Mouton-mysteriet: Chateau Mouton-Rothschild 1945, falsk eller äkta?

Dela / gilla:

Ett köp av ett speciellt vin från källaren till ett speciellt hus med speciella ägare, en historia berättad av BKWine Magazines gästskribent, tillika experten på exklusiva viner på Vins Extraordinaires, Stuart George.

Faringdon House är ett 14 510 kvadratfot stort hus i Faringdon, Oxfordshire, England. Huset är klass I-listat, skyddat som en ”byggnad av exceptionellt intresse” (dvs kulturminnesmärkt). Det byggdes 1770-1785 för Sir Henry James Pye, som var den dåvarande ”Poet Laureate” (en hederstitel given av monarken i Storbritannien).

Faringdon House var en avlägsen, tyst herrgård fram till att Gerald Hugh Tyrwhitt-Wilson, 14th Baron Berners, ärvde den efter en farbror 1918.

Redan i sin ungdom var Berners känd för sin excentricitet. Efter att ha hört sägas att en hund kan lära sig att simma genom att man kastar den i vatten bestämde unga Gerald att en hund kunde lära sig att flyga genom att man kastar den ut ur ett fönster. Lyckligtvis överlevde hunden.

Lord Berners flyttade in till Faringdon House 1931 med sin ledsagare och partner Robert Heber-Percy, känd som ”Mad Boy” för sitt gränslösa beteende, vilket innefattade att rida naken genom de omgivande skogarna.

Bottles of Chateau Mouton-Rothschild 1925
Bottles of Chateau Mouton-Rothschild 1925, copyright BKWine Photography

Berners figurerar som Lord Merlin i Nancy Mitfords roman från 1945 The Pursuit of Love, han färgade duvor i livliga färger och hade tebjudning för Penelope Betjemans häst Moti på Faringdon. Andra besökare inkluderade den amerikanska författaren Gertrude Stein; den ryska kompositören Igor Stravinsky; den spanska konstnären Salvador Dalí; och den engelska författaren H. G. Wells.

Berners byggde ett 140 meter högt torn, Faringdon Folly, 1935, som fortfarande tronar över Vale of White Horse i Oxfordshire. Han hängde upp en skylt med texten ”Personer som begår självmord från detta torn gör det på egen risk”.

Heber-Percy gifte sig oväntat 1942 med den 21-årige Jennifer Fry, som födde en dotter Victoria 1943. Under en kort tid bodde mor och dotter på Faringdon House med Heber-Percy och Berners i ett okonventionellt partnerarrangemang. Fry separerad från Heber-Percy 1947 och gifte sig senare med den Calcutta-födde poeten och cricketförfattaren Alan Ross.

1950 dog Lord Berners och Robert Heber-Percy ärvde Faringdon House, som såldes av hans barnbarn Sofka Zinovieff (dotter till Victoria) i december 2017 och dess innehåll såldes på auktion i april 2018.

Bland det som skulle säljas var en enda flaska vin – Château Mouton Rothschild 1945.

Stuart George with Chateau Mouton-Rothschild 1945
Stuart George with Chateau Mouton-Rothschild 1945, copyright S George

Château Mouton Rothschild 1945 – ett stort vin

”Segerårgången” 1945, i slutet av andra världskriget, var en underbar symbol för freden.

I sin bok Vintage Wines beskriver den tidigare chefen för Christies vinavdelning Michael Broadbent MW året som ”förmodligen en av de största årgångarna på 1900-talet, med viner som håller länge av högsta kvalitet”.

I runt om i Frankrike fanns oympade, mogna vinstockar – ingen hade omplanterats under kriget – som gav druvor av högsta kvalitet. I Bordeaux var Mouton Rothschild, trots att de hade en illa utrustad vinkällare och ”endast” var en andra-cru, särskilt lysande och är nu hyllade som ett av de bästa vinerna någonsin.

Château Mouton Rothschild 1945 är så exceptionellt att Broadbent gav vinet sex stjärnor, av fem möjliga, i Vintage Wines och skrev att ”det finns helt enkelt inget annat liknande vin”. I juni 2001 bedömde han Mouton 1945 som ”verkligen oförtröttligt – har förmodligen ytterligare ett halvt sekel framför sig”.

