Anteprima i Toscana: Chianti Classico Collection 2018

Dela / gilla:

Nya årgångar: Chianti Classico 2016 och Chianti Classico 2015

Du ska inte gå på förhandsprovningarna av Chianti Classico, som årligen går av stapeln i Florens i den vackra före detta tåghangaren Stazione Leopolda:

  1. Om du är allergisk mot tweed (årgångarna må variera men inte modet hos de toskanska vinproducenterna)
  2. Om du inte tycker om att spotta när du provar vin
  3. Om du ogillar druvan sangiovese
  4. Om du precis har blekt tänderna
  5. Om du tycker det är tråkigt att prata druvsorter, årgångar, fällningar och annat vinrelaterat även under lunchrasten

Ingen av de 250 vinjournalister från trettio olika länder verkade ha problem med ovanstående när de under två dagar hade chans att prova över 659 viner från 186 olika vingårdar.

Detta är en av artiklarna i serien om årets anteprima-säsong i Toscana. Läs mer:

Chianti Classico Collection wines
Chianti Classico Collection wines, copyright A Johansson

Jag koncentrerade mig på Chianti Classico 2016, där många producenter valt att ha med fatprov på viner som inte kommit ut ännu, och Chianti Classico 2015.

Efter två dagars provande och spottande sittandes vid ett bord, medan femtiotalet superduktiga sommelierer sprang fram och tillbaka med flaskorna, kan jag inte annat än att bekräfta hur långt Chianti Classico kommit. Den genomgående kvalitén på vinerna är mycket hög och det är en fröjd att se ett så stort och nyanserat utbud av druvan sangiovese.

Även den ekonomiska trenden är positiv för vinregionen. Den amerikanska marknaden är störst med 33 procent medan Italien är tvåa med 23 procent. Skandinavien ligger på 5 procent efter Tyskland  som har 12 procent, och Canada som ligger på 8 procent.

Årgång 2016

Förväntningarna var höga på vinerna från 2016 som räknas som en bra årgång med en varm sommar och bra temperaturskillnader mellan dag och natt. Regn kom i slutet av augusti och början på september. Vinerna är saftiga med mycket frukt, hög vibrerande syra. De är mer eleganta än fylliga och kraftiga.

Chianti Classico 2016 visar upp mer lättillgängliga viner som har chans att nå ut till en bredare publik som ofta tycker sangiovese kan vara för stram och syrlig.

Mina favoriter av 68 provade Chianti Classico 2016

Badia a Coltibuono

Örter, viol, eleganta tanniner. Är välbalanserad i sin helhet, inte lika fyllig som andra år men respekterar årgången på ett fantastiskt sätt

Borgo La Stella (fatprov)

Körsbärsdoft, enbär, saftig, hög syra med tanniner som känns. Lugnar den ner sig något efter buteljering kommer denna Chianti Classico att hålla mycket hög klass.

Chianti Classico Collection sommeliers
Chianti Classico Collection sommeliers, copyright A Johansson

Castellare di Castellina – Castellare

Mjuka tanniner, saftig med plommon och vilda örter, mycket frukt, fylligare än många andra av vinerna.

Castello di Fonterutoli (fatprov)

En Chianti Classico som verkar gjord efter en instruktionsbok utan att för den skull bli tråkig, välgjord med balanserad frukt och syra där tanninerna ger en stomme att luta sig tillbaka mot utan att ta över. Ett säkert kort.

Cigliano (fatprov)

Blommiga rosiga dofter, nyanserad och komplex smak av örter, körsbär, krydda med vibrerande syra och tanniner som gör vinet levande. Långt härligt avslut med sälta.

I Fabbri – Lamole

En lättare och vildare Chianti Classico med mjuka tanniner, viol, tjära. Kommer från de högt liggande vingårdarna i Lamole i kommunen Greve in Chianti.

Isole e Olena

Helst av allt ville jag inte spotta ut det här vinet. Jag var till och med tvungen att störa min kollega vid bordet intill och berätta hur bra det här vinet var! Paolo de Marchi på Isole Olena har lyckats än en gång. Glaset fylls av röda bär, hallon, körsbär vilket följs av en underbar frisk syra och eleganta tanniner. Verkligen bra.

