Grillo Parlante, en hundraprocentig grillo, vinner pris som södra Italiens bästa vita vin

Dela / gilla:

Lorenza Scianna är vinmakerska hos vinproducenten il Fondo Antico på västra Sicilien, inte långt från Marsala. Hon var en av de första att tro på druvan grillos egenskaper och gör sedan 2002 en hundraprocentig grillo som heter Grillo Parlante (den talande gräshoppan). I slutet på november vann Grillo Parlante pris som bästa vita vin i södra Italien i vintävlingen Radici del Sud där BKWine Magazines Åsa Johansson satt i juryn. Här pratar hon med den vinnande vinmakerskan.

Hur började din resa i vinets värld?

Jag var ungefär tjugo år. Resan dit var kantad av vinrankor. Jag tillbringade mina somrar i ett landskap fullt av vingårdar strax utanför Marsala. Områdets färger, dofter och solnedgångar har format min själ. När jag läste att de antog ett litet antal studenter på önologutbildningen ansökte jag – och här är jag nu!

Lorenza Scianna, winemaker at Fondo Antico and her Grillo Parlante
Lorenza Scianna, winemaker at Fondo Antico and her Grillo Parlante, copyright A Johansson

Vad är din filosofi gällande arbetet i vingård respektive källare?

Jag ställer mig i en observerande position. Jag försöker förstå ett områdes starka respektive svaga sidor. Jag föredrar oftast att respektera druvsorternas specifika egenskaper, men ibland låter jag mig själv transporteras och skapar en produkt som har rötter i de lokala traditionerna.

Du har precis vunnit pris för det bästa vita vinet i södra Italien med ditt Grillo Parlante, ett vitt vin gjort på 100 procent grillo. Vilka är de svåraste respektive mest fördelaktiga aspekterna av att arbeta med druvan grillo?

Den mest känsliga aspekten är den som kopplas till vinodling i varma regioner, som där vi befinner oss. Klasen, för att ge friska och aromrika viner, måste skyddas från solen och det kräver att man är noggrann med lövverket. Den enklaste aspekten är att grillo är en versatil druvsort, den lämpar sig för olika önologiska tolkningar, från att vara basen för Marsala-vinerna, till de mousserande och till mer komplexa viner.

Grillo IGT Sicily ageing in cask
Grillo IGT Sicily ageing in cask, copyright BKWine Photography

Varför heter vinet ”Grillo Parlante” (den talande gräshoppan)?

1870, i Favara, på Sicilien får baronen Mendola fram en ny druvsort från en korsning mellan catarratto och zibibbo. Sedan sin födelse använder man grillo för produktion av ”högkvalitativa” viner som klarar av ekfatslagring, med en stark karaktär och oxiderade toner. Il Fondo Antico producerar sedan 2002 ett vin gjort enbart på druvan grillo med modern teknik. Vi kallar vinet ”Grillo Parlante” för att genom det här vinet kan grillo tala för sig själv och berätta om sina många positiva egenskaper. Det var ett av de första vinerna gjort på det här sättet och det var något av en revolution som ändrade synen på druvan grillo bland konsumenterna.

Vad hoppas du att människor känner när de dricker dina viner?

Jag hoppas att de tycker de är goda och att de gärna dricker dem. Det är mitt syfte. I allmänhet försöker jag göra rena viner, med egenskaper som för en tillbaka till druvsortens karaktär eller till lagringsmetoden som jag använt mig av.  Det finns viner som är svårare att göra, och viner som är svårare att berätta, men båda måste på något sätt möta konsumentens intresse.

Vineyards at the Rapitala winery
Vineyards in the east part of Sicily, copyright BKWine Photography

Vad är positivt respektive negativt med att göra vin på Sicilien?

En rolig och otvivelaktigt positiv aspekt är den pedoklimatiska mångfalden i regionen. Det innebär att man åker från havet till vulkanens bergstoppar, från röd sand till lera, från torka till 800 mm årlig nederbörd. En annan aspekt är kopplad till Siciliens geografiska läge, som har varit värd för så många druvsorter sedan de första vinplanteringarna startade i Europa. Druvsorter som, efter att ha anpassat sig till olika miljöer, har utvecklat specifika egenskaper. Därför finns det en mängd olika biotyper av samma druvsort på Sicilien.

Det svåraste är nog att kommunicera allt detta och det viktigaste är enligt min mening att inte försumma fortsatt forskning.

Drömmar inför framtiden?

Eftersom mitt liv mer eller mindre är dedikerat till vinets värld, hoppas jag att det kommer att ge mig hälsa och glädje.

Vineyards in the centre of Sicily
Vineyards in the centre of Sicily, copyright BKWine Photography

Vinnarna av Radici del Sud 2017

Bästa mousserande vin från södra italien

  • Dovì Spumante Aglianico Rosé Brut 2014 – Ferrocinto (Kalabrien)

Bästa vita vin från södra italien

Delad förstaplats:

  • Grillo Parlante 2016, Fondo Antico (Sicilien)
  • 12 e Mezzo 2016, Malvasia del Salento, Varvaglione 1921 (Puglia)

Bästa rosévin från södra italien

  • Castel Del Monte Rosato DOP 2016, Terre del Grifo (Puglia)

Bästa röda vin från södra italien

  • Il Sigillo 2011, Cantine del Notaio (Basilikata)

Mer om www.radicidelsud.it

Åsa Johansson är BKWines fotfäste i Italien. Hon bor i Florens sedan tidigt 2000-tal och hon är passionerat intresserad av allt italienskt. Hon kom till Italien för att läsa statskunskap och blev kvar.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Södra Italien är ett underbart och underskattat vinlandskap. Vill du åka på vinresa dit så kan du komma med på vinresan, med mycket god mat, till Apulien med BKWine. (Sicilien får bli en annan säsong.)

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Vinresor som ger dig mer och bättre. BKWine vinresor.

[/box]

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?