Chateau Mouton-Rothschild 1945, "V Victory" label
Chateau Mouton-Rothschild 1945, ”V Victory” label, copyright S George

Den amerikanska vinkritiker Robert Parker skrev om Mouton 1945: ”Ett vin som alltid får 100 poäng (bara av den orsaken att min poängskala slutar där); 1945 Mouton Rothschild är verkligen ett av odödliga vinerna från detta sekel. Detta vin är lätt identifierbart på grund av sin anmärkningsvärda exotiska, övermogna, söta doft av svarta frukter, kaffe, tobak, mocka och asiatiska kryddor. En extraordinärt tätt, överflödande och rikt vin, med lager på lager av krämig frukt; uppför sig mer som en 1947 Pomerol än en strukturerad, kraftfull och tannirik 1945a. Vinet avslutas med en 60+ lång eftersmak av mogen frukt, extrakt och söta tanniner. Detta anmärkningsvärt ungdomliga vin (bara en aning ljust gult i kanten) är häpnadsväckande! Kommer det att leva ytterligare 50 år? ”

Efter att ha provat Mouton ’45 skrev Financial Times vinkorrespondent Jancis Robinson MW, ”Stor glans och färgen börjar lättna nu men storslagen rubinton. Choklad och fyllig rom-toffee (engelsk kola) i doften – halvvägs mot en Vin Doux Naturel – nästan rancio! Återfår frukt i glaset. Riktigt söt och intensiv och man kan verkligen se kopplingen till 1961 – en stor varm koncentrerad årgång. Med fantastiskt djup. Gjord i slutet av kriget när Philippe var i sina bästa år. Mycket ren men otroligt rik och intensiv. Livfull och vital med liljor och sirap men med stor energi. Verkligen lång och rik och med en påfågelsstjärt. Så annorlunda än elegansen i Lafite 1953 och mycket fylligare än Latour 1961. 20/20 poäng.”

Chateau Mouton-Rothschild 1945, whole bottle presentation
Chateau Mouton-Rothschild 1945, whole bottle presentation, copyright S George

Konsten att göra stora viner

Broadbent beskrev Mouton 1945 som ”ett Churchill-vin”, och inte bara med hänvisning till själva vinet.

En art deco-etikett beställdes av affischkonstnären Carlu till 1924 års Mouton. För att fira krigets slut 1945, blev detta Moutons andra årgång som stoltserade med en specialgjord etikett, baserad på Storbritanniens premiärminister Winston Churchills ”V for Victory”, av en ung fransk konstnär som hette Philippe Jullian. Varje år sedan dess har Mouton anlitat en konstnär för att designa en ny etikett. Konstnärerna f visserligen aldrig betalat för sitt arbete får istället tio lådor vin – fem av årets årgång, plus fem av sin egen årgång.

I juni 1993 serverade slottets dåvarande ägare Baronne Philippine de Rothschild 45an till mer än 200 gäster på en middag. Tanken var ursprungligen att servera från magnum, varav endast 1 475 gjordes. Men när en magnum öppnades för inspektion bestämde maître de chai att vinet ännu inte var klart och vanliga flaskor serverades istället. Detta är verkligen ett vin byggt för att hålla länge.

Att göra en inspektion på avstånd

Vins Extraordinaires rekommenderar vi alltid att högt värde flaskor och lådor bör inspekteras personligen men det är inte alltid möjligt.

En fullständig bedömning bör innefatta en personlig kontroll av flaskan för att undersöka etikettfärger och papper, tryckprocesser, vinets färg och utseende, och om det finns någon bottensats i vinet, samt eventuellt provning av vinet och studier av arkivbevis för att upprätta ursprung, proveniensen – men det är ett annat ämne.

På grund av många andra åtaganden kunde jag inte inspektera flaskan personligen före auktionen så jag var tvungen att göra ”due diligence” baserat på auktionsförrättarens bilder och beskrivningar för att göra en bedömning av flaskan innan jag bjöd på den.