Monteraponi (fatprov)

Eleganta aromer av rosenblad och viol, i bakgrunden röda bär. Även i smaken är det elegansen som tar över med bra sälta och en stram syrlighet. Som alltid håller Monteraponi hög klass med sin Chianti Classico från Radda in Chianti. Fatprovet bådar gott inför buteljering.

Chianti Classico 2015

Året 2015 kan sammanfattas som ett år då alla var glada, både druvor och vinproducenter. Det kunde de vara värda efter att nästan ha regnat bort året innan. År 2015 bjöd på perfekta väderförhållanden och generöst med frukt.

Vinerna visar en fyllighet och allt det som du förknippar med sangiovese är förstärkt utan att förlora i elegans. Förra året tyckte jag vinerna från 2015 hade en tendens att ”vara för mycket”, medan i år verkar vinerna lugnat ner sig och är mer balanserade. Chianti Classico  2015 håller extremt hög kvalitet och det var inte lätt att välja ut favoriter bland alla godbitar som bjöds.

Barone Ricasoli

Eleganta tanniner och mycket röda bär. Fyllig men samtidigt tanniner som håller tillbaka. Ett säkert kort.

Borgo La Stella

Violdoft, blå plommon, kryddpeppar, ek som rundat av utan att ta över. En överraskning.

Cigliano

Inbjudande aromer med mycket söt frukt som efter hand öppnar upp och visar kryddiga, peppriga toner, fyllig med bra syra och fint långt avslut. En favorit.

Castellinuzza e Piuca

Traditionell liten gård i Lamole, i kommunen Greve in Chianti. Violer och ängsblommor, lätt och saftig, till en middag är detta ett vin som snabbt tar slut.

Isole e Olena

Mycket frukt, rättfram utan komplikationer där sangiovesedruvans karaktär kommer till sin fulla rätt. Så attans god.

La Querce Seconda

Svenska Linda Sandqvist och hennes man Niccoló driver den ekologiska gården Querce Seconda. Deras Chianti Classico 2015 är ett rustikt vin med mycket av allt. Frukt, matiga tanniner och överlag en generös sangiovese.

La Querce Seconda
La Querce Seconda, copyright A Johansson

Poggerino

Piero Lanza i Radda in Chianti är en av mina favoritproducenter i Chianti Classico. Hans viner respekterar terroir och årgång och håller alltid hög standard. Vad ska man säga om 2015 mer än att det är ett fantastiskt gott vin, där sangiovese spelar på många strängar i harmoni. Missa heller inte Poggerinos Chianti Classico 2015 Riserva Bugialla som är otroligt gott.

Querciabella

Fyllig med aromer av mogen söt frukt, inslag av örter och kryddpeppar, långt härligt avslut. Mycket bra.

Terreno Asofia (fatprov)

Svenskägda il Terrenos Asofia är ett fatprov som bådar gott. Örtiga, kryddiga aromer med inslag av svart té. Karaktärsfull sangiovese-smak med körsbär och inslag av cederträ. Matiga tanniner men samtidigt frukt som omfamnas av lätta vaniljtoner. Långt fint avslut. Ser fram emot att prova igen när vinet buteljerats. Det bådar också gott att veta att Isole e Olenas före detta källarmästare precis börjat arbeta på il Terreno, som därmed tillsammans med önologen Federico Staderini och Sofia Ruhne (från ägarfamiljen) blir Terrenos innersta kärna. Det blir spännande att se vad som händer på il Terreno framöver.

Åsa Johansson är BKWines fotfäste i Italien. Hon bor i Florens sedan tidigt 2000-tal och hon är passionerat intresserad av allt italienskt. Hon kom till Italien för att läsa statskunskap och blev kvar.

Läs mer om Toscanas viner och vinproducenter i vår populära bok om Toscana.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Vinerna i Toscana är goda att dricka redan som unga, men tål också att lagras. En av de saker du får uppleva på en vinresa till Toscana med BKWine Vinresor.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och på specialisten på vinresor.

De bästa vinresorna. BKWine vinresor.

[/box]

A Sofia Terreno
A Sofia Terreno, copyright A Johansson

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?