Birgit Braunstein från Burgenland i Österrike med eleganta och överraskande viner

Dela / gilla:

Birgit Braunstein huserar i byn Purbach i Österrike, som ligger i regionen Burgenland. Hennes familj har en lång tradition att odla druvor och göra vin. Traditionen sträcker sig ända till 1600-talet, men Birgits första årgång under sitt egna namn såg ljuset först 1996. Sedan år 2000 har odlingarna varit med hjälp av biodynamiska principer. De flesta odlingar ligger på, eller i anslutning till, Leithaberg. Jämfört med majoriteten av odlingarna i Burgenland ligger odlingarna därför på relativt hög höjd, i runda slängar ett par hundra meter över havet. Jordmånen varierar, men består mestadels av skiffer och kalksten.

Jag träffade Birgit och provade ett urval av Weingut Birgit Braunsteins viner när hon var i Göteborg nyligen, på inbjudan av importören TM Kvalitetsviner.

Birgit är en oerhört passionerad vinmakare som gärna pratar jordmån, biodynamik och terroir i timmar, vilket nästan blev för mycket under mitt relativt korta möte. Mest på grund av att jag har hört det där så många gånger förr. Allt handlar ju om vinerna och hur terroiren uttrycks i slutresultatet, vilket hon har lyckats mycket väl med. Tack och lov!

Birigit Braunstein, Weingut Birigit Braunstein
Birigit Braunstein, Weingut Birigit Braunstein, copyright M Schyberg

Hennes viner känns genomgående ärliga, eleganta och välgjorda. Trots en del ”naturvinstänk” känns de mestadels ”konventionella” och rena utan påtagliga toner av oxidation, brettanomyces eller andra ”funkiga” inslag som ofta återfinns bland ”naturviner”. Jag tycker det är en bra sak, även om jag gillar ”funkiga” viner också. Jag kan även uppskatta de viner som ibland hamnar i gränslandet för hur ett ”korrekt vin” borde vara, men variation förnöjer och jag vill ha bredd på det jag dricker.

De åtta viner som Birgit hade med sig var fördelade på fyra vita, tre röda och ett mousserande gjort med den anrika metoden för att göra mousserande vin, pétillant naturel (méthode ancestrale), som var det ursprungliga sättet att göra mousserande vin innan ”champagnemetoden” blev normen. Den stora skillnaden är att vinet buteljeras innan vinet jäst klart. Sedan jäser vinet färdigt i flaskan utan behov av extra tillsatts av socker och/eller jäst, till skillnad mot ”champagne-metoden” (där både socker och jäst tillsätts vid buteljeringen).

Vinet genomgår inte heller ”degorgering”, där jästen avlägsnas, vilket innebär att vinet kan ha en del jästrester kvar och kan vara lite grumligt.

2016 Pet Nat Rosenquaz, Birgit Braunstein

219 kr ex moms (ej tillgängligt på Systembolaget, men finns i restaurangsortimentet)

Riktigt trevligt, om än ganska enkelt vin. Lätt bärigt med lingon, grapefrukt och blåbärsris. Krispigt och torrt med en härlig blombukett av rosor och jasmin. Lätt stenig mineralton i bakgrunden. Enbart gjort med de röda druvorna zweigelt och blaufränkisch. (87/100 poäng)

Birigit Braunstein Rosenquarz, Burgenland
Birigit Braunstein Rosenquarz, Burgenland, copyright M Schyberg

Och nu över till de stilla vinerna!

Vita viner

2016 Pinot Blanc, Birgit Braunstein

169 kr i beställningssortimentet på Systembolaget (75825)

Blint hade jag troligen utropat: ”Chablis!” och varit tämligen säker på att jag hade hamnat rätt. Tydligt mineraliskt med flinta och krutrök på en bädd av krispig citrus och grön äpplefrukt. Bra intensitet och läcker syra. Ett utmärkt skaldjursvin för en rimlig summa. Riktigt läckert och en klar rekommendation om man gillar stilen. (88/100 poäng)

Birigit Braunstein Pinot Blanc, Burgenland
Birigit Braunstein Pinot Blanc, Burgenland, copyright M Schyberg

2017 Welschriesling, Birgit Braunstein

129 kr ex moms (ej tillgänglig på Systembolaget)

Precis som samtliga viner som presenterades andas det här kvalitet, men i sammanhanget lyckades det inte stå ut från mängden. Gråpäron och pepprig citrus. Krispigt och torrt med viss stenighet, men inget av det lilla extra som håller mitt intresse uppe. Ett trevligt bersåvin av bra klass, men det är hård konkurrens inom stilen. (85/100 poäng)