Chateau Mouton-Rothschild 1945, main label
Chateau Mouton-Rothschild 1945, main label, copyright S George

Granskning av etiketten

  • Mycket fuktangripen och inte en vacker syn men korrekt för något som har lagrats i en sval, fuktig källare på en herrgård på landet i ett halvt sekel.

 

  • Formen på Mouton-etiketten 1945: Konstverk överst; bagge-emblemet; angivande av antalet flaskor som produceras, ägarens namnteckning, namnet på vinet, året – allt finns och är korrekt.

 

  • Etiketten ska ha två separata delar, den övre delen med ”V” något mindre bred än huvudetiketten – korrekt.

 

  • Från 1945 till 1958 skrivs årgången under bagge-emblemet – korrekt, men här är det fuktangripet och med en liten reva.

Granskning av flaskan

  • Château Mouton Rothschild 1945 buteljerades i en grön, bredaxlad flaska med axlarna något bredare än basen, så att flaskan lutar något inåt mot basen – korrekt.

 

  • ”75 cl” förekommer på autentiska exemplar.

Granskning av flaskans fyllningsnivå

  • Vinet fyller upp till s k ”top shoulder”, vilket är en normal och god nivå för viner över 15 år. För viner över 20 år är det ett tecken på utmärkta lagringsförhållanden. För ett 73 gammalt vin är det enastående och visar på fördelarna med att ha lagrats i en sval, fuktig källare på en herrgård på landet i ett halvt sekel.

Granskning av foliekapsylen

  • På plats och korrekt: blekt röd, präglad på toppen med ”MOUTON ROTHSCHILD MEDOC” i cirkel och med stora bokstäver och med en ”pilsymbol” i mitten, omgiven av en präglad cirkellinje; ”MIS EN BOUTEILLE AU CHATEAU” är präglat på kapseln överst på halsen; nedanför är en mycket bleknad präglad logotyp.
Chateau Mouton-Rothschild 1945, capsule
Chateau Mouton-Rothschild 1945, capsule, copyright S George

Mouton och ödmjukhet

Den brittiska journalisten Malcolm Muggeridge har sagt, ”människor tror inte på lögner därför att de måste, men för att de vill”.

Muggeridge skrev om politik men hans ord är lika giltiga för vin. Folk som normalt är förnuftiga kan göra dumma saker när de konfronteras med en fantastisk flaska gammalt och sällsynt fint vin.

Man kanske vill tro att en flaska är äkta – men fakta berättar en annan historia. Som den amerikanska låtskrivaren Bob Dylan sa 1965, ”Håll huvudet klart och ha alltid med en glödlampa.”

Kan en förfalskad flaska Mouton Rothschild 1945 ha letat sig in i källaren till Faringdon House för 70 år sedan?

Det är inte omöjligt. Men baserat på proveniens och den tekniska bevisningen är det mycket osannolikt. Trots att säljaren och auktionsförrättaren inte kunde hitta bevis på exakt när och var Mouton 1945 köptes, antar man att den har köpts av antingen Lord Berners före 1950 eller Robert Heber-Percy efter 1950.

Om du närmar dig gamla och värdefulla flaskor med noggrannhet, integritet och – i synnerhet – ödmjukhet, så kommer du sällan att göra fel.

Stuart George, baserad i London, är grundare och VD för Vins Extraordinaires, som erbjuder fina och sällsynta vinupplevelser och försäljning till företag och privata kunder. Han är också en mycket erfaren vinskribent och redaktör med också en lång erfarenhet från den internationella marknaden för exklusiva viner.

Läs också vår prisvinnande bok om Bordeaux och vinerna i Bordeaux.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Det är osannolikt (om än inte omöjligt) att du kommer att få prova ett vin från 1945 om du reser till Bordeaux. Om du kommer med på en vinresa till Bordeaux med BKWine så kan vi garantera att du i alla fall får prova många enastående viner.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Enastående vinresor, med enastående viner. BKWine vinresor!

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?