Munskänkarna inviger “årets vinort”: Epernay i Champagne

Dela / gilla:

Varje år utnämner föreningen Munskänkarna en ort eller ett område till ”årets vinort”, eller som det ibland kallas ”årets vinby”. 2018 har Epernay i Champagne utnämnts till årets vinort.

23 mars var Munskänkarnas styrelse i Champagne, i Epernay för invigningsceremonin och för att överlämna utmärkelsen till staden Epernay. Munskänkarna mottogs av stadens vice borgmästare, Monsieur Jacques Fromm, « maire adjoint chargé du commerce, de l’artisanat, des animations et du stationnement », i Epernays pampiga borgmästeri (stadshus), som förstås ligger på paradgatan Avenue de Champagne.

Här kan du se hela invigningsceremonin:

Munskänkarna representerades av sin styrelse, som du kan se på bilden nedan.

Munskänkarnas styrelse och vice borgmästaren i Epernay, Champagne
Munskänkarnas styrelse och vice borgmästaren i Epernay, Champagne, copyright BKWine Photography

Från vänster till höger Munskänkarnas styrelse m fl: Kristina Berggren (Utbildningsgruppen, Stockholm), Jonas Börlin (IT-ansvarig, Göteborg), Jacques Fromm, vice borgmästare, Tommy Hedlund (kassör, Stockholm), Lena Ståhl, ordförande (Trosa), Lars Bredman (kommunikation, Nybro), Marie Olsson (kansli, Stockholm), Ulf Jansson (redaktör Munskänken, Stockholm), Sven-Anders Sölveborn (provningsgruppen, Ystad), Staffan Ågren (PR och marknad, Uppsala).

Ordförande i Munskänkarnas styrelse Lena Ståhl, och vice borgmästaren i Epernay Jacques Fromm, med plaketten för ”årets vinort”
Ordförande i Munskänkarnas styrelse Lena Ståhl, och vice borgmästaren i Epernay Jacques Fromm, med plaketten för ”årets vinort”, copyright BKWine Photography

Epernay är en av huvudorterna i Champagne-distriktet. Reims är den största staden men Epernay är mer präglat av verksamheten att göra champagne. Flera stora ”champagnehus” ligger granne med borgmästeriet på Avenue de Champagne. Epernay ligger också bra placerat som en ort där tre av deldistrikten möts, Montagne de Reims, Vallée de la Marne och Côte des Blancs. Man måste ta sig lit längre söder ut för att hitta Côte de Sézanne och Côte des Bar (som även kallas Aube, efter departementet).

Så här skriver Munskänkarna om Epernay och Champagne:

Länge har champagnemarknaden dominerats av de stora husen med näst intill obegränsade resurser att köpa in druvor, göra viner av samma höga kvalitet år efter år och inte minst marknadsföra sina produkter på ett oemotståndligt sätt. När den övriga vinvärlden i allt större utsträckning fokuserat på småskalighet är det alltjämt de stora producenterna som dominerar i Champagne. Under de senaste decennierna är det dock allt fler odlare som valt att behålla hela eller delar av sin skörd för att göra egna ”odlarchampagner”. Detta har gett en mångfald, ett nytänkande och en innovationslusta som vi i Munskänkarna gärna vill premiera. Champagner från utvalda vingårdar, specifika årgångar, biodynamiskt odlade druvor, ja, utbudet och mångfalden har verkligen vidgats till förmån för alla oss som aldrig slutar att hänföras av den magiska drycken.

Du kan läsa mer på Munskänkarnas sida om Epernay och om Champagne.

Vill du veta mer om Champagne så kan du läsa den nya boken Champagne, vinet och odlarna.

Vill du upptäcka mer goda champagner och uppleva vindistriktet på plats – vilket ju är huvudsyftet med att utnämna ”årets vinort” – så kan du komma med på en vinresa till Champagne med BKWine, en vinresa ”rekommenderad av Munskänkarna”(!), tillsammans med experterna på champagne (författarna av boken!) och på andra viner.

Eller du kanske vill få ordnat en egen privat skräddarsydd vinresa till Champagne, t ex för en Munskänkssektion eller annan vinklubb, av BKWine, specialisten på vinresor.

The Verzy windmill in Montagne de Reims, Champagne
The Verzy windmill in Montagne de Reims, Champagne, copyright BKWine Photography
Pinot Noir grapes harvested for Champagne in the Cote des Bar region
Pinot Noir grapes harvested for Champagne in the Côte des Bar region, copyright BKWine Photography
Some winemakers in Champagne vinify in oak barrels
Some winemakers in Champagne vinify in oak barrels, copyright BKWine Photography
Vineyards in Vallee de la Marne in Champagne
Vineyards in Vallee de la Marne in Champagne, copyright BKWine Photography
Deposit in a champagne bottle after the second fermentation
Deposit in a champagne bottle after the second fermentation, copyright BKWine Photography

 

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?