The Penfolds Collection 2017, sju viner från Australien

Dela / gilla:

Den australiska vinproducenten Penfolds släpper sedan 3 år tillbaka ”årets viner”, de nya lanseringarna för året, på en och samma gång koordinerat över hela världen. I år, 2017, skedde detta torsdagen 19 oktober. När Penfolds representanter presenterade ett flertal av årets viner i Stockholm var BKWines reporter Wilhelm Arnör givetvis där.

Vår värd var ingen mindre än Australiens ambassadör Jonathan Kenna som tillsammans med sin fru generöst öppnade sitt hem för detta evenemang. I sitt välkomsttal tillstod ambassadör Kenna att han inte var någon vinkännare men att han alltid uppskattar ett gott vin. Han berättade att Australiens vinindustri är fortsatt på frammarsch och att exporten ökar av allt dyrare viner inte minst i det översta segmentet.  Som exempel på Penfolds rykte som Australiens ledande producent av kvalitetsviner berättade ambassadör Kenna att hans tidigare postering var som ambassadör i Bangkok. Vid besök på ambassaden där gästerna var av kalibern att de fick presenter med sig när de lämnade var de som allra gladast när presenten innehöll någon flaska från just Penfolds! Att stötta Australiens exportindustri på olika sätt är en viktig uppgift för ambassadör Kenna och han välkomnade oss varmt.

Provningen var organiserad kring 6 bord med ett vin per bord. Gästerna delades därför in i 6 grupper och vår lilla grupp började lämpligt nog med Bin 23 Pinot Noir 2016 (SEK 356). Vi fattade varsitt glas och provade denna ganska fylliga pinot noir. Den har en vacker medelljus röd färg med begynnande mognad. Trevlig parfymerad kraftfull klassisk pinot-karaktär med inslag av röda bär, inte minst jordgubbar, ingefära och lite fat. Smaken är fyllig med fin syra, tydliga tanniner, bittermandel och syltig avslutning. Flera penfoldsentusiaster kring bordet var måttligt förtjusta i det. Jag tyckte det var OK men inte prisvärt.

Penfolds Bin 23 Pinot Noir, Australia
Penfolds Bin 23 Pinot Noir, Australia

Vid nästa bord serverades Bin 407 Cabernet Sauvignon 2015 (SEK 606). Färgen är mörkt röd, riktigt tät och djup. Den har en intensiv eukalyptus doft med klassiska cabernet-toner av vinbär, fylligt och ungdomligt. Smaken är varm med inslag av choklad och vinbär, medelfylligt och medellång eftersmak av vinbärstoner och plommon, liten strävhet. Vid varje bord serveras en aptitretare och vid detta bord var det en liten lågtempad biff på bröd som passade mycket bra. Vinet har getts 97 p av Andrew Callard men det tycker jag nog är ett överbetyg.

Bin 138 GSM 2015 (SEK 309) innehåller druvorna grenache (16 %), shiraz (64 %) och mataro (20 %) (mourvedre). Här sker fatlagringen av grundvinerna separat och blandas inte förrän strax före buteljering. Det liknar ett vin från södra Rhone med vacker medelmörk färg. Fylligt och lättillgänglig frukt med inslag av körsbär. Elegant och välbalanserad smak med björnbär, lakrits och lite animaliska toner, lång eftersmak med lite bittra men avrundade tanniner. Köpvärd enligt mig.

Nästa bord bjöd på ett härligt generöst, ja nästan översvallande vin. Bin 150 Marananga Shiraz 2015 från Barossa Valley (SEK 556). Den mycket flörtiga doften med mentol, kaffe och fattoner är riktigt inbjudande. Smaken följer upp med fyllig elegant smak av enbär, körsbär och björnbär. Fin syra och bra tanniner ger en varm lång eftersmak. 93 p, som detta vin erhållit av flera bedömare, är snudd på lite i underkant. En annorlunda, inbjudande drickmogen shiraz med framtid.

”Äntligen hemma” utbrast damen i sällskapet när vi fick vårt glas av RWT Shiraz 2015 (SEK 1006). Och visst är det så. Klassiskt mörkt, mörkt röd i färgen. Lagrat på franska ekfat till skillnad mot Grange som lagrats på amerikanska fat. Komplexa dofter med klassiska shiraz-toner av mörka bär, toner av tjära, vanilj går igen i smaken och ger ett välbalanserat vin med fina tanniner som kommer utvecklas och bli mer nyanserat framöver. 96 p har det fått men det hamnar ändå inte på min inköpslista.

Penfolds RWT Shiraz, Barossa Valley, Australia
Penfolds RWT Shiraz, Barossa Valley, Australia

Det gör däremot St. Henri Shiraz 2014 (SEK 706). Ett fatlagrat vin som inte har så mycket fatkaraktär eftersom det lagrats på stora äldre fat. Nästan svart i färgen. Fylliga animaliska, feta toner, choklad och eukalyptus i doften. Fyllig, tät, kryddigt och härlig struktur, bra balans med syra, frukt och härlig strävhet. Kan drickas nu och lagras länge. Även det har fått 96 p och jag kan bara hålla med. Det fick plats i min källare.

Nu hade vi i grupperna vandrat runt till alla våra sex bord, druckit gott och ätit gott av våra aptitretare och stämningen började bli både uppsluppen och förväntansfull. Alla visste att crescendot snart skulle infinna sig. Så genom att trollslag hade alla nästan på samma gång ett glas av Grange 2013 (SEK 4356) i handen. Vackert mörkröd men inte svart i färgen. Otroligt elegant balanserad kraftfull doft av björnbär och mörka bär. De kompletteras av lakrits, tjära och kaffe. Dragen går igen i smaken som är överväldigande intensiv och lång, lång, full av tanniner och lagom mycket uppfriskande syra. 98 p enligt förståsigpåarna. Det är klart, Grange 2013 får ligga i min källare också!

Priserna i denna artikel kommer från Winefinder.se. Dessutom finns Grange 2013, RWT Shiraz 2015 och St. Henri Shiraz 2014 på Systembolaget, i begränsad omfattning.

Wilhelm Arnör skriver om vin på BKWine Magazine. Wilhelm har varit en engagerad vinamatör ända sedan han grundade Vincollegiet på KTH 1976. Idag är han på dagtid företagsledare i IT-branschen.

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Skribent:

Skribent:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Mer på samma tema:

Mer att upptäcka med BKWine:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?