchagua Valley, Chile
The winery at Viña Maquis, Colchagua Valley, Chile, Copyright BKWine Photography
The vineyards at Viña Maquis, Colchagua Valley, Chile
The vineyards at Viña Maquis, Colchagua Valley, Chile, Copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?