Château Bernateau i Saint Emilion gör stora viner med ekologisk odling och avancerad utrustning | Britt på Forbes

Dela / gilla:

Bordeaux handlar inte bara om stora, kända slott i Médoc. Korsar floderna Garonne och Dordogne till den högra stranden och du hittar en mängd små slott, ofta med mindre än 10 hektar. Ofta familjeägda, som det intressanta Château Bernateau i Saint Emilion.

Château Bernateau ligger strax utanför byn Saint-Etienne-de-Lisse. Byn ligger i den östra delen av Saint Emilion, ca 10-15 minuters bilresa från den medeltida och mycket pittoreska staden Saint Emilion. Slottsägare är Pierrick och Karen Lavau. Pierrick är vinmakaren.

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”Château Bernateau In Saint Emilion: Great Wines With Organic Growing And High-End Equipment”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

Gården har 7, 5 hektar och Pierrick strävar efter både högsta möjliga kvalitet och personlig karaktär. Högra strandens berömda kalksten hjälper. ”Den ger en viss sälta, en friskhet till vinerna”, säger Pierrick. Vingården är framför allt planterad med merlot, en druva som trivs på lera och kalksten. Cabernet sauvignon, å andra sidan, föredrar den grusiga jorden i Médoc.

Fermentation vats at Château Bernateau, Bordeaux
Fermentation vats at Château Bernateau, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Pierrick betonar vikten av terroir. ”Att vara ekologisk är ett sätt att förstärka vinets terroirstil”, säger han. Pierrick och Karen jobbade till en början hållbart och valde att gå över till ekologisk odling under 2007. De började certifieringsprocessen 2009 och är certifierade sedan årgång 2012 som släpptes på marknaden 2014.

Pierrick om att vara ekologisk:

”Ekologiskt är ett bra sätt för mig att upprätthålla kvaliteten”, säger Pierrick. ”Att låta gräset växa i vingården är bra när man har lerig jord. Jord täckt med gräs är inte kompakt. ”Men på våren tar han ibland bort det. Vinrankorna behöver energi för att växa, säger han, och kan inte alltid klara av konkurrensen från gräset.

Han är ofta i vingården, året runt. När skörden närmar sig kontrollerar han druvornas mognad och hälsa 3-4 gånger i veckan. Analyser är viktiga men för honom är det viktigt att smaka druvorna för att bestämma när han ska börja skörda. ”När kärnorna smakar som hasselnötter är druvorna perfekt mogna”, säger han. Alla druvor på Bernateau skördas manuellt.

Grape reception at Château Bernateau, Bordeaux
Grape reception at Château Bernateau, Bordeaux, copyright BKWine Photography

När druvorna är plockade går de igenom en första sortering för hand och sedan avstjälkas de. Druvorna går sedan igenom en strängare sortering med hjälp av en toppmodern optisk sorteringsmaskin. Alla dåliga bär – gröna, omogna, övermogna, ruttna, för små, för stora – elimineras. Och för att vara på den säkra sidan sorteras druvorna manuellt en sista gång efter den optiska sorteraren. Hur mycket elimineras? Svårt att säga. Allt beror på året. Det kan vara mindre än en procent, några procent eller mer.

Se hur druvmottagningen och den optiska sorteringen går till:

Druvorna krossas lätt och hamnar sedan i de nya, vackra jästankarna av ek. Andra vingårdar har ektankar för jäsning men här på Bernateau har tankarna ett smalt fönster på varje sida. Jag hade aldrig sett det tidigare. På så sätt kan man se vad som händer inom tanken medan det jäser. Fascinerande. Och användbart också, säger Pierrick. Han medger att han blev inspirerad när han såg något liknande på ett stort och berömt slott i Médoc. Kombinationen av rostfri ståltank i botten och ekfatet på toppen är emellertid hans egen uppfinning. Det var jobbigt att få ek- och ståltillverkarna att arbeta tillsammans, säger han, men konstruktionen gör det verkligen lätt att göra delestage och att tömma tanken när jäsningen är avslutad.

Pierrick Lavau, Château Bernateau, Saint Emilion, Bordeaux
Pierrick Lavau, Château Bernateau, Saint Emilion, Bordeaux, copyright BKWine Photography
Fermentation vats with a "window", Château Bernateau, Bordeaux
Fermentation vats with a ”window”, Château Bernateau, Bordeaux, copyright BKWine Photography

”För balansen är det viktigt att inte extrahera för mycket”, påpekar Pierrick, ”utan att bara få ut det bästa från skalen”. Han är mycket försiktig med svavel och använder så lite som möjligt. Hela vinifikationen gör han helt utan svavel. ”Därför måste jäsningen komma igång snabbt för att förhindra att bismaker utvecklas.” Han har i lite svavel när han buteljerar.

Château Bernateau, Saint Emilion, Bordeaux
Château Bernateau, Saint Emilion, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Vinet lagras i franska ekfat. ”Om man har ett kraftfullt vin kommer eken att förbättra frukten”, säger Pierrick. Ibland använder han 100 % nya fat, men det beror på årgången. Han smakar för att bestämma om vinet behöver dras om. ”Om det smakar reduktivt gör jag en omdragning”. Vinet ligger 22-36 månader i fatet. Eklagringen är viktig, menar Pierrick. ”Under lagringen klaras vinet, men tiden i ekfatet stabiliserar också färgen och tanninerna.”

Med all denna högteknologiska utrustning och den ständiga omvårdnad som får vinstockarna får, förväntar man sig att vinerna ska vara bra. Och de är mycket bra. Vilket många länder har upptäckt. Familjen exporterar 80 % av sin produktion. Det är mycket även i en så exportorienterad region som Bordeaux.

Château Bernateau, Saint Emilion, Bordeaux
Château Bernateau, Saint Emilion, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Château Bernateau 2011 är fortfarande ung i stil men välbalanserad, med tanniner, frisk syra, mogen frukt och härlig koncentration och balans. ”2011 hade jag i en skvätt petit verdot”, säger Pierrick. ”Petit verdot blir inte alltid tillräckligt mogen, men om den är det ger den färg och koncentration och kan också öka mineraliteten” (~19 euro).

Château Bernateau 2010 är en klassisk Bordeaux. Den är förträfflig att dricka nu men en liten lakritston avslöjar att den fortfarande har ett långt liv framför sig. Här finns kraft, lite tobak och läder, lite ekaromer, men de är ganska diskreta. Vinet är stramt med en liten ton av svartpeppar (~25 euro).

Château Bernateau 2001 är fortfarande vital och frisk med mogna tanniner och stor intensitet. Den är underbart silkeslen i munnen (~30 euro). Hörde jag någon prata om rådjurssadel till middag?

Mer om slottet på deras webbsajt: www.chateaubernateau.com

Detta är den svenska versionen av Britts artikel ”Château Bernateau In Saint Emilion: Great Wines With Organic Growing And High-End Equipment”, ursprungligen publicerad på Forbes.com.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Kom med på BKWines vinresa till Bordeaux och du får chansen att upptäcka dessa vackra och spännande vinlandskap!

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

De mest upplevelserika vinresorna. BKWine vinresor!

[/box]

Fermentation in barrel, Château Bernateau, Bordeaux
Fermentation in barrel, Château Bernateau, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?