Birigit Braunstein Welschriesling, Burgenland
Birigit Braunstein Welschriesling, Burgenland, copyright M Schyberg

2017 Chardonnay Felsenstein, Birgit Braunstein

179 kr i beställningssortimentet på Systembolaget (75384)

Korrekt och elegant chardonnay med lätt tropisk inramning. Inslag av trycksvärta, gula äpplen, smör, kanderad citrus och aningen jäst. Trodde det var lätt fatat, men tydligen har det enbart legat på sin jäst i ståltank. Absolut ett bra vin som gör druva och region rättvisa. (86/100 poäng)

Birigit Braunstein Chardonnay Felsenstein, Burgenland
Birigit Braunstein Chardonnay Felsenstein, Burgenland, copyright M Schyberg

2015 Nimue, Birgit.Pur, Birgit Braunstein

289 kr ex moms (ej tillgänglig på Systembolaget)

Nu snackar vi på allvar! Helt makalöst bra vin! Att det baseras på sauvignon blanc hade jag aldrig gissat. Skalmacererat med djup gul färg. Komplext och nyanserat. En kvast av blommiga inslag är det första som möter näsan. Jasmin, kaprifol och möjligen även lite fläder. Frukten är djup och halmig med drag av ”smutsig” honung, rökta gula plommon, aprikos, blond tobak och med en angenämt jordig bakgrundston. Imponerande vin med egensinnig karaktär. (93/100 poäng)

Birigit Braunstein Nimue Sauvignon Blanc, Burgenland
Birigit Braunstein Nimue Sauvignon Blanc, Burgenland, copyright M Schyberg

Röda viner

2015 Pinot Vom Berg, Birgit Braunstein

189 kr i beställningssortimentet på Systembolaget (77517)

Första intrycket var ”sådär”. Mycket laktos och fruktyoghurt. Inom en minut så väcks vinet till liv och breder ut en komplex matta av ljuvliga aromer. Lätt, frisk och röd frukt. Lingon, rabarber med några violblad möter krut, örter, lakrits och gräs. Snyggt eterisk. Inget stort vin på något vis, men makalöst elegant, slankt och snyggt utan minsta lilla tyngd eller svårtillgänglig struktur. Det här dricker man bäst rakt upp och ner utan större pretentioner. Riktigt bra pris för en läcker, men enkel pinot! (87/100 poäng)

Birigit Braunstein Pinot vom Berg, Burgenland
Birigit Braunstein Pinot vom Berg, Burgenland, copyright M Schyberg

2012 Blaufränkisch Leithaberg DAC, Birgit Braunstein

299 kr i beställningssortimentet på Systembolaget (76283)

Struktur, kraft och ambition, inte helt olik en barbera från Italien med ganska påtagliga, dock ”snygga” fat. Mörkröd frukt med primärt körsbär, men även lite björnbär och hallon. Kan ana lite mogen banan. Trycksvärta och kryddor från faten, samt lite rostade pinjenötter som förgyller. Generöst och ungdomligt, men lite opersonligt. Behöver troligtvis lagras några år för att nå sin fulla potential. (89/100 poäng)

Birigit Braunstein Blaufrankisch Leithaberg, Burgenland
Birigit Braunstein Blaufrankisch Leithaberg, Burgenland, copyright M Schyberg

2012 Oxhoft, Birgit Braunstein

234 kr ex moms (ej tillgänglig på Systembolaget)

Druvblandning bestående av blaufränkisch, zweigelt och cabernet sauvignon, varav de dryga 20 procenten cabernet ger ett tydligt avtryck. Syrliga plommon med drag av rotfrukt och färska tomater möter tobak, läder, ceder och smörkola med en liten bittermandel och ett uns blåmögelost på toppen. Lång, intensiv och välbalanserad smak. Nästan lite sprits i munnen. Stramt och läckert! Fortfarande ungt, men klart i fas att dricka om man gillar lite motstånd. Helt klart lite bordeaux-känsla över det hela, men med sitt eget speciella uttryck. Stor tumme upp! (91/100 poäng)

Birigit Braunstein Oxhoft, Burgenland
Birigit Braunstein Oxhoft, Burgenland, copyright M Schyberg

Mer information:

Vinproducenten: Weingut Birgit Braunstein

Importören: TM Kvalitetsviner

Mattias Schyberg är gästskribent på BKWine Magazine. Han är även en av de personer som driver det mycket aktiva vinforumet www.finewines.se.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?