Tolaini, tur och retur till Chianti Classico

Dela / gilla:

Pierluigi Tolaini köpte en enkel biljett till Canada när han var tjugo år. När han kom tillbaka till Toscana var det för att göra vin. Av högsta kvalitet. Följ med på en resa Toscana-Canada tur och retur. BKWine Magazines Åsa Johansson berättar

Pierluigi Tolaini var bara 20 år när han 1956 lämnade Toscana för Canada.

-Han hade köpt en enkelbiljett, berättar dottern Lia Tolaini när vi träffas på femstjärniga Hotel Villa Cora i Florens.

Familjen Tolaini är ett av många exempel på italienare som sökt lyckan i Amerika, och lyckats. Pierluigi Tolaini började arbeta som lastbilsförare, öppnade sedan egen firma, för att så småningom bli en av Nordamerikas största transportbolag.

Hans dröm var att köpa en vingård i Toscana och 1998 hittade han det han sökte i Chianti Classico, i kommunen Castelnuovo di Berardenga, strax norr om Siena.

När han startade gården i slutet på nittiotalet var man i Toscana mitt i den ”internationella eran”, man planterade internationella druvsorter som man använde till de allt mer populära Supertosckanarna, men även som utfyllnad i Chianti Classico-vinerna.

Tolaini wines
Tolaini wines, copyright A Johansson

Lia berättar att när hon föreslog att man skulle fokusera mer på sangiovese var Pierluigi helt emot detta, det tog henne flera år att kunna sätta sin idé i verket. Först 2008 kom Tolaini Chianti Classico Riserva ut på marknaden gjord på 100 % sangiovese.

Ett resultat av den nya satsningen är att man på gården nyligen ympat på den lokala traditionella druvsorten canaiolo och sangiovese, på petiti verdot-vinstockar .

-Det tog bara två år att övertyga Pierluigi att det var rätt, skrattar Lia när vi sitter till bords i den vackert utsmyckade matsalen.

För sangiovese använder man sig endast av så kallade botti, fat på flera tusen liter, medan för övriga druvsorter använder man även barrique.

-Pappa sa att om jag inte lyckades sälja vinet gjort på 100 % sangiovese fick jag dricka upp allt själv, berättar Lia.

Lia and Pier-Luigi Tolaini
Lia and Pier-Luigi Tolaini, photo courtesy of the producer

Lia lyckades sälja vinet, fattas bara när hon startat en av Canadas mest framgångsrika vinbutiker tillsammans med sin syster. Företaget heter Banville & Jones, systrarnas efternamn som gifta. Lia har även startat en importfirma av italienska prestigeviner.

-När vi letade efter en importör i Nordamerika hittade vi ingen vi tyckte om, så vi startade en på egen hand, berättar hon.

Hon åker fram och tillbaka mellan Canada och Italien, och är den enda i syskonskaran som pratar italienska.

-Jag studerade konst i Florens i mitten på åttiotalet och då lärde jag mig italienska, berättar hon.

På Tolaini har Lia anställt ett ungt team som arbetar tillsammans och man satsar på ekologisk odling.

-Vi är certifierade som ekologiska sedan 2012, berättar Lia, våra önologer Francesco Rosi och Luca D´Attoma vill gärna experimentera så vi funderar på att börja använda terracottakärl för lagring. Vi arbetar också för att ta fram våra egna utvalda jästsvampar.

-Men att arbeta med vin kräver tid och tålamod, berättar Lia men ser inte det minsta orolig ut.

Fakta och provningskommentarer

Totalt 50 hektar med vingårdar, i Chianti Classico i kommunen Castelnuovo di Berardenga.

Gården producerar cirka 250 000 flaskor per år.

Vinerna passar de som tycker om en mjukare, rundare stil av sangiovese med en hel del ekfatstoner. Vinerna är mycket välgjorda och har genomgående en frisk syra i bakgrunden som gör att de är lätta att kombinera med mat.

Vallenuova 2016, Tolaini, Chianti Classico DOCG

100 % sangiovese

Mjuk sangiovese, mörka mogna körsbär, ektoner, det här är en perfekt Chianti Classico för de som tycker om den mjukare varianten av sangiovese.

Al Passo 2014, Tolaini, IGT Toscana

Sangiovese 85 %, merlot 15 %

Kryddigt med ektoner, mogna körsbär och mörka bär, medelfylligt (2014 var en sval årgång) med silkeslena tanniner där merlot rundar av sangiovesedruvans skarpa kanter.

Vigna Montebello Sette 2014, Tolaini,Chianti Classico Gran Selezione DOCG

Sangiovese 100 %

Ett vin gjort på druvor från en enskild vingård, Vigna Montebello Sette. Djup sangiovese, fylligt men även här med en fin syra som friskar upp i bakgrunden, eleganta tanniner, kryddigt med inslag av tobak, en rundare sangiovese typisk för kommunen Castelnuovo di Berardenga.

Valdisanti 2014, Tolaini, IGT Toscana

Cabernet sauvignon 75 %, sangiovese 20 %, cabernet franc 5 %

Intensiva dofter av mogna svarta vinbär och lavendel, cederträ och toner av vanilj, tonerna från ekfatslagringen bärs upp av frukten i vinet, mjukt och inbjudande.

Picconero 2011, Tolaini, IGT Toscana

Merlot 65 %, cabernet franc 35 %

Gårdens flaggskepp som man endast producerar bra år. Fylligt vin med doft av kryddnejlika och choklad. Inbjudande aromer och trots sin styrka känns det lättdrucket på grund av syran i bakgrunden. Känns fortfarande ungdomligt både i doft och smak.

Mer om vingården: www.tolaini.it

Åsa Johansson är BKWines fotfäste i Italien. Hon bor i Florens sedan tidigt 2000-tal och hon är passionerat intresserad av allt italienskt. Hon kom till Italien för att läsa statskunskap och blev kvar.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Chianti och Chianti Classico spelar förstås stora roller på en resa i Toscana. Kom med på en vinresa genom de vackra toscanska landskapen och upplev vinet, maten och landskapen i Toscana med BKWine Vinresor.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och på specialisten på vinresor.

De bästa vinresorna. BKWine vinresor.

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?