Champagne Penet-Chardonnet: När champagne är mer än bara bubblor | Britt på Forbes

Dela / gilla:

Visst är bubblorna viktiga i ett mousserande vin. Men en riktigt bra champagne är så mycket mer än bara bubblor. ”En champagne ska avnjutas på samma sätt som ett stilla vin”, tycker Alexandre Penet, ägare och vinmakare på Champagne Penet-Chardonnet.

Jag håller helt med. När champagnerna är så komplexa och smakrika som hans är bubblorna bara en av ingredienserna. De dominerar inte upplevelsen. Alexandre tycker också att hans champagner är perfekta med mat. ”Var inte rädd för att servera champagne genom en hel middag”, är hans råd. Champagne ska inte bara drickas som aperitif.

Champagne Penet-Chardonnet ligger mitt i den lilla byn Verzy. Byn har utsikt över de mjukt sluttande vingårdarna i Montagne de Reims. På avstånd kan man urskilja Reims mäktiga katedral. Men stressen i Reims verkar långt borta här i denna lugna by. Om du inte råkar komma mitt under skörden förstås.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”Champagne Penet-Chardonnet, When Champagnes Is More Than Just The Bubbles”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Maison Champagne Penet Chardonnet
Maison Champagne Penet Chardonnet, copyright BKWine Photography

Champagne Penet-Chardonnay grundades 1967 när Christian Penet gifte sig med Marie Louise Chardonnet. Familjen är väl rotad i byn och har odlat druvor här i 400 år. Den nuvarande ägaren och vinmakaren är Alexandre Penet. Han återvände till Verzy efter att ha bott i USA och tog över gården 2007. Så i fjol firade han 10 år som ägare till denna högklassiga egendom. Han och hans fru Martine har 6 hektar druvor, främst pinot noir från Verzy och grannbyn Verzenay. Båda byarna är grand cru-byar.

Alexandre Penet, Champagne Penet Chardonnet
Alexandre Penet, Champagne Penet Chardonnet, copyright BKWine Photography

Penet-Chardonnets champagner är inte bara komplexa utan också mycket karaktärsfulla. Alla de olika cuvéerna har sina egna tydliga personligheter. För att få dessa egenskaper har Alexandre en klar strategi. Några av hans idéer är innovativa och ovanliga för Champagne. Ta till exempel hans vingårdschampagner. Att poängtera en speciell terroir är ovanligt i Champagne. Här är det vanligare att blanda druvor från olika vingårdar och byar.

Les Fervins 2009 grand cru, Champagne Penet Chardonnet
Les Fervins 2009 grand cru, Champagne Penet Chardonnet, copyright BKWine Photography

Alexandres första vingårdschampagne var Les Fervins Verzy Grand Cru. Fervins ligger bara fem minuters promenad från Alexandres hus i byn. Pinot noir och chardonnay är planterade tillsammans (complantation på franska). Årgång 2009 är mycket smakrik och frisk med stor koncentration i aromerna. Doseringen är bara 3 gram socker per liter, så det är torrt och krispigt.

Detta leder oss till nästa del av Alexandres filosofi, den låga dosagen. Alla hans Champagner är extra brut vilket betyder att de har mindre än 6 gram socker per liter. Vissa är brut natur, vilket betyder att inget socker alls har tillsatts. Dessutom är alla hans champagner alltid utan malolaktisk jäsning – ett mycket debatterat ämne idag i Champagne – vilket betyder att champagnerna behåller sin höga syra.

Champagne Penet Chardonnet
Champagne Penet Chardonnet, copyright BKWine Photography

Ingen malolaktisk jäsning betyder högre syra och låg dosering betyder mindre socker som maskerar syran. ”Det är inget problem”, säger Alexandre. ”Lång lagring på fällningen (sur latte) utvecklar vinet och ger det en komplexitet som balanserar syran.” Champagnerna tillbringar lång tid i den gamla källaren under huset. Alltid minst tre år, oftare är det 5-7 år och ibland även 10-13 år. ”Ju längre lagring på fällningen, desto komplexare aromer”, säger Alexandre. ”Och det är därför vi inte behöver tillsätta så mycket socker. Syran blir mildare med åren.”

Cuvee Diane Claire 2009 Champagne Penet Chardonnet & Alexandre Penet Brut Nature Grand Cru
Cuvee Diane Claire 2009 Champagne Penet Chardonnet & Alexandre Penet Brut Nature Grand Cru, copyright BKWine Photography

Den kraftfulla och silkeslena Champagne Penet-Chardonnay Grand Cru Diane Claire, med 7 års lagring, är ett bra exempel. Här finns djup och längd och en uppfriskande, fin sälta på slutet.

Även ekfatslagring av det stilla vinet bidrar till att integrera syran, menar Alexandre. Den eleganta Grand Cru Les Blanches Voies, med 100 % chardonnay, jäser och lagras på små ekfat.

Les Blanches Voies 2011, Champagne Penet Chardonnet
Les Blanches Voies 2011, Champagne Penet Chardonnet, copyright BKWine Photography

Detaljerade baksidesetiketter är ovanliga i Champagne. Alexandre skriver ut antalet flaskor som producerats av just den cuvéen, vilka druvor som använts och datum för skörd, buteljering och degorgering. Baksidan ger också en kort beskrivning av terroiren: typ av jordmån, exponering, höjd över havet, ålder på vinstockarna och lutningen. Att ge all denna information är sällsynt i Champagne. Man kan hävda att de flesta konsumenter inte bryr sig om dessa uppgifter och det är förmodligen sant. Men vinälskare och vinkännare uppskattar det däremot.

Martine och Alexandre har också en liten négociant-verksamhet. Det innebär att de köper druvor och av dessa druvor gör champagne som de säljer under namnet Champagne Alexandre Penet. Dessa champagner är billigare än Penet-Chardonnet-sortimentet, men mycket imponerande i alla fall. Inte minst Alexandre Penet Grand Cru Brut Nature. Den är mycket torr förstås men frukten är läskande och helhetsintrycket mycket balanserat.

Priser: 30-100 euro på plats

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”Champagne Penet-Chardonnet, When Champagnes Is More Than Just The Bubbles”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Penet-Chardonnet är en av de odlare som vi presenterar i den epokgörande och prisvinnande boken Champagne, vinet och odlarna.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Vill du uppleva många fantastiska champagner, och även se hur goda de är till mat, så kan du komma med på vår vinresa till Champagne.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Varför nöja dig med något annat när du kan resa med de som kan mest om champagne?

[/box]

 

